avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donație
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donație

Am donat un imobil părinţilor în anul 2000, de comun acord cu soţul.
Se poate ataca donația de către soţ sau de copiii noștri? În ce cazuri (condiții). Aș dori cât mai multe informații. Mulțumesc!
Copii pot solicita reductiunea liberalitatilor execesive (care depasesc rezerva succesorala) in cadrul dezbaterii mostenirii dvs./a sotului.
În cazul în care divorțez soţul poate cere anularea donației (acest imobil să intre la partaj)?
In toate acele ipoteze în care cel ce lasă moştenire are moştenitori rezervatari şi în timpul vieţii a dispus de bunurile sale prin liberalităţi, se impune cu necesitate să se stabilească în concret masa succesorală, numită masa de calcul, la care urmează să se raporteze fracţiunile reprezentând rezerva succesorală, respectiv cotitatea disponibilă.
Pentru stabilirea masei succesorale este necesar să se reconstituie patrimoniul defunctului - prin aşa-numitul calcul pe hârtie - aşa cum ar fi arătat acest patrimoniu, dacă de cuius-ul nu ar fi făcut donaţii.

Acest demers se impune deoarece instituţia juridică a rezervei succesorale îi ocroteşte pe moştenitorii rezervatari nu numai împotriva dispoziţiilor testamentare (legate şi exheredări), dar şi împotriva liberalităţilor făcute prin acte între vii.

Dacă în urma calculului rezervei succesorale şi al cotităţii disponibile se constată că liberalităţile făcute de cel care lasă moştenirea depăşesc cotitatea disponibilă, aducând atingere rezervei succesorale, ele urmează să fie reduse în limitele cotităţii disponibile. în acest sens, art.847 C.civ. prevede că “liberalităţile prin act sau între vii sau prin testament, când vor trece peste partea disponibilă, vor fi reduse la această parte”.
Reducţiunea liberalităţilor excesive a fost definită ca fiind o sancţiune civilă aplicabilă liberalităţilor excesive, lipsindu-le de eficacitate în măsura necesară întregirii rezervei succesorale.
în absenţa unei astfel de sancţiuni specifice, preocuparea legiuitorului de a recunoaşte şi ocroti rezerva succesorală ar fi rămas fără o finalitate practică.
Deşi, sub aspectul efectelor, reducţiunea prezintă unele asemănări cu nulitatea, deoarece ambele pot conduce la ineficacitatea - totală sau parţială - a unui act juridic civil, cele două instituţii juridice nu trebuie să fie confundate.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)
Donatie Mihai488 Mihai488 Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,intrebarea mea este despre contractul de donatie cu scutire de raport. Mario_123 Mario_123 Anul trecut socrii mei au donat mie si sotiei casa+tot terenul care il aveau.Sotia mea mai are doua surori care au fost de acord verbal fara nici un act semnat ... (vezi toată discuția)