avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA persoane fizice pentru tranzactii imobiliare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA persoane fizice pentru tranzactii imobiliare

Buna ziua.
In 2014 am incheiat 4 tranzactii imobiliare si am inceput-o pe cea de-a 5-a, ultima avand finalizarea in 2015. Suma totala a tranzactiilor a fost 760.000 Ron. Nu am mai avut pana atunci, si nici dupa, alte vanzari.
Deoarece nu activez in domeniu, nu am stiut ca eu, ca persoana fizica, pot ajunge sa platesc TVA pe tranzactii imobiliare. Nimeni nu mi-a spus absolut nimic, nici un notar. Asa cum am platit impozitul, tot asa puteam plati si acest TVA.
In urma unei verificari facute de Anaf in 2016, a rezultat ca am de plata TVA in valoare de 70.000 Ron si trebuie sa ma declar platitor de TVA.
As vrea sa stiu, daca se poate:
1. Care sunt criteriile dupa care se stabileste aceasta cota de TVA pentru persoane fizice ?
2. Din acel moment trebuie sa ma declar platitor de TVA, indiferent daca fac o tranzactie ocazional, in urmatorii 3 ani, spre exemplu?
3. Cum “se pornesc” aceste controale?... Se autosesizeaza ANAF-ul din oficiu, sau este sesizat de o persoana / institutie (notar, fisc vanzator sau cumparator, etc.)?
Va multumesc anticipat pentru amabilitatea de a ma ajuta sa inteleg ce se intampla in stufarisul acesta legislativ.

Cel mai recent răspuns: alexa888 , utilizator 09:02, 4 Aprilie 2017
Nu este treaba notarului sa va intrebe cate tranzactii ati facut pana atunci si ce valoare au avut acestea.

ANAF v-a gasit imediat dupa raportarile facute de notari.

Daca valoarea tranzactiilor intr-un an depaseste 220.000 lei, trebuie sa va inregistrati ca platitor de TVA. Inregistrarea se face luna urmatoare dupa ce s-a depasit acest plafon.

Daca intr-unul din anii urmatori realizati tranzactii sub 220.000 lei, atunci va puteti retrage de la a fi platitor de TVA.
Va multumesc pentru raspuns.
O zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva pe tranzactii imobiliare - studiu de caz . mirelastancev mirelastancev Studiu de caz , In sept. 2015 am vandut un apartament ( sub 220.000 RON - in proprietate de 2 ani , fara alte tranzactii imobiliare anterioare ) pentru a ... (vezi toată discuția)
Impozitul pe tranzactiile imobiliare 2010 ContSters179334 ContSters179334 Cum se determina impozitul pe venitul obtinut din tranzactii imobiliare si potrivit carei reglementari oficiale la zi / 2010 (alta decat Codul fiscal) ... (vezi toată discuția)
Platesc tva la vanzare teren? inorog inorog Buna ziua. Am primit teren ca mostenire cu certificat de mostenitor. In 2016 am vandut parte din acest teren pe loturi(mai multe tranzactii).Au depasit suma ... (vezi toată discuția)