avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Gestiune frauduloasa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Gestiune frauduloasa

Buna seara! Daca cineva se judeca pentru gestiune frauduloasa si primeste o sentimta nefavorabila , in cat timp se pune in practica aceasta? Se poate face recurs imediat fara sa fie executata sentinta? Multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
CAPITOLUL III
Infracţiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii
Art. 242
Gestiunea frauduloasă
(1) Pricinuirea de pagube unei persoane, cu ocazia administrării sau conservării bunurilor acesteia, de către cel care are ori trebuie să aibă grija administrării sau conservării acelor bunuri se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Când fapta prevăzută în alin. (1) a fost săvârşită de administratorul judiciar, de lichidatorul averii debitorului sau de un reprezentant sau prepus al acestora, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.
(3) Faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) săvârşite în scopul de a dobândi un folos patrimonial se pedepsesc cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(4) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.



Retragerea plângerii prealabile este manifestarea de voință a persoanei vătămate printr-o infracțiune care, ulterior momentului depunerii plângerii prealabile (necesare punerii în mișcare a acțiunii penale), renunță, în condițiile legii, la plângerea sa (înainte de pronunţarea unei hotărâri definitive).

Legiuitorul arată că retragerea plângerii prealabile înlătură răspunderea penală a persoanei cu privire la care plângerea a fost retrasă.

Pentru a produce efectele dorite, retragerea plângerii prealabile trebuie făcută fie de către persoana vătămată, fie de reprezentantul legal (pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu). În cazul persoanelor cu capacitate de exerciţiu restrânsă, legiuitorul arată că retragerea se face cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.

De asemenea, pentru a produce efectele dorite, retragerea trebuie să fie explicită, totală (adică să privească atât latura civilă, cât și penală a procesului) și necondiționată (fără condiționări ulterioare a unor reparații civile).

Potrivit art. 158 din noul Cod penal, in cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile, dar acţiunea penală a fost pusă în mişcare din oficiu în condiţiile legii, retragerea plângerii produce efecte numai dacă este însuşită de procuror.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gestiune frauduloasa Dragos1991 Dragos1991 Buna seara! Ma numesc Dragos iar acum 2 ani am lucrat la un cazino unde m-am jucat la ruleta suma de aproximativ 30000 lei. Imi tot bagam puncte,impulsuri cu ... (vezi toată discuția)
Plangere prealabila vs. plangere penala axlb axlb Am inaintat la Parchetul de pe langa Judecatorie o plangere penala impotriva unei persoane juridice, privind savarsirea infractiunii de gestiune frauduloasa. ... (vezi toată discuția)
Impacarea dintre partea vatamata si faptuitor sau retragerea plangerii prealabile in conditiile noii legislatii penale vldstf vldstf impacarea sau retragerea plangerii prealabile este conditionata de dobandirea obligatorie a calitatii de suspect sau inculpat? din ce am citit se poate face in ... (vezi toată discuția)