avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale calcul taxa hoteliera
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

calcul taxa hoteliera

am fost cazata la doua hoteluri diferite din cadrul aceleasi localitati si cu toate ca pretul afisat la receptie era acelasi respectiv 300 lei/noapte cu mic dejun si taxa hoteliera incluse in pret facturile emise au fost total diferite, un hotel calcula TVA si la taxa hoteliera (procent 5%) iar cel de-al doilea nu calcula TVA si aplicand 5% la valoarea care era trecuta la cazare suma nu era aceiasi cu cea inscrisa in dreptul taxei. Va rog frumos sa ma lamuriti care factura era intocmita corect si la ce suma se aplica cota de taxa hoteliera?? multumesc.
Cel mai recent răspuns: fl , utilizator 18:53, 12 Octombrie 2009
TAXA HOTELIERÃ
Tipul unităţilor de cazare:
Coeficient taxă (%)

Hotel *
3,5

Hotel **
4

Hotel ***
4,5

Hotel ****
5

Hotel *****
5

Campinguri şi moteluri
3

Hoteluri cu circuit închis, neclasificate conform

Normelor stabilite de Ministerul Turismului
3
Taxa hotelieră se datorează pentru întreaga perioadă de şedere, pentru unităţile de cazare din Municipiul Constanţa, cu excepţia cazului unităţilor de cazare amplasate în Staţiunea Mamaia şi Sat Vacanţă, atunci când taxa se datorează numai pentru o singură noapte, indiferent de perioada reală de cazare.

De asemenea, taxa se datorează şi pentru vilele şi pensiunile turistice, aplicându-se acelaşi coeficient de taxare ca în cazul hotelurilor, în funcţie de numărul de margarete.

2.1 Mod de aplicare al taxei hoteliere

Taxa pentru şederea într-o unitate de cazare, taxa hotelieră, se încasează de către persoanele juridice prin intermediul cărora se realizează cazarea, o dată cu luarea în evidenţă a persoanelor cazate.

Taxa hotelieră se calculează prin aplicarea cotei stabilite în tabelul de la punctul 2 la tarifele de cazare, exclusiv TVA, practicate de unitatea de cazare, pentru fiecare persoană care datorează această taxă.

Taxa hotelieră se datorează pe întreaga perioadă de şedere, pentru unităţile de cazare din Municipiul Constanţa, cu excepţia cazului unităţilor de cazare amplasate în Staţiunea Mamaia şi Sat Vacanţă, atunci când taxa se datorează numai pentru o singură noapte, indiferent de perioada reală de cazare.

2.2 Scutiri şi facilităţi
Taxa hotelieră nu se aplică pentru:

a) persoane fizice în vârstă de pănă la 18 ani inclusiv;

b) persoane fizice cu handicap grav sau accentuat ori persoanele invalide de gradul I sau II;

c) pensionari sau studenţi;

d) persoanele fizice aflate pe durata satisfacerii stagiului militar;

e) veterani de razboi;

f) văduve de război sau văduvele veteranilor de război care nu s-au recăsătorit;

g) persoane fizice prevăzute la art. 1 al Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare;

h) soţul sau soţia uneia dintre persoanele fizice menţionate la lit. b) - g), care este cazat/cazată împreună cu o persoană menţionată la lit. b) - g).


taxa hoteliera se aplica la valoarea totala fara TVA si ea poate varia de la 0,5% pana(cred) la 5% depinde de oras

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa hoteliera interpretari cazaremamaiaconstanta cazaremamaiaconstanta Am si eu nevoie de un sfat daca se poate. Eu pentru apartamentele ce le inchiriez in regim hotelier am urmatoarea situatie a din 2006 de cind am demarat ... (vezi toată discuția)
Scutiri taxa pe cladiri HORECA HORECA .In cazul unui contribuabil-(directie) subordonat unui minister care are in administrare un imobil apartinand domeniului public al statului, primit in ... (vezi toată discuția)