Bună seara. O întrebare am și eu.Tata e decedat din 2008, în 2009 s-a făcut succesiunea după el.Acum mama dorește sa vândă doar gradina, fără casa.Vrea sa mergem toți cei cinci frați la notar sa semnam ca suntem de acord sa o vândă. Întrebarea mea este dacă eu merg sa semnez la notar ca sunt de acord cu vânzarea acesteia, mai văd banii care mi s-ar convenii?
Legea 36/1995, stipula ca soția supraviețuitoare avea dreptul la 1/2 din masa succesorala, plus 5/20, iar noi ( 5 frați ), moștenitori a defunctului tată, avem câte o cota de 3/20 din masa succesorala. În anul 2013 s-a modificat legea, soția supraviețuitoare are dreptul la doar o cota de 1/4 din masa succesorală în concurs cu descendenții defunctului. Legea se poate aplica și retroactiv? Există vreo cale de atac al vechiului act de moștenire? Va mulțumesc anticipat.
Legea 36/1995 e legea notarilor publici si a activității notariale.
Va asigur ca nu prevede asa ceva :)
Cota sotului supravietuitor este stabilita de Codul civil. Iar aceasta cota de 1/4 e aceeași de la Cuza încoace.
Daca terenul a fost dobândit de parintii dvs in timpul casatoriei, e bun comun si cotele de 1/4 mama si 3/4 copiii sunt calculate din jumatatea tatalui. Ceea ce ati citit dvs cu 1/2 e masa succesorala.
Deci mama are 1/4 din 1/2= 1/8 (la care se adaugă jumatatea ei din teren)
1/8 + 1/2= 5/8
Iar copiii au 3/4 din 1/2 = 3/8
3/8 impartit la 5, înseamnă 3/40 fiecare.
In 2013 nu s-a modificat nimic.
In 2011 s-a schimbat Codul civil, dar cota din mostenirea a sotului supravietuitor a ramas aceeași.
Editat de moderator simonette12- motiv pct.1.3 din Regulament
Succesiune
aniry_28
Bunicul meu a murit acum 3 luni. Cat din bunurile pe care le detinea mosteneste bunica mea si cat copii. Mentionez ca are numai teren extravilan.
Este ... (vezi toată discuția)
Mostenire
bogos elena
buna seara,
In urma decesului tatalui ,au ramas mama si cei trei copii.Averea familiei se imparte intre cei patru membrii ramasi ?Daca mama doreste sa cedeze ... (vezi toată discuția)