avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie in caz de formare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie in caz de formare profesionala

Buna, sunt in urmatoarea situatie: sunt angajata la o firma, si am semnat contract aditional contractului de munca in care scrie ceva de genul "salariatul care a beneficiat de un program de formare profesionala de cel putin 4 saptamani se angajeaza sa nu intrerupa contractul de munca pe o perioada de 18 luni. in caz de cerere de demisie de la termenul stabilit acesta se obliga sa plateasca societatii 3 salarii brute." Nu stiu exact in ce consta aceasta pregatire profesionala, la inceputul angajarii am fost trimisa in strainatate 2 saptamani in care am lucrat, si nu am semnat nici un act din care sa reiasa ca am fost intr-o formare profesionala. Daca imi dau demisia inainte de cele 18 luni si nu platesc acei bani si ma dau in judecata cam care sunt sansele sa pierd? Poate firma dovedi ca am fost in formare profesionala 4 saptamani? Nu este mai corect totusi sa fiu nevoita sa platesc eventual cheltuielile pe perioada din strainatate dar nu 3 salarii brute? Multumesc anticipat pt orice idee, sfat..
Cel mai recent răspuns: risca , utilizator 20:46, 20 Iulie 2007
Formarea profesionala este reglementata de Titlul VI din Codul Muncii.Trimiterea ta in strainatate poate fi si o delegatie in cadrul atributiunilor de serviciu nu numai formare profesionala.Depinde ce ai facut acolo, ai primit vreo diploma,certificat, te-au invata ceva nou?
Pt. ca un astfel de aditional/clauza sa fie pus in aplicare el trebuie intocmit cf. legii. Codul Muncii are precizari precise: - stagiul de pregatire trebuie sa aiba minim 60 de zile;
- nu poti avea initiativa incetarii contractului de munca o perioda de cel putin 3 ani dupa absolvirea cursului sau stagiului de formare prof.;
- angajatul este obligat sa suporte toate cheltuielile ocazionate de pregatire, de obicei suma imputata se calculeaza pronind de la costul cursului minus suma proportionala cu timpul cat ai ramas angajatul lor ulterior efectuarii cursului.
Daca datele din actul aditional nu respecta cele de mai sus acesta este nul.

Multumesc pentru raspunsuri!

Raspuns pt Madalyna:
Deci acolo nu am avut nici un curs, nu am nici o diploma, certificat. Cateva zile au fost pentru a cunoaste echipa, proiectul, dupa care am lucrat cateva zile. Normal ca au fost chestii noi care le-am invatat, dar nu m-au invatat ei organizat. A fost un fel de introducere in proiect si echipa, se poate numi asta formare profesionala?

Pt Miruna:
Sigur actul aditional este nul? Adica atunci de ce a fost realizat si semnat, doar asa de sperietoare? Adica o firma nu poate constrange angajatii in cazul unor cursuri mai scurte de 60 zile? Eu am presupus ca actul este valabil, numai ca nu stiu daca eu ma incadrez, si as vrea sa stiu ce risc daca plec.

Multumesc din nou
-
Ultima modificare: Joi, 22 Decembrie 2005
xxandra, utilizator
Parerea mea este ca actul aditional intocmit nu respecta prevederile art.193(2) din codul muncii, respectiv: nu este prevazut concret modalitatea de formare profesionala, durata etc. Este un act aditional cu caracter general insa poate fi lovit de nulitate in cazul in care se junge in instanta.
Tu, mai degraba ai fost in delegatie de serviciu in strainatate nu pt curs de formare profesionala.
legat de acest topic am si eu o intrebare....

sunt cam intr-o situatie asemanatoare
cand n-am angajat am beneficiat de un training de 30 zile (training fara care nu as fi putut sa-mi fac job-ul) iar dupa vreo 3 luni angajatorii s-au gandit sa ne puna sa semnam ca daca plecam in mai putin de 12 luni sa platim 2000 lei si am semnat...
am intales ca acest contract are valoare doar in instanta (nu este inregistrat la ITM), as vrea sa stiu daca asa este

acum daca vreau sa plec trebuie sa platesc aceasta suma sau nu?
(daca nu, pe ce articole ma pot baza)
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Iunie 2007
lackry, utilizator

Alte discuții în legătură

Baza legala pentru a restitui salariul pe parcursul formarii profesionale asaveid asaveid Care este baza legala, conform careia se poate restitui salariul, in cazul in care 15 zile lucratoare salariatul a participat la un curs de formare ... (vezi toată discuția)
Demisia - motiv imputabil conform contractului de munca mariusmures83 mariusmures83 Buna ziua, As avea o intrebare, legat de un contract individual de munca in care se stipuleaza \\\\" Salariatului ii revin in principal urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Act aditional cursuri de calificare costy0866 costy0866 Buna ziua . Am facut de curand un curs de calificare de valoare relativ mica , si inspectorul de resurse umane al intreprinderii mi-a facut act aditional prin ... (vezi toată discuția)