avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare Italia ( intrebarile sunt puse de mai ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare Italia ( intrebarile sunt puse de mai multe doamne care muncesc in it daca puteti va rog dati o mana :D)

A-Se percepe comision pentru anii lucrati in Italia?
B-Cati ani trebuie sa lucrezi si la ce varsta pot lua pensie de Italia?
C-Se poate o persoana cu contract de munca in Italia sa plateasca din mana contribute si in Romania pentru completarea vechimii?
D-Fiind pensionata pot atasa anual ceea ce muncesc in Italia?
E- Se mai pot platii contribute retro?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 10:45, 18 Septembrie 2009
Veti beneficia, la stabilirea drepturilor de pensie, de toate stagiile realizate in Italia, conform dispozitiilor art. 8, alin. (1) din Legea nr. 19/2000:
"Constituie stagiu de cotizare perioadele in care persoanele au platit contributii de asigurari sociale in sistemul public din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte."

In vederea depunerii cererii de pensionare, va trebui sa indicati toate informatiile referitoare la realizarea perioadelor de asigurare sau echivalente, atat in Romania, cat si in alte state membre.
Daca veti solicita drepturi de pensie din Romania, veti depune la casa teritoriala de pensii cererea referitoare la stabilirea drepturilor de pensie ca urmare a desfasurarii activitatii profesionale pe teritoriul mai multor state membre, impreuna cu documente de identitate si acte referitoare la cariera de asigurat si veti completa formularul E 207 RO.
Casa teritoriala de pensii din Romania transmite cererea si documentele organismului de legatura din Statul membru in care persoana a fost asigurata ultima oara, impreuna cu formularul E 001 RO.

Daca doriti sa va completati venitul asigurat, puteti incheia un contract de asigurare sociala in Romania. Acesta produce efecte de la data inregistrarii lui la casa teritoriala de pensii, nu retroactiv.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia anticipata kmmy kmmy Buna ziua doresc mai multe informatii privind pensia anticipata a mamei mele... a lucrat in iatlia o perioada de 4 ani ca ingrijitoare la o batrana, as ... (vezi toată discuția)
Acord intre state giuliapo giuliapo Buna seara!...am sa incerc sa fiu scurta.....am lucrat in tara 11,,,,dupa care 8 ani in italia ....din care numai 5 cu acte!!,,,,as dori sa stiu daca la ... (vezi toată discuția)
Contact de munca in italia carare gianina carare gianina buna seara ma numesc gianina si muncesc de 2 ani in italia cu contact de munca de 4 ore in meseria de badanta , contactul este inregistrat la inps in ... (vezi toată discuția)