avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Licenta transport!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Licenta transport!

Buna seara,
Am infiintat o firma de transport si pentru a scoate licentele de transport trebuie neaparat o persoana angajata din firma? sau exista persoane care se ocupa strict cu astea?
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:20, 17 Aprilie 2017
Este obligatoriu sa desemnati o persoană fizică ca manager de transport, titular al unui certificat de competenta profesională, care îndeplineste conditiile prevazute de lege.

Regulamentul (CE) nr. 1071/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme comune privind conditiile care trebuie îndeplinite pentru exercitarea ocupatiei de operator de transport rutier ..

art.3 Cerinte pentru a exercita ocupatia de operator de transport rutier
(1) întreprinderile care exercită ocupatia de operator de transport rutier trebuie:
(a) să aibă un sediu real si stabil pe teritoriul unui stat membru;
(b) să aibă o bună reputatie;
(c) să aibă capacitatea financiară adecvată; si
(d) să aibă competenta profesională necesară.

art.4 Managerul de transport
(1) O întreprindere care exercită ocupatia de operator de transport rutier desemnează cel putin o persoană fizică, managerul de transport, care îndeplineste cerintele prevăzute la articolul 3 alineatul (1) literele (b) si (d) si care:
(a) conduce permanent si efectiv activitătile de transport ale întreprinderii;
(b) are o legătură autentică cu întreprinderea, cum ar fi aceea de a fi un angajat, director, proprietar sau actionar al acesteia, sau administrează întreprinderea sau, în cazul întreprinderii persoană fizică, este însăsi persoana respectivă; si
(c) este rezident în Comunitate.

(2) în cazul în care o întreprindere nu îndeplineste cerinta privind competenta profesională stabilită la articolul 3 alineatul (1) litera (d), autoritatea competentă poate să îi acorde autorizatia de exercitare a ocupatiei de operator de transport, fără a fi desemnat un manager de transport în conformitate cu alineatul (1) din prezentul articol, cu conditia ca:
(a) întreprinderea să desemneze o persoană fizică rezidentă în Comunitate care îndeplineste cerintele stabilite la articolul 3 alineatul (1) literele (b) si (d) si care este îndreptătită în temei contractual să îndeplinească, în numele întreprinderii, atributii de manager de transport;

(b) contractul dintre întreprindere si persoana mentionată la litera (a) să precizeze sarcinile pe care aceasta din urmă trebuie să le îndeplinească permanent si efectiv si să indice responsabilitătile care îi revin persoanei respective în calitate de manager de transport. Sarcinile care trebuie precizate includ, în special, coordonarea activitătilor de întretinere a vehiculelor, verificarea contractelor si a documentelor de transport, contabilitatea de bază, alocarea încărcăturilor sau a serviciilor pentru fiecare conducător auto si vehicul si verificarea procedurilor de sigurantă;

(c) în calitate de manager de transport, persoana mentionată la litera (a) poate să conducă activitătile de transport a cel mult patru întreprinderi diferite, efectuate cu ajutorul unui parc cu o capacitate maximă combinată de 50 de vehicule. Statele membre pot decide să diminueze numărul întreprinderilor si/sau numărul total de vehicule din parcul gestionat de persoana respectivă; si

(d) persoana mentionată la litera (a) îndeplineste sarcinile precizate în exclusivitate în interesul întreprinderii, iar responsabilitătile acesteia sunt exercitate în mod independent fată de orice întreprinderi pentru care întreprinderea în cauză efectuează operatiuni de transport.

(3) Statele membre pot decide că un manager de transport desemnat în conformitate cu alineatul (1) nu poate fi în acelasi timp desemnat în conformitate cu alineatul (2) sau că poate fi astfel desemnat numai în ceea ce priveste un număr de întreprinderi sau un parc de vehicule care nu depăseste limitele stabilite la alineatul (2) litera (c).

(4) întreprinderea informează autoritatea competentă referitor la managerul (managerii) de transport desemnat (desemnati).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sarcinile unu manager de transport Dragan Alina Dragan Alina Având această calitate si cea de administrator al firmei,pot însoți soferii in curse si daca având aceeasi categorie de permis pot sa ii înlocuiesc la ... (vezi toată discuția)
Buna seara! care este forma legala de angajare a unui manager ... constandache loredana constandache loredana Buna seara! Care este forma legala de angajare a unui manager de transport din afara unitatii? Inteleg ca exista aceasta posibilitate. Ne intereseaza in ... (vezi toată discuția)
Manager transport marfă întreprindere pfa Livia Gabriela Livia Gabriela Bună seara, Pentru eliberarea licenței de transport marfă, pentru o întreprindere PFA, unde administrator este tatăl meu, manager de transport poate fi ... (vezi toată discuția)