avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Incuviintarea executarii data de o instanta care nu ...
Discuție deschisă în Executare silită

Incuviintarea executarii data de o instanta care nu este competenta

Buna ziua,

Care este calea de atac impotriva unei incuviintari de executare silita data de o instanta care nu are competenta sa o faca. Debitorul nu are domiciliul pe raza instantei de judecata. Actiunea este sau nu scutita de taxa de timbru?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cabinet expert mediu , Consultant protectia mediului 20:52, 18 Aprilie 2017
contestatie la executare. se plateste taxa de timbru.
Ok. Si unde se plateste? La instanta care a incuviintat executarea desi nu era competenta? sau la instanta unde isi are domiciliul debitorul? Multumesc
Ultima modificare: Marți, 18 Aprilie 2017
Cabinet expert mediu, Consultant protectia mediului
Contestația la executare se depune la judecătoria unde are domiciliul debitorul.
Chiar daca incuviintarea s-a facut de catre o alta instanta? Contestatia la executare nu se face la judecatoria care a incuviintat executarea?
Nu, nu se face la acea instanță care a încuviințat executarea, dacă respectiva judecătorie nu este competentă teritorial.
Contestația la executare este o acțiune separată, nu o confundați cu o cale de atac.
Nu sunteți în situația de a declara vreo cale ordinară de atac.
Încuviințarea de executare silită este FĂRĂ cale de atac pentru DEBITOR.

ICCJ a decis:
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, faţă de dispoziţiile art. 3733 alin. (1) şi (2), coroborate cu dispoziţiile 3731 alin. (1) din vechiul C. proc. civ., instanţa competentă să soluţioneze cererea de încuviinţare a executării silite a unui titlu executoriu este instanţa de executare, respectiv instanţa de la sediul/domiciliul debitorului. Înalta Curte a subliniat că regula de mai sus se fundamentează pe o prezumţie simplă, în sensul că la sediul sau domiciliul debitorului se află bunurile acestuia care vor fi sau nu susceptibile de a fi supuse executării silite, însă această prezumţie fiind una juris tantum, poate fi răsturnată prin dovedirea împrejurării că debitorul deţine bunuri ce pot fi supuse executării silite în circumscripţia altei judecătorii decât cea de la domiciliul/sediul acestuia. În speţă, s-a solicitat încuviinţarea executării silite prin poprire, iar faţă de precizarea executorului judecătoresc că debitorii deţin bunuri mobile urmăribile, respectiv sume de bani în conturi bancare deschise la instituţii de credit ale căror sedii centrale se află în Sectorul 1 Bucureşti, instanţa de executare este cea în raza căreia se află sediul terţului poprit, respectiv, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti. (Decizia nr. 145 din 17 ianuarie 2014 pronunţată de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect conflict negativ de competenţă) :
Ultima modificare: Marți, 18 Aprilie 2017
Dapix, utilizator

Alte discuții în legătură

Executare obligatia de a face- instanta competenta luticus luticus Punerea in executare a unei sentinte obligatia de a face s-a facut la judecatoria de la domiciliul petentului. Actele de executare silita s-au facut de un ... (vezi toată discuția)
Lnstanta de executare recuperare pensie alimentara minor asaofi asaofi Buna ziua! Locuind cu copilul in orasul X, am de recuperat de la tata (care locuieste in orasul Y), pensie alimentara restanta. Carei instante (X sau Y) ... (vezi toată discuția)
Executare silita pe raza sectorului 2 tartoru2004 tartoru2004 Buna ziua, Judecatoria sector 2 a admis o incuviintare executari silite pe un contract de credit care il aveam intarziat, dar in incheierea de ... (vezi toată discuția)