avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cine are dreptul la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cine are dreptul la mostenire

Doamna X, divortata, are un copil major, are frati si surori, se casatoreste cu domnul Y, vaduv, fara copii, are frati si surori. Amandoi au bunuri dobandite inaintea acestei casatorii.
Intrebarea 1: la decesul Domului Y si Doamna X supravietuitoare: cine sunt persoanele care au drept la mostenire dupa Domul Y si in ce proportii?
Intrebarea 2: la decesul Doamnei X si Domnul Y supravietuieste: cine sunt persoanele care au dreptul la mostenerire dupa Doamna x si in ce proportii?
Intrebarea 3: la decesul ambilor: cine are dreptul la mostenire si in ce proportii?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Emiliap , utilizator 10:05, 21 Septembrie 2009
A raspuns corect @Miclos MUHI

La momentul stabilirii masei succesorale care ramane la decesul unei persoane nu ne mai intereseaza cand si cu cine a dobandit un anumit bun. Daca bunul este proprietatea mortului intra in masa lui succesorala, iar ceea ce se imparte potrivit cotelor legale este aceasta masa succesoarala.
Ne intereseaza daca un bun este in coproprietate cu o alta persoana (ramasa in viata) doar pentru a include in masa succesorala numai cota parte care a apartinut mortului (nu si partea care este si ramane a celui in viata). Doar sub acest aspect ne intereseaza daca un bun e propriu sau comun. In nici un caz nu putem afirma (cum afirma dl@gabescu) ca bunurile proprii ale domnei X revin unui anume mostenitor dintre cei indreptatiti la mostenire. Asemenea ditinctie nu se poate face.

Iata: la moartea Doamnei X acesta poate avea, sa spunem, un apartment (bun propriu dobandit inainte de casatorie) si jumatate dintr-un teren (jumatatea cealata apartinanad Dlui Y - sotul ei, impreuna cu care a dobandit terenul in timpul casatoriei).
Masa succesorala a dnei X se va imparti intre sotul supravietuitor in cota de 1/4 si copilul ei 3/4.
Deci, calculand mai departe (calcul care nu se face in certificatul de mostenitor - acesta arata doar cotele de mai sus) observam ca sotul supravietuitor va avea in final 1/4 din apartament si 1/4 din 1/2 = 1/8 din teren. Dar sotul mai are 1/2 din teren (partea lui in proprietatea). Deci va avea in final 1/2+1/8=5/8 din teren.

Daca Dl Y va deceda mai inainte, atunci il vor mosteni: Dna X cu o cota de 1/2 din masa succesorala (cota succesorala a sotului supravietuitor, in concurs cu colateralii privilegiati = fratii si surorile defunctului, este de 1/2). Ceea ce ramane = 1/2 se va imparti in mod egal intre fratii si surorile dlui Y.

Ati mai intrebat si ce se intampla la decesul ambilor soti.
Pai, daca se poate stabili ca unul a murit la ora 12 si altul la ora 13, in aceasi zi, se vor aplica regulilile de mai sus dupa cum a supravietuit, fie si o foarte scurta perioada de timp, dl sau dna.
Dar daca au murit in aceeasi imprejurare (accident, cutremur...) fara a se putea stabili care a supravietuit celuilalt (comorienti), atunci nu se mai mostenesc unul pe altul. Averea fiecaruia se va duce la mostenitorii lui. Adica averea doamnei va fi mostenita de copilul ei si averea domnului va fi mostenita de fratii si surorile lui.
Ultima modificare: Duminică, 20 Septembrie 2009
romascanu, moderator
Multumesc drei Romascanu, m-am lamurit.

=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenirea angela ionescu angela ionescu in cazul in care o doamna(x) cu un copil minor dintr-o casatorie anterioara, cu un frate major, parintii decedati si cu urmatoarele bunuri dobandite inaintea ... (vezi toată discuția)
Sotul supravietuitor are dreptul la mostenirea sotului criss_pipik criss_pipik Domnul Y provine dintr-o familie cu multe proprietatii,pe timpul lui Ceausescu au fost luate,domnul Y se casatoreste cu doamna X si in 1984 fac un copil,in ... (vezi toată discuția)
Mostenire soti decedati in aceeasi zi larat larat In urma unui accident auto,moare mai intai sotia,apoi,dupa cateva minute ,si sotul. Am inteles ca totusi sotul isi mosteneste sotia. Dat fiind ca cei doi nu ... (vezi toată discuția)