Buna ziua,
Am o situatie neobisnuita si inafara de informatii utile pe care poate nu le cunosc inca, as vrea sa aduc la evidenta altora posibil in aceiasi situatie.
1. Sunt cetatean triplu.: a)Nascuta in Rep.Moldova;
b) Am cetatenia romana "re"-dobindita in 2001, cu pasaport roman simplu expirat in 2006 in numele inaintea casatoriei.
c) cetatean britanic in urma casatoriei in 2003.
Situatia curenta la moment este ca in Marea Britanie s-a introdus o lege/ polita noua in case se insista ca in cazul nationalitatii duble- ambele pasapoarte trebuie sa fie in acelasi nume de familie, chiar daca e expirat de 11 ani. Ok, am inteles. NU ar fi problema, doar ca in 2001 cind mi s-a eliberat pasaportul roman, nu se eliberau "certificate de cetatenie romana", nici nu era nevoie de a transcribe certificatul de nastere in registrele romane.
Acum nu pot transcrie certificatul de casatorie britanic pentru ca nu am certificate de nastere roman, nici un document valabil (deja si pasaportul britanic e expirat). Stiu ca trebuie sa fac procura pe cineva pentru ca inregistrarea certificatului de nastere pentru majori se face doar la ambasada romana la locul de nastere (Chisinau) sau la Bucuresti. Ca sa fac procura- imi trebuie document valabil (titlu de calatorie).
Dar in primul rind a trebuit sa dau cererea la "Clarificarea statutului juridic fata de statul roman", care a fost efectuata pe 10 martie. Mi-au zis se rezolva in aprox.30 zile lucratoare (6 sapt)
Intrebarea mea e -stie cineva daca intradevar atit dureaza si pe cine sa bat la cap caci saptamina asta se implinesc 6 saptamini si imi fac griji. Am trimis email la consulat (nu adresa generala), am una la care mi-a raspuns doamna consul...dar nu am primit raspuns inca.
La siguranta ca nu e atit de dificil sa imi gaseasca numele in arhiva monitorului official din 2001, este CNP in pasaportul expirat....?#-o
Plus ca toate vizitele se fac doar prin programare on-line, si nu poti trece peste etapa 1 fara un document valabil, pina cind mi-a spus cineva de la consulat sa semnez ca e documentul valabil "nelimitat".
Un cerc vicios nu alta....nu cred ca pot iesi din tara pina in august-septembrie dupa cum vad.
Ah da, nu m'a deranjat mustrarea în principiu, caci are dreptate...trebuia demult s'o fac. Dar era cam excesiv (durata...ca un disc stricat)...nu m-am schimbat de nerecunoscut și avram alte acte cu poze similare... el de fapt nu nega faptul că da sunt eu, dar nu putea iesi din "birocrația" rigida; procesul care de obicei îl urmeaza, ceia ce nu ma ajuta în cazul meu de excepție...pina cind șeful l-a instructat ca în baza documentelor prezente el poate face titlul de călătorie.
Eu cred ca vor fi multi în situația mea deoarece noua lege sa introdus în Marea Britanie doar in August 2016, Pasapoarte britanice sunt pe 10 ani, dacă nu expira al meu în februarie, nu eram sa aflu încă cîțiva ani.
Progresul pina acum: Am luat Certificatul de cetatenie.
cu mare necaz am facut Titlu de Calatorie pentru procura. Refuza domnul pentru ca nu avea poza mea in baza de date. (normal pentru ca fotografia din pasaport e laminata in pagina, nu se faceau poze digitale).
Pina la urma a decis Domnul Consul ca se permite. Am facut procura pentru transferul certificatului de nastere la Ambasada Rom. in Chisinau. Am intrebat doamnele daca va fi problema pentru ca in Procura scrie ca imi poate reprezenta interesele in Romania (nu si consulatele). Au zis ca va fi OK.
Nope, nu prea a fost OK< caci la Ambasada in Chisinau s-au agatat de asta...pina la urma au acceptat dupa ce fratele meu I-a certat ca acelasi institutii nu au incredere in documentele lor legale.
Ieri am fost sa mai fac un Titlu de Calatorie si sa Transfer deja Cert.de casatorie. S-a descoperit ca in Certificatul Roman de nastere am CNP DIFERIT de cel din pasaportul vechi expirat. X-(
#-o
Acu astept sa ma sune domnul consul dupa ce verifica care CNP sa il foloseasca mai departe.....
Asteptam deznodamantul. Oricum sunteti pe drumul cel bun. Rabdare! E bine sa ne descrieti cum ati procedat, nu de alta dar cu siguranta mai sunt si alte persoane in situatia dvs. iar ce scrieti dvs. aici i-ar ajuta negresit.
2 cnp-uri valabile
Oriela
Spuneti-mi va rog la ce instant sa ma adresezi caci am 2 CNP-uri: unul dat cu (re)dobindirea cetateniei romane in 2001, inscris in pasaport, si al 2-lea cind ... (vezi toată discuția)