avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Program si drepturi concediu de odihna ospatari
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Program si drepturi concediu de odihna ospatari

Pentru un program de 15-16 ore pe zi(minim) ,15 zile pe luna(o zi da o zi nu) , incluzând sâmbete,duminici si sărbători legale ce drepturi salariale ar trbuii sa avem si câte zile de concediu pe an?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:46, 8 Iulie 2022
Verificați contractul semnat. La 15-16 ore pe zi, 1 zi Da una nu dumneavoastră depășiți cu mult norma de lucru data conform codului muncii. Art 114 din codul muncii specifica maxim 48 de ore pe săptămână. De asemeni conform articolului 119 din codul muncii angajatorul are obligația de a monitoriza orele suplimentare și sa le compenseze în bani sau liber. Dacă simțiți ca acesta nu este corect cu dumneavoastră încercați sa vorbiți cu el, dacă nu vrea sa va elucideze faceți sesizare la itm apoi strângeți dovezi cât mai multe și acționați în instanță.
1. Art. 145 C.mun.
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.
.....

2, Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

3. Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.


sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Pentru ziua lucrata intr-o zi de sarbatoare legala se va primi banii pe ziua lucrata ca o zi normala, desi in practica unii angajatori acorda si sporul de 100%.
Acesta este un program normal al restaurantelor la noi in momentul actual. Credeți ca se va schimba vreodată ceva ? Si dc da cum? Si nu ma refer la o persoana ci la un mediu de munca,la modul general.
Numai prin depunerea de catre cei care lucreaza in acest domeniu a tuturor diligentelor la autoritatilor si institutiile cu drept de legiferarea si de control in acest domeniu.
Buna . Sunt ospatara la un restaurant , lucrez cate 15-16 ore pe o zi , intr-o saptamana 2 zile in alta 5 zile . Anual am doar 1 saptamana de concediu . Restul nu sunt nici date nici platite . Cat concediu are un ospatar pe an ?

Alte discuții în legătură

Durata timpului de muncă in cazul meu. peter8819 peter8819 Buna! Asi avea si eu o intrebare pe care va rog sa ma ajutati. Suntem angajat la un EXCHANGE si lucram in 4 ture.12/24-12/48 In cazul nostru daca cineva ... (vezi toată discuția)
Spor de weekend și zi libera legal Liliana33 Liliana33 Bună ziua! Lucrez în cadrul unei firme private care are activitate 7 zile din 7, astfel ca o săptămână sunt libera în weekend și următoarea lucrez în ... (vezi toată discuția)
Sporul pentru orele suplimentare andreeadee andreeadee Bună ziua! Aș dori să știu care sunt sporurile pentru orele suplimentare, în măsua in care acestea au fost prestate atât în timpul săptămânii, dar ... (vezi toată discuția)