avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... neplata concediului medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

neplata concediului medical

BUNA ZIUA
As dori sa va adresez urmatoarea intrebare:
In luna ianuarie,mi-am depus demisia de la societatea in care am lucrat peste 33 de ani,avand un termen de preaviz de 5 zile,urmand ca din data de 1 februarie sa-mi inceteze contractul de munca.
Pe data de 31 ianuarie,am intrerupt perioada de preaviz ,fiind nevoita sa ma internez in spital datorita problemelor de sanatate,avand boala profesionala.Am depus concediile medicale cu toate vizele aferente la societate dar acestia pana la data cand va scriu nu mi-au platit niciun concediu medical,decat cel de pe luna ianuarie in care am avut 1 zi de concediu medical.
Conform CCM ZIUA DE LICHIDARE ESTE 15 ALE FIECAREI LUNI DECI EU PANA LA ACEASTA DATA NU AM PRIMIT NICIUN LEU IN CONT PE ACESTE CONCEDII MEDICALE.
Care ar fi modalitatea legala de recuperare a acestor sume de bani?
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:42, 22 Aprilie 2017
1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.
MULTUMESC DIN SUFLET PENTRU RASPUNSURI!
As mai avea o intrebare
M-am interesat si am fost informata ca societatea si-a mutat sediul la snagov si trebuie sa ma adresez celor din ilfov,si totodata avand concediile medicale pe boala profesionala,acestea sunt platite de casa de pensii nu de casa de asigurari de santate
In acest caz,pot intenta proces aici la slatina impotriva angajatorului?

Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Aprilie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Sesizarea se va depune la Casa de Asigurari de Sanatate Ilfov.
www.avocatnet.ro/content/for...

[ link extern ]


Actiunea in instanta o puteti depune la Tribunalul Olt.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata concediu medical play2112 play2112 am fost angajat la o firma cu contract de munca pe perioada nedeterminata.Dupa perioada de training(instructaj) de o saptamana am lucrat doar 2 zile,dupa care ... (vezi toată discuția)
Ajutor - concediu medical neplătit după accident de muncă Nickolasconstantin Nickolasconstantin Am avut un accident de muncă nu mi-a fost plătită nici o zi de medical mâine sunt chemat la itm Ilfov cum trebuie sa procedez.. va rog să mă ajutați.. (vezi toată discuția)
Neplata concediului medical beldie beldie Cum se face plata certificatului medica, lunar de angajator sau dupa recuperarea sumelor de la Casa Nationala de Sanatate? Am un caz in familie, accidentul s-a ... (vezi toată discuția)