In urma cu zece ani i-am vandut fratelui meu o parte din terenul meu pe care l-am ajutat sa isi construiasca o casa..La momentul respectiv i-am acordat servitute de vedere iar el mi-a dat dreptul de a folosi garajul casei sale. In urma unor conflicte, am facut acte notariale cum ca el renunta la servitute iar eu la garaj. In actul in care eu renunt la garaj este mentionat ca va fi inscris la cartea funciara, la judecatorie, etc , iar pe actul in care el renunta la servitutea de vedere nu scrie nimic de genul acesta. Deci practic renuntarea lui la servitute nu apare nicaieri decat in actul pe care il am eu. El nici pana in ziua de azi nu si-a astupat geamurile( care sunt la o distanta mai mica de 1,90 m de proprietatea mea), si doreste sa vanda casa. Pot banui ca actul in care el renunta la servitute este egal cu zero? ce valoare are un astfel de act daca nu este incris la cartea funciara?Se poate ca acest act notarial sa nu aiba valoare? Ce pot face eu in baza acestui act pentru a mi se face dreptate?
Raspunsul dvs mi-ar fi de mare ajutor.
multumesc
V-am raspuns deja la intrebarile dvs! Chiar daca actul a fost anulat el a stat la baza obtinerii autorizatiei de construire , fapt pentru care , pentru astuparea ferestrelor respective va trebui sa depuneti actiune in instanta in acest sens si sa notati litigiul in cartea funciara a imobilului fratelui dvs pentru opozabilitate fata de terti!
SUCCES!
=D>
Multumesc frumos ! credeti ca a fost intentionat uitata partea cu inscrisul in cartea funciara a lipsei lui de servitute, tinand cont ca cele doua acte au fost facute in acelasi timp? Dupa cate s-au intamplat ma pot astepta la orice. :((
Nici nu mai are importanta!
Ceea ce este important este sa obtineti zidirea acelor ferestre care sunt prea aproape de limita de proprietate si va afecteaza intimitatea caminului! Iar actul acela prin care ii acordati acele servituti in schimbul folosintei gratuite a garajului fiind anulat automat puteti solicita instantei obligarea paratului la zidirea ferestrelor!
Notand in cartea funciara litigiul veti fi sigura ca toti potentialii cumparatori vor afla de litigiu atunci cand vor solicita extras de informare sau de autentificare pentru imobilul respectiv!B-)