avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna ziua ,am divorțat în 2011,la vremea aceea salariul minim pe economie era foarte mic,pensia alimentara s-a stabilit la fabuloasa suma de 145 de lei pentru doi copii,întrebarea mea este dacă o eventuală acțiune în judecată ar putea fi recalculata aceasta suma si plătită retroactiv.mentionez ca el ,fostul soț,nu lucrează cu acte în regulă si firma avută împreună a radiat o .Mulțumesc
În situația în care pensia de întreținere a fost stabilită în sumă fixă va trebui să formulați acțiune pentru majorare pensie de întreținere și solicitați stabilirea pensiei în cotă procentuală la veniturile nete pe care le realizează cel obligat la plata pensiei, iar dacă nu realizează venituri pensia se va stabili in cota procentuala la venitul minim pe economia nationala.
Nu puteti solicita majorarea pensiei retroactiv. Pensia majorata, in cazul admiterii actiunii, se va plati de la data introducerii actiunii.

Pentru ultimii 3 ani puteti solicita plata diferentei dintre suma initial stabilita si cuantumul pensiei indexate trimestrial cu rata inflatiei.

Articolul 531 Cod civil
Modificarea şi încetarea pensiei de întreţinere
(1) Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.
(2) Pensia de întreţinere stabilită într-o sumă fixă se indexează de drept, trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rata inflatiei pensie alimentara.bună seara,am deschis proces pentru micșorarea pensiei de intretinere,eu ... Meduza10 Meduza10 Bună seara,am descjis proces pentru micșorarea pensiei de intretinere,eu nu am venit și în întâmpinare mi s- cerut sa plătesc rata inflatiei ... (vezi toată discuția)
Indexare pensii alimentare mihaionea mihaionea Buna ziua. Angajatorul este obligat sa indexeze pensiile alimentare sau de intretinere, fara a avea in prealabil o hotarare judecatoreasca ? Am discutat cu ... (vezi toată discuția)
Incadrare articol noul cod civil stefan_71 stefan_71 Buna ziua! Doresc sa depun in instanta cerere reducere pensie intretinere minor intrucat am devenit somer (de la 01.10.2013) si nu mai am alte venituri. ... (vezi toată discuția)