avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Imputare salar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Imputare salar

:love1: Buna ziua,

pana in februarie 2008 am fost angajata la o scoala speciala, in sistemul de stat, intr-o alta localitate. In februarie 2008 mi-am dat demisia, m-am mutat in alta localitate si am trecut printr-o reconversie profesionala. In iarna lui 2008, decembrie, m-a sunat secretara de la fostul loc de munca ca am de ridicat o suma de bani (niste diferente la un calcul gresit in 2006-2007) si cum sa faca sa mi-i dea. I-am spus ca ii va lua o colega cu care am pastrat legatura si ca eu ii voi recupera de la ea vreodata. Banii i-am primit.

Acum, la un an dupa primirea banilor, mi s-a transmis ca la acei bani au uitat sa calculeze contributiile catre stat si ca trebuie sa returnez o suma. Stiu ca atunci cand incasez o suma la care nu am dreptul trebuie sa o returnez... pe mine ma intereseaza alt aspect, partea legala pana la restituirea banilor:

1.nu ar trebui ca ei sa faca dovada ca aceste calcule au fost gresite? si cum se face?
2.eu nu am semnat pentru acei bani si nici colega mea...
3.nu ar trebui niste hartii/documente pentru a-mi imputa acesti bani, nu doar un telefon?

Mai pe scurt... eu am primit un telefon ca trebuie sa restitui niste bani la fostul loc de munca... care este "drumul" legal care trebuie parcurs?

Va multumesc
:)
Cel mai recent răspuns: denisa_eu , utilizator 13:59, 20 Septembrie 2009
denisa_eu a scris:

(...) nu cred ca eu ar fi trebuit sa imi pun problema incasarii banilor, fara procura... cred ca d-na secretara, persoana care a dat banii, trebuia sa faca acest lucru, nu?
Eu mi-am primit banii.

S-a transmis telefonic ca acei bani primiti erau de fapt venitul brut cand ei au crezut ca e venitul net. Aceasta afirmatie nu suna putin... ciudat?

Chestie de... atitudine: vi se pare normal sa primiti niste bani fara niciun act dar cand trebuie sa restituiti o parte din ei, tot fara documente, totul devine, brusc, ciudat.

Ma repet, contributiile datorate celor doua bugete trebuie restituite pentru a fi virate catre acestea. Fostii dvs. colegi care sunt acum pensionari au pensia calculata dupa ureche pentru ca scoala nu a retinut si virat CAS.

Dvs. doriti un control la fostul dvs. angajator. Intrucat nu mai lucrati acolo si, repet si acest lucru, ati primit banii fara niciun document, nu puteti sesiza niciun organ de control.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Septembrie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Se pare ca nu ma stiu exprima la ora aceasta :) . Eu stiu foarte bine ca, in cazul meu, pot spune senina: "dovediti-mi ca am primit acesti bani" dar NU vreau sa fac asta, nu imi sta in caracter.

Si mai stiu ca retinerile salariale se fac pe baza de hotarare judecatoreasca sau prin acord, nu printr-o decizie.
Si mai stiu ca aceste retineri nu pot depasi o treime din venitul net.
Si mai stiu ca atunci cand exista invoiala, aceasta trebuie sa cuprinda niste elemente. Si hotararea judecatoreasca trebuie sa cuprinda niste "detalii". Nu vreau control, nu vreau sa ma sustrag.

Vreau doar sa stiu de la cineva specializat care este modalitatea legala de a face retineri salariale pentru a se inceta cu... calculatoarele care gresesc.

As dori sa imi raspundeti la dilema, daca sunteti in cunostinta de cauza; iar daca nu, lasati raspunsurile pe seama celor care pot sa imi dea un sfat la subiect.

Cu stima
E.F.
1. Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege. Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

2. Trebuie avut în vedere că nici angajamentul de plată şi nici învoiala părţilor nu constituie titluri executorii şi, drept urmare, în baza lor nu se pot face reţineri salariale lunare pentru acoperirea pagubei.

3. Întotdeauna hotărârea pronunţată va îmbrăca forma scrisă, necesară pentru asigurarea conservării, comunicării, cunoaşterii motivelor care au determinat pronunţarea hotărârii, posibilitatea controlului judiciar sau a exercitării căilor de atac, posibilitatea punerii ei în executare întocmai. Hotărârea se compune din trei părţi: practicaua, considerentele (motivarea) şi dispozitivul.
Practicaua este prima parte a hotărârii şi cuprinde:
- indicarea instanţei care a pronunţat hotărârea şi numele judecătorilor care au luat parte la judecată;
- numele, domiciliul sau reşedinţa părţilor, calitatea în care au judecat, numele mandatarilor sau reprezentanţilor legali şi al avocaţilor;
- obiectul cererii şi susţinerile prescurtate ale părţilor, cu arătarea dovezilor.

Considerentele (motivarea) reprezintă partea cea mai întinsă a hotărârii, fiind aceea care indică motivele de fapt şi de drept care au format convingerile instanţei. Motivarea trebuie să arate fiecare capăt de cerere şi apărările părţilor, probele administrate, motivându-se de ce unele au fost admise, iar altele înlăturate (dacă este cazul), excepţiile invocate şi modul în care acestea au fost soluţionate, normele juridice aplicate la stabilirea situaţiei de fapt şi de drept.

Dispozitivul este ultima parte a hotărârii şi cuprinde soluţia ce s-a pronunţat în cauză, fiind o reproducere dezvoltată a minutei întocmite cu ocazia deliberării. În dispozitiv, instanţa este obligată să rezolve concret toate cererile formulate de părţi cu privire la obiectul procesului, să menţioneze consecinţele ce decurg din soluţia admiterii sau respingerii cererilor, creearea unei situaţii juridice noi, cine suportă cheltuielile de judecată. Ultima menţiune a hotărârii este că pronunţarea s-a făcut în şedinţă publică.
:) Va multumesc mult de tot. Punctat, explicit si la subiect.

O duminica frumoasa tuturor.

E.F.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retineri salariu mnd mnd Buna ziua, In CCM al firmei la care lucrez este stipulat ca \\\'\\\'angajatorul isi rezerva dreptul de a acorda anumite facilitati si avantaje salariatilor in ... (vezi toată discuția)
Sentinte civile valici valici o sentinta civila definitiva si irevocabila este opozabila unei parti care nu este parte in proces?Din ce este cuprinsa o sentinta? (vezi toată discuția)
Raspunderea patrimoniala a angajatului ContSters82010 ContSters82010 Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema. In cazul in care un angajat a adus un prejudiciu firmei (firma a primit amenda de la garda financiara pentru ... (vezi toată discuția)