avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Confiscare speciala art. 315 lit. C NCPP
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Confiscare speciala art. 315 lit. C NCPP

Buna seara,

Anul trecut am fost prins cu un grinder in care se afla si o cantitate foarte mica de canabis. Mentionez ca acesta mi-a fost confiscat de catre agenti, pe strada, intr-un cartier din Bucuresti. In urma cercetarilor s-a renuntat la urmarirea iar eu am fost amendat. Am achitat amenda si chitanta doveditoare a fost depusa la sediul DIICOT asa cum mi-a fost cerut.

Acum am primit o citatie care spune ca trebuie sa ma prezint la tribunal, in calitate de intimat, intr-un dosar care are ca si obiect "confiscarea speciala (art. 315 lit. C NCPP)".

Nu stiu exact ce trebuie sa fac si daca trebuie sa ma prezint la tribunal insotit de un avocat.

Ma puteti ajuta cu mai multe informatii?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 12:53, 8 Ianuarie 2023
Aveti mai jos procedura, dvs apreciati daca e cazul sa va aparati sau sa va prezentati in functie de interesul procesual, daca ati fost citat legal, se judeca si in lipsa.
ART. 549^1 c.p.p.
Procedura de confiscare sau de desfiinţare a unui înscris în cazul clasării
(1) În cazul în care procurorul a dispus clasarea sau renunţarea la urmărirea penală, confirmată de judecătorul de cameră preliminară, şi sesizarea judecătorului de cameră preliminară în vederea luării măsurii de siguranţă a confiscării speciale sau a desfiinţării unui înscris, ordonanţa de clasare sau, după caz, ordonanţa prin care s-a dispus renunţarea la urmărire penală confirmată de judecătorul de cameră preliminară, însoţită de dosarul cauzei, se înaintează instanţei căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă, după expirarea termenului prevăzut la art. 339 alin. (4) ori, după caz, la art. 340 sau după pronunţarea hotărârii prin care plângerea a fost respinsă ori prin care a fost confirmată ordonanţa de renunţare la urmărire penală.
(2) Judecătorul de cameră preliminară stabileşte termenul de soluţionare, în funcţie de complexitatea şi particularităţile cauzei, care nu poate fi mai scurt de 30 de zile.
(3) Pentru termenul fixat se dispune încunoştinţarea procurorului şi se citează persoanele ale căror drepturi sau interese legitime pot fi afectate, cărora li se comunică o copie a ordonanţei, punându-le în vedere că în termen de 20 de zile de la primirea comunicării pot depune note scrise.
(4) Judecătorul de cameră preliminară se pronunţă prin încheiere, în şedinţă publică, după ascultarea procurorului şi a persoanelor ale căror drepturi sau interese legitime pot fi afectate, dacă sunt prezente. Dispoziţiile cuprinse în titlul III al părţii speciale privind judecata care nu sunt contrare dispoziţiilor prezentului articol se aplică în mod corespunzător.
(5) Judecătorul de cameră preliminară, soluţionând cererea, poate dispune una dintre următoarele soluţii:
a) respinge propunerea şi dispune, după caz, restituirea bunului ori ridicarea măsurii asigurătorii luate în vederea confiscării;
b) admite propunerea şi dispune confiscarea bunurilor ori, după caz, desfiinţarea înscrisului.
(6) În termen de 3 zile de la comunicarea încheierii, procurorul şi persoanele prevăzute la alin. (3) pot face, motivat, contestaţie. Contestaţia nemotivată este inadmisibilă.
(7) Contestaţia se soluţionează potrivit procedurii prevăzute la alin. (4) de către judecătorul de cameră preliminară de la instanţa ierarhic superioară celei sesizate ori, când instanţa sesizată este Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de către completul competent potrivit legii, care poate dispune una dintre următoarele soluţii:
a) respinge contestaţia ca tardivă, inadmisibilă sau nefondată;
b) admite contestaţia, desfiinţează încheierea şi rejudecă propunerea potrivit alin. (5).

Buna ziua ,am si eu un dosar din 2016 in care fostul meu concubin era arestat,m a pus sa i bag un pachet si avea mai multe telefoane in el, acum mi a venit o citatie in care scrie sa ma prezint in dosarul cu obiectul confiscare speciala.Ce inseamna asta?va multumesc mult
Inseamna ca este o procedura, asa cum s-a scris si mai sus, privind confiscarea unor bunuri folosite sau destinate savarsirii unei fapte penale, adica vi se confisca telefoanele respective, presupunem, ca nu avem de unde sa stim exact ce va fi.
Bună ziua a-și vraa sa știu și eu ce înseamnă comfiscare speciala ia venit lui concubinul meu sa se prezinte pe data de 17 ianuarie 2023 la tribunal va rog frumos puteți sa ma ajutați și sa îmi spuneți ce înseamnă comfiscare speciala va mulțumesc
Buna ziua. I se confisca tot. De plida, dacă bunurile supuse confiscării nu se găsesc, în locul lor se confiscă bani și bunuri până la concurența valorii acestora si se confiscă, de asemenea, bunurile și banii obținuți din exploatarea bunurilor supuse confiscării, precum și bunurile produse de acestea. Poate ne spuneti si ce a facut prietenul dvs, ca sa vedem despre ce este vorba.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Confiscare speciala (art.315 lit. c ncpp) - e obligatoriu sa fiu prezenta la termen? monik monik buna ziua, in calitate de consilier in proprietate intelectuala am asistat un client in cazul retinerii unui produs contrafacut (contrafacere marca). Am ... (vezi toată discuția)
Prescriere Ollysa Ollysa În cazul în care fapta s-a prescris iar la închiderea urmaririi penale s-a deschis dosar care are ca obiect infracţiuni la alte legi speciale desfiinţare ... (vezi toată discuția)
Confiscare speciala LaviniaDD LaviniaDD Buna ziua! vreau sa spun de la inceput ca nu am nici o cunostinta despre tot ce inseamna legislatie sau probleme penale. Dar am o persoana apropiata mie care ... (vezi toată discuția)