avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acte aditionale neinregistrate la ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acte aditionale neinregistrate la ITM

Buna seara
Va supun atentiei urmatoarea situatie, cu rugamintea de a-mi spune daca este legal ceea ce se intampla sau daca este cazul sa-mi fac griji. Lucrez intr-o organizatie care are sediul central in Cluj si care are dreptul de operare in cartile de munca ale salariatilor, insa in repetate randuri am descoperit ca actele aditionale ale colegilor care le-au solicitat(in special pentru a le depune la banca in vederea obtinerii unor credite), nu au fost inregistrate la ITM. Ca sa detaliez, in momentul in care ni se modifica functia sau salariul, ni se trimite de la sediul central un formular, intr-un singur exemplar pe care noi il semnam si il trimitem inapoi, insa nu mai primim nici macar o copie. Ulterior, daca solicitam, ni se da o copie a aceluiasi act, insa desi contine o rublica "numar de inregistrare la ITM", nu apare nici un astfel de numar.
Cu toate acestea, modificarile din actele aditionale se pare ca se produc, intrucat se vede aceasta din fluturasii de salarii (pe care ii obtinem doar la cerere).
Intrebarea este...daca ei nu depun actele aditionale la ITM, pe ce baza ne platesc ei impozitele marite(odata cu maririle de salarii) la stat? Este legal ceea ce face angajatorul?Este fluturasul o dovada suficienta ca la stat figuram cu salariile reale?

Va multumesc anticipat pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: iu8lia3 , utilizator 16:13, 20 Septembrie 2009
Cele relatate de dvs.corespund infractiunii de"abuz in serviciu contra intereselor publice"prev.de art.248 c.pen.si sanctionabila cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani.Formulati plangere penala la politie sau la parchet pentru cercetarea sub aspectul mentionat mai sus a tuturor persoanelor implicate.Veridicitatea celor ce le veti relata in plangere trebuie dovedita cu acte,martori sau alte mijloace de proba.
De asemeni ar fi bine sa sesizati asupra aspectelor mentionate si Ministerul Muncii ,ca for ierarhic superior,pentru a lua masurile disciplinare care se impun.
r.gabi... chiar asa de rau este?:D
totusi...

Daca societatea nu tine cartile de munca la ITM ci la sediu si inregistrarile le face propiul inspector de RU, aceste acte aditionale nu se mai duc la vizat la ITM ( cel putin la noi in judet asta e procedura)
ITM vizeaza doar contractul de munca incheiat si incetarea contractului de munca, datele de modificare a CIM se transmit doar prin Revisal si responsabilitatea lor apartine insp. de RU al societatii. De aceea acesti inspectori sunt autorizati si la ITM in acest caz se palteste comision mai mic.
iu8lia3 a scris:

Lucrez intr-o organizatie care are sediul central in Cluj si care are dreptul de operare in cartile de munca ale salariatilor, insa in repetate randuri am descoperit ca actele aditionale ale colegilor care le-au solicitat(in special pentru a le depune la banca in vederea obtinerii unor credite), nu au fost inregistrate la ITM. Ca sa detaliez, in momentul in care ni se modifica functia sau salariul, ni se trimite de la sediul central un formular, intr-un singur exemplar pe care noi il semnam si il trimitem inapoi, insa nu mai primim nici macar o copie. Ulterior, daca solicitam, ni se da o copie a aceluiasi act, insa desi contine o rublica "numar de inregistrare la ITM", nu apare nici un astfel de numar.
Este fluturasul o dovada suficienta ca la stat figuram cu salariile reale?

Va multumesc anticipat pentru ajutor!



Anterior modificarii contractului individual de munca trebuie sa primiti o informare in doua exemplare, (una la salariat si una la dosar) in intervalul celor 15 zile mentionate in informare, trebuie sa semnati actul aditional, care trebuie intocmit in doua exemplare (unul la salariat si unul la dosar).
Organizatia Dvs, nu trebuie sa vizeze act aditional la ITM pentru ca aveti aprobare pentru pastrarea si completarea carnetelor de munca la sediul organizatiei.
Obligatoriu trebuie sa primiti fluturas si in fiecare luna, cu modul de calcul al salariului si este valabil in banca daca este semnat si stampilat de inspectorul R.U.
Copie dupa carnetul de munca completat la zi se depune la banca dupa ce a fost vizata, parafata de inspectorul R.U. care certifica ca este conform cu originalul si poarta stampila rotunda a organizatiei.
Ultima modificare: Duminică, 20 Septembrie 2009
Samoila Georgeta P.F.A., Consilier juridic
1. In completare la ce v-au spus colegele mele:
Carnetele de munca sunt completate cu toate modificarile intervenite si se semneaza si vizeaza de ITM numai la data incetarii CIM.
2. Trebuia sa primiti si dvs. o copie dupa fiecare act aditional la CIM.
3. Aveti dreptul sa cereti la serviciul Resurse umane sa vedeti carnetul de munca si daca este completat la zi.
Legea 130/1999:
"art9 (2)Angajatorii sunt obligati sa depuna la directiile generale de munca si protectie sociala:
a)actele privind încheierea, executarea, modificarea si încetarea contractelor individuale de munca, în termen de 5 zile de la perfectarea acestora;"
In special firmele cu capital privat sunt vizate de aceste prevederi, mai cu seama daca au obtinut aprobarea de a detine si completa carnetele de munca.

Alte discuții în legătură

Viza itm pe actele aditionale la contractul individual de munca iozefinap iozefinap Buna ziua , Societatea la care lucrez are aprobare de la ITM pentru efectuarea la sediul angajatorului a operatiunilor de pastrare si completare a carnetelor ... (vezi toată discuția)
Act aditional, lege modificata avo1 avo1 buna ziua, va rog sa imi spuneti ce nr are legea modif 130/1999, m-ar interesa art. care permite societatilor sa nu mai vizeze actele aditionale la ITM in ... (vezi toată discuția)
Act aditional Katalynna Katalynna Buna ziua, As vrea sa stiu daca este adevarat ca pe actele aditionale privind marirea nu se mai aplica stampila ITM, pt ca am primit un astfel de act si mi ... (vezi toată discuția)