avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Circulatie pe contrasens si provocare accident fara ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Circulatie pe contrasens si provocare accident fara coliziune directa

Buna ziua! Acum cateva zile circulam regulamentar pe un drum judetean si, iesind dintr-o curba, am observat o duba care venea din sens opus pe banda ei de mers. Dintr-o data, duba a intrat pe banda mea si era indeajuns de aproape de mine incat sa rezulte o coliziune intre masina pe care o conduceam si duba respectiva. Ca sa evit coliziunea, am virat dreapta cat am putut spre marginea carosabilului, parasind apoi carosabilul si aproape sa intru in sant. Apoi am incercat sa redresez masina inapoi pe carosabil, tragand stanga de volan, dar am pierdut controlul volanului si masina s-a rostogolit de pe carosabil pana am ajuns in sant, masina fiind cu rotile in sus si oprindu-ma de un copac, avariind-o. Duba respectiva nu a oprit si a plecat mai departe. Mentionez ca nu a existat coliziune efectiva intre autoturisme, dar daca nu il evitam, impactul ar fi fost frontal din cauza faptului ca ne aflam practic pe aceeasi banda, duba indreptandu-se direct spre mine.
Martori nu sunt care sa fi vazut exact momentul in care a intrat pe contrasens, dar pe camerele de supraveghere aflate la vreo 4 km de locul evenimentului rutier se vede exact duba respectiva, asa cum am recunoscut-o eu, aceasta fiind primul autoturism de acest gen care a trecut pe acolo la acel moment si pe un sofer care venea din urma l-a recunoscut. Ce as putea sa fac din punct de vedere juridic in acest sens? As putea sa depun o plangere la politie? Se incadreaza in vreo fapta penala sau este doar contraventie? Cum as putea sa actionez astfel incat soferul respectiv sa isi asume raspunderea si macar sa suporte cheltuielile de reparare a masinii?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 10:50, 10 Mai 2017
Faptul ca duba a fost identificata pe camerele video la o distanta de 4 km de locul in care dvs ati pierdut controlul vehiculului si nu a mai trecut nicio masina in acest interval nu inseamna ca accidentul a fost produs din vina celuilalt conducator auto.
Atata timp cat nu exista martori va fi foarte greu de dovedit ca accidentul s-a produs din vina soferului dubei.

Nu ati anuntat politia dupa producerea accidentului?

Nu ati declarat politiei imprejurarile producerii accidentului?

Ce au consemnat politistii despre accident?

Aveti posibilitate depunerii unei sesizari la parchet cu privire la imprejurarile producerii accidentului si sa solicitati identificarea conducatorului auto si audierea lui.
Procurorul poate "scoate" mai multe informatii de la soferul dubei iar daca acesta era insotit pot fi aflate informatii si de la insotitor/i.
Da, neavand martori este foarte greu sa reusiti sa dovediti ceea ce sustineti.

Puteti incerca o plangere penala chiar daca sansele de a dovedi sunt minime.

Nu inteleg de ce alti soferi care au vazut ce s-a intamplat nu au oprit sa va ajute din cei care ar fi putut vedea ceea ce s-a intamplat.
Am anuntat politia imediat dupa incident si au reusit sa-l gaseasca pe respectivul sofer, care a recunoscut pana la urma ca a intrat pe contrasens, a dat declaratie la politie și tot atunci a fost de acord să suporte reparatia masinii cu asigurarea firmei la care este angajat, avand in vedere ca in momentul incidentului soferul conducea duba proprietatea firmei si era in timpul exercitarii atributiilor de serviciu. Problema a fost ca in momentul in care am convenit sa repare el masina, nu avea actele de asigurare a masinii asupra sa si a ramas sa mi le predea cateva zile dupa, ca sa pot merge la asigurator, dar acum nu mai raspunde la telefon, nu mai pot da de el, deci tot ce am la indemana sunt declaratia de la politie in care a recunoscut ca a intrat pe contrasens provocand incidentul, precum si procesul-verbal de contraventie al agentului constatator. Intrebarea mea ar fi daca sunt acestea suficiente sa pot porni o actiune in instanta ca sa pot recupera pagubele masinii? As avea vreo posibilitatea de castig de cauza?
Cand a fost intocmit procesul verbal si cand a fost luata declaratia soferului dubei?

Daca nu a facut-o nu aveti nicio problema.

Cu procesul verbal va duceti la asigurator si deschideti dosarul de dauna.

Daca nu stiti asiguratorul il aflati introducand nr de inmatriculare aici

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Statuare dosar dauna : culpa comuna, desi soferul vinovat a recunoscut integral vinovatia. Mrr2023 Mrr2023 Bună ziua. Sunt la capătul puterilor. Am primit motivația într-un dosar de daună conform căreia „În urma analizarii documentelor depuse la dosar si in ... (vezi toată discuția)
Accident auto, vinovat sau vinovati!? sebastian007008 sebastian007008 Buna ziua. Un bun prieten a avut un accident auto. A atipit la volan si a intrat pe contrasens unde a izbit o duba. In urma accidentului a fost spitalizat el ... (vezi toată discuția)
Autor moral adrianpuia adrianpuia am urmatoarea problema: am fost implicat intr-un accident rutier, soldat cu avarii. deplasandu-ma pe banda 1, mi-a fost taiata calea de catre o alta masina, ... (vezi toată discuția)