Bună seara!
Am și eu o întrebare, dar înainte de a adresa întrebarea, am să explic situația cazului (pe cât de ”scurt” posibil):
Cu câteva luni în urmă am fost implicat într-un accident rutier, ca parte vătămată. Circulând regulamentar cu bicicleta pe un drum național în raza unei localități, unde viteza maximă admisă este restricționată la 70 km/oră. La un moment dat am fost lovit de o motocicletă din spate, care circula cu viteză excesivă. Din spusele unor martori ”avea cel puțin 120 km/oră”. Acesta a lovit un câine (de dimensiunea unui câine de lup) pe care l-a secționat în două, după care alunecând pe șosea a mai parcurs 70 m, izbindu-se de bicicleta mea. Menționez că în raza producerii accidentului sunt amplasate indicatoare de avertizare pentru animale (triunghi roșu cu semn de căprioară). În declarația lui dată la poliție a precizat faptul că a obsrvat câinele, care s-a oprit pentru un moment și nu l-a mai considerat un pericol, el continuându-și deplasarea, lovind câinele în plină viteză. La impactul cu motocicleta am căzut de pe bicicletă, lovindu-mă la cap, în urma căreia mi-am pierdut cunoștința. Din starea de inconștiență mi-am revenit în ambulanță pe drumul către spital. Am fost internat 3 zile pentru investigații, stabilindu-se diagnosticul de traumatism cranio-cerebral, traumatism toraco-abdominal, endorsă deget, endorsă umăr și multe alte leziuni, pentru care medicul legist a acordat 14 zile de îngrijiri medicale.
Inițial am încercat să rezolvăm problema pe cale amiabilă, prin care să ajungem la o înțelegere, ca motociclistul să plătească o sumă, care să acopere pagubele materiale și cheltuielile parvenite în urma accidentului. Acesta a propus o sumă modestă, pe care l-am acceptat, fiind de acord să nu depun plângere penală împotriva lui, dar s-a răzgândit. În această situație am fost nevoit să-l acționez în instanță, dosarul aflându-se la procuratură așteptând decizia de trimitere în judecată. Se laudă că, dacă cazul ajunge în instanță va câștiga procesul, pentru că are cunoștințe ”sus puse” care i-au spus că, ”cu bani se poate rezolva orice”. Deci în loc să încerce să-și repare greșeala prin împăcare, mai are de gând să se sustragă și de la răspunderea civilă (ca să scape cu ”basma curată”), iar până când nu va fi găsit vinovat, nu-mi pot recupera nici măcar pagubele materiale de la asigurator.
Întrebarea mea este, dacă din punct de vedere legal, este vinovat pentru fapta comisă sau evenimentul se consideră un ”caz fortuit” (precum susține motociclistul), care scutește de orice răspundere, inclusiv de la plata daunelor provocate?
Vă mulțumesc.
Indicatorul rutier "Animale" se monteaza la 100-200 m de sectorul de drum periculos, unde exista riscul ca animalele sa traverseze sau sa circule pe drumul public. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza si sa circule cu atentie sporita
Ce legatura are forta majora in acest caz?
Forta majora-situatie invocata de una din parti,dovedita cu documente emise de catre autoritati publice competente,imprevizibila la data incheierii politei,independenta de vointa partilor,care a impiedicat una din parti sa isi indeplineasca obligatiile contractuale desi a depus toate diligentele.
De asemenea,cat priveste asigurarea RCA ,raspunderea asiguratorului acopera si prejudiciul produs prin caz fortuit.
Excluderile sunt:in caz de forta majora,din culpa exclusiva a persoanei pagubite,din culpa exclusiva a tertei persoane.
Cainele nu are calitatea de terta persoana din punct de vedere juridic.
Persoana vinovata de producerea daunelor poate chema in garantie asiguratorul.
Pertinent punctul de vedere, dar inca nu avem toate elementele. Cred ca se impune sa cunoastem modul cum s/a stabilit viteza, respectiv pe baza unei expertize tehnice,ce s-a inscris in procesul verbal de CFL, unde a ramas acul kilometrajului si treapta de viteza. De asemenea vorbim de o asigurare, dar nu stim daca avea asa ceva.
Cred ca este bine sa lasam parchetul sa propuna masura corespunzatoare si este bine sa asteptati concluziile organelor in drept. Revin si va comunic ca este cel mai bun lucru sa aveti si un avocat sa va reprezinte.
Mult succes!
De asemenea vorbim de o asigurare, dar nu stim daca avea asa ceva.
Motocicleta avea asigurare de răspundere civilă auto RCA, dar nu a fost condusă de proprietarul acestuia.
În cazul în care accidentul a fost produs de o altă persoană, polița mai este valabilă?
Vă mulțumesc.
Daca conducea motocicleta avand consimtamantul asiguratului,nu este nicio problema cu privire la acest aspect.
Dar asa cum spunea si domnul Radu Alexandru depinde ce stabilesc cei in drept.
Daca se stabileste ca soferul motocicletei a incalcat dispozitiile legale privind circulatia pe drumurile publice, ca infractiunea este savarsita cu intentie, asiguratorul nu acorda despagubirea.Chiar daca o acorda(aici nu va fi cazul,daca discutam de un proces) acesta isi recupereaza sumele platite drept despagubiri de la persoana responsabila de producerea pagubei.
Cainele nu ar fi problema din acest punct de vedere,ci viteza la care faceti vorbire.