avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie prenatal si concediu de crestere a ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie prenatal si concediu de crestere a copilului la pers cu venituri din drepturi de autor

buna ziua! am si eu o nelamurire uriasa si deosebit de importanta legata de concediul prenatal si cel de crestere a copilului pentru persoane cu venituri din contracte pe drepturi de autor.
S-a schimbat baza de calcul cumva? Pana acum, banii din prenatal se calculau in functie de brut si cei din concediul de crestere a copilului din net. Acum inteleg ca se calculeaza in functie de veniturile impozabile, ceea ce inseamna ca din venitul brut se scate cota forfetara de 40%, impozitul de 16% si alte taxe (adica cas si fond de sanatate?) si ce ramane este venitul net impozabil din care se calculeaza cei 85%. Daca e asa, eu intrand in prenatal la 1 Aprilie si nestiind lucrurile astea, mi-am dat foc la valiza, cum s-ar zice.
Este cel putin strigator la cer ca o femeie cu un salariu net de 6000 lei sa primeasca in jur de 2000 lei indemnizatie in prenatal si 3000 lei indemnizatie de crestere a copilului.
Ma puteti ajuta cu vreo lamurire sau vreun sfat?
va multumesc din suflet!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:12, 5 Mai 2017
Indemnizaţia lunară pentru CCC se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

Valoarea brută a indemnizației de maternitate reprezintă 85% din media veniturilor din ultimele şase luni.

OUG nr. 158/2005
art.10
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de maternitate AmaliaPopescu AmaliaPopescu As dori sa aflu care va fii valoarea indemnizatiei de maternitate in cazul in care doresc sa raman insarcinata,dar si valoarea concediului ... (vezi toată discuția)
Concediul pentru post-prenatal este platit 85 %din net sau brut? corinaionescu1 corinaionescu1 Buna ziua, Am si eu o intrebare. Urmeaza sa nasc de curand, si tot incerc sa ma pun la curent cu drepturile gravidelor si cu cat voi fi platita pe perioada ... (vezi toată discuția)
Prenatal Elllena96 Elllena96 Soțul meu are salariul brut 1900 de lei și as dori sa știu cam cât ar veni indemnizația de creștere copil atunci când va întra în prenatal. Mulțumesc (vezi toată discuția)