Adoptia este o masura speciala de protectie a drepturilor copilului prin care se stabileste filiatia fata de cel care adopta si copil precum si rudenia dintre copil si rudele adoptatorului.Adoptia se face pentru minori dar este posibila si pentru copii majori daca persoana infietoare i a crescut.Intre infiat si infietor trebuie sa existe o diferenta de varsta de cel putin 18 ani.Daca copil este minor trebuie sa existe obligatoriu acordul tatalui.
Adoptia se incuviinteaza numai de catre instanta judecatoreasca competenta.Este necesar consimtamantul mamei in cazul dvs.Persoana care urmeaza sa adopte se propune de Comisia pentru Protectia copilului.Infietorul trebuie sa prezinte conditiile materiale si garantiile morale necesare dezvoltarii armonioase a copilului.Indeplinirea acestor cerinte se constata printr un atestat eliberat de Comisia pentru protectia copilului si trebuie sa arate ca persoana este apta sa adopte.Apoi va este necesar avizul favorabil al Comisiei pentru protectia copilului de la domiciliul acestuia, certificatul de nastere al copilului in copie legalizata, certificatul medical privind starea de sanatate a copilului, certificatele de nastere si dupa caz de casatorie sau de deces ale parintilor firesti ale minorului, in copie legalizata, declaratia autentificata privind consimtamantul, data de persoana care doreste sa adopte, in care sa se arate ca a luat la cunostinta starea de sanatate a copilului, certificatele de nastere ale parintilor infietori si de casatorie, certificatele privind antecedentele penale ale persoanei care doreste sa infieze, certificate de sanatate ale persoanei sau familiei in cauza, actul din care sa rezulte gradul de rudenie intre cel care doreste sa adopte si cel adoptat.
Mergeti direct la tribunalul de domiciliu cu cerere de adoptie si cu urmatoarele acte atasate (sper ca n-am uitat nimic):
a) certificatul de naştere al copilului, în copie legalizată;
b) certificatul medical privind starea de sănătate a copilului, eliberat de către unităţi publice nominalizate de către direcţia de sănătate publică;
c) certificatele de naştere ale adoptatorului sau ale soţului şi soţiei din familia adoptatoare, în copie legalizată;
d) certificatul de căsătorie în copie legalizată;
e) cazierul judiciar al adoptatorului
f) certificatul medical privind starea de sănătate a adoptatorului, eliberat de medicul de familie pe lista căruia este înscris;
g) documentele doveditoare cu privire la exprimarea consimţământului părinţilor fireşti
h) certificatul de deces in copie legalizata
Adoptie
ContSters70444
Buna ziua,
Am doi copii din prima casatorie, de 11 si 8 ani, incredintati spre crestere si educare mie conform unei H.J. Din a doua casatorie mai am inca un ... (vezi toată discuția)
Adoptia
alina nica
sunt divortata si recasatorita cu un copil din prima casatorie.sotul meu vrea sa treca copilul pe numele lui deoarece tatal biologic nu a vizitat niciodata ... (vezi toată discuția)