avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 241 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil nascut in strainatate?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil nascut in strainatate?

Buna ziua.
Am intrat in concediu de sarcina si lahuzie in data de 14.04.2017.
Voi naste aprox in 03.06.2017.
Contractul de munca in Romania expira (fiind pe perioada determinata) pe data de 31.07. 2017.
Sfarsitul concediului de sarcina si lehuzie va fin in 18.08.2017 aprox, nu am calculat exact.
Nasterea va avea loc in strainatate, in Ungaria. Tatal copilului este cetatean maghiar, nu suntem casatoriti iar copilul va avea dubla cetatenie.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
- pot renunta la alocatia de stat din Romania in favoarea celei din Ungaria? Am si eu dubla cetatenie.
- care este termenul legal de depunere ale actelor pentru indemnizatia de crestere copil? La ghiseu am primit informatii ambigue si as vrea sa stiu cat de tare ma preseaza timpul.
-care sunt documentele ce trebuie depuse?
Nu as vrea sa pierd indemnizatia pentru care am muncit in Romania. Stiu ca pentru certificatul de nastere de Romania va trebui sa depun actele si va dura aproximativ o luna si jumatate sau doua si termenul de depunere este de 6 luni de la nasterea copilului.
Va multumesc pentru amabilitate.
Andrea-Otilia
Cel mai recent răspuns: Andrea.otilia , utilizator 20:10, 5 Mai 2017
1. Puteti renunta la alocatia de stat din Romania in favoarea celei din Ungaria.

2. Drepturile reprezentând indemnizaţii şi stimulent de inserţie se stabilesc după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;

b) începând cu data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;

c) începând cu data adopţiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau încredinţării, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data la care s-au aprobat ori, după caz, s-au instituit măsurile de protecţie a copilului;

d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situaţii, inclusiv pentru cazul în care cererea a fost depusă peste termenele prevăzute la lit. a)-c).

3. Acte indemnizatie CCC
[ link extern ]

Multumesc frumos pentru promptitudine.
Din cate citesc pe site, la ghiseu am primit o informatie eronata. Acolo mi s.a spus ca sunt indreptatita la 85%din salariul de baza daca am lucrate in total 12 luni din ultimele 24, nicidecum ca acele luni trebuie sa fie consecutive.
Am lucrat asa:
-05.05.2013-30.09.2015
-21.04.2016-15.07.2016
-01.08.2016-prezent-contractul inceteaza pe data de 31. 07.2017 iar eu voi naste pe 03.06.2017.
In acest caz care este situatia?
Cu stima, Andrea-Otilia
Art.4 din Normele de aplicare a OUG 111/2010
...
(4) Constituirea perioadei prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă se stabileşte, după cum urmează:
a) din 12 luni consecutive, în cazul în care în această perioadă se realizează fără întrerupere venituri supuse impozitului şi/sau se înregistrează una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă;

b) din 12 luni succesive, în care sunt îndeplinite condiţiile de acordare, în cazul în care în perioada de 2 ani realizarea veniturilor supuse impozitului şi/sau înregistrarea uneia sau mai multora dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă s-au produs cu întreruperi.

(5) Luna calendaristică în care s-a născut copilul sau în care s-a înregistrat una dintre situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, indiferent de ziua din această lună în care s-a produs naşterea ori s-a înregistrat situaţia, face parte integrantă din perioada prevăzută la alin. (4).

(6) În cazul în care în luna naşterii copilului persoana îndreptăţită nu a realizat venituri supuse impozitului şi nici nu s-a aflat în una sau mai multe din situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă, perioada de calcul al celor 12 luni începe cu ultima lună din cei 2 ani în care aceasta a înregistrat venituri sau s-a aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă.

In cazul dvs. se ia in considerare veniturile supuse impozitului pe venit realizate in perioada iulie 2015 - iunie 2017, timp de cel putin 12 luni. Adica, mai exact perioada iulie 2016 - iunie 2017.
Va multumesc din suflet.
O seara placuta va doresc.
Cu stima,
Andrea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil andreeeeea123 andreeeeea123 Buna seara, Cele 12 luni lucrate trebuie sa fie consecutive? Voi naste in feb 2017, iar din septembrie 2015 pana in sept 2016 am avut concediu fara ... (vezi toată discuția)
Incasare indemnizatie stoy stoy Buna seara! Pentru a primi indemnizatia de crestere a coplilui trebuie sa ai lucrate cel putin 12 luni consecutiv ? (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil andreea1050 andreea1050 Buna ziua!Daca ultimul meu an ca studenta a fost anul scolar 2016-2017 la zi (dar cu taxa) se aduna si acele luni ca studenta la cele 12 luni de care am nevoie ... (vezi toată discuția)