avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Familie pensionari 88 de ani cu 4 copii in ce conditii putem lasa mostenire unuia dintre copii sau unui nepot proprietatea personala pentru ingrijire excluzand formalitatile legate de institutiile statului.Eventual si posibilitatea de a plati cat mai putin la notari.Sper sa-mi raspundeti cat se poate de repede, va multumesc.
Cel mai recent răspuns: FLORIN RADU , Avocat 13:39, 11 Iulie 2010
puteti sa va folositi de un contract de vinzare cumparare pur si simplu sau un contract de vinzare cumparare cu clauza de intretinere.
1. Puteti redacta un antecontract de vinzare cumparare cu clauza de intretinere sau a unui antecontract de intretinere fie la notar unde taxele pentru antecontracte sunt mai mici, fie olograf eventual certificate de martori neinruditi.
2. Puteti redacta un antecontract de renta viagera in aceleasi conditii.
3.Puteti redacta un testament fie olograf fie la notar unde de asemenea costurile sunt mici.
Neajunsul este insa ca aceste acte pot fi atacate in instanta in fel si chip. In privinta testamentului acesta poate fi raportat la masa succesorala si, eventual redus la cotitatea disponibila daca incalca rezerva succesorala a mostenitorilor care beneficiaza de aceasta.
Singura cale este un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere.
Din pacate va trebui sa mergeti la notar.
Dat fiind varsta inaintata a vanzatorilor intretinuti va trebui sa vi se elibereze un certifica tmedico-legal care sa ateste ca acestia au discernamant pentru a evita eventuale litigii cu mostenitorii dupa decesul vanzatorilor.
Puteti incheia un contract de intretinere, insa acest contract trebuie incheiat cu solemnitatile prevazute de lege si nu prin act su semnatura privata. Aceasta intrucat este vorba despre transmiterea unor proprietati imobiliare, iar pentru aceasta transmitere se prevede forma autentica , sub sanctiunea nulitatii.
Puteti lasa si un testament care poate fi scris , semnat si datat de mana testatorului, asa numitul testament-olograf. Insa orice testament este atacabil atunci cand exista mostenitori rezervatari, intrucat le este incalcata rezerva succesorala legala. De asemenea 2 persoane nu pot testa, deci dispune de bunurile lor prin acelasi testament, acest lucru fiind interzic( testament conjunctiv).
Instrainarea bunurilor imobile ( cu clauza de intretinere, drept de habitatie viagera, drept de uzufruct) se face numai prin act autentic ( donatie sau contract de vanzare-cumparare) deci, numai la notar, orice alt act incheiat in alte conditii este anulabil. In opinia mea, in conditiile in care veti proceda la incheierea actului pe numele doar a unui dintre fii sau a unui dintre nepoti, fara ca ceilalti descendenti sa fie in cunostinta de cauza si de accord cu vointa dvs nu veti face altceva decat sa instaurati "vrajba in familie si ura pe viata intre acestia". Puteti lasa totul asa cum este, si dupa moartea dvs toate bunurile se vor imparti in mod egal la fiecare .

Alte discuții în legătură

Testament tip donatie Val3ica Val3ica Am si eu facut de bunicul un testament dar in act mai jos spune ca este donatie. El mai are 2 fete casatorite. Este posibil ca dupa moartea lui sa poate avea ... (vezi toată discuția)
Donatie ,vanzare- cumparare sau alta cale? mihaela-ioana mihaela-ioana buna ziua,apelez la dvs pentru lamurire. Sotul meu are o matusa care doreste sa ne lase noua garsonera dumneaei,dupa ce va deceda.Care este forma cea mai ... (vezi toată discuția)
Bunurile proprii dobandite prin mostenire pot fi lasate la randul lor prin testament? medeea77 medeea77 Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie juridica: Bunicul meu (91 de ani) a mostenit anumite bunuri in urma cu 6 luni, in acest sens existand un ... (vezi toată discuția)