avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1287 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită debitor care detine in mod ilegal bunurile creditorului
Discuție deschisă în Executare silită

debitor care detine in mod ilegal bunurile creditorului

Buna ziua,

Ma confrunt cu urmatoarea situatie:

Am prestat servicii constand in executare instalatie electrica precum si intretinere utilaje tipografice pentru debitoarea care in momentul de fata se afla in procedura de reorganizare judiciara.

Ne -am inscris la masa credala a acesteia in vederea recuperarii debitului pe care ni-l datora.

Problema este ca debitoarea ne retine in mod ilegal produsele/bunurile care ne apartin fara a vrea sa ni le mai restituie.

Putem in aceasta situatie sa apelam la un executor judecatoresc (fapt mentionat si in actul aditional la contractul incheiat cu debitoarea in cazul in care aceasta se opune sa ni le restituie) pentru ca executorul sa se deplaseze la sediul debitoarei in vederea constatarii situatie de fapt si pentru a putea sa fim repusi in posesia bunurilor care ne apartin?

Ce alta actiune am mai putea intreprinde impotriva debitoarei?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: madalina bobeica , utilizator 12:26, 11 Mai 2017
NU, nu puteti apela la executor pentru ca probabil contractul dvs nu este titlu executoriu pentru a putea fi pus in executare silita de catre executorul judecatoresc. Insa, puteti solicita instantei de judecata asigurarea de dovezi, iar in urma dispozitiei instantei, executorul se poate deplasa in locul respectiv, unde sa constate de urgenta starea de fapt, proba de care ulterior va puteti folosi. Destul de complicat, daca s-a deschis procedura insolventei, va trebuie suport juridic.
am fost la executorul judecatoresc caruia i am expus pe larg situatia. urmeaza sa faca o deplasare in teritoriu sperand sa avem acordul debitorului sa constatea starea de fapt. Daca nu va trebui sa ne adresam instantei.

Putem sa introducem in dosarul de insolventa o actiune in revendicare?

Multumesc!
Ce v-a spus executorul judecatoresc despre acordul debitorului si restul, etc, este corect.

Insa, privind ultima intrebare, problema dvs este discutabila deoarece nu exista practica unitara in acest sens (de aceea am si scris in mesajul anterior ca "va trebuie suport juridic." - recomandare pe care rar o fac), au fost solutii si solutii. Trebuie vazut in concret, analizat si decis impreuna cu juristul dvs.

In principu exista o decizia a Inaltei curti in care s-a afirmat ca "Acţiunea în revendicare prin care se urmăreşte valorificarea unui drept real şi nu a unui drept de creanţă asupra persoanei juridice în privinţa căreia s-a declanşat procedura insolvenţei, nu este o acțiune în realizarea creanței împotriva averii debitorului de natura celor vizate de art. 36 din Legea nr.85/2006. "
Decizia o puteti citi pe siteul ICCJ, aici : [ link extern ]

Hotararea pe care o veti lua dvs si juristul, depinde si de faza in care este procedura insolventei debitorului dvs., in sensul in care in procesul de insolventa exista destule termene imperative ce pot atrage decaderea.
procesul de insolventa nu este prea avansat, in sensul ca ne aflam in faza solutionarii contestatiilor la tabelul preliminar.... si da este vorba despre o actiune reala iar nu de recuperare a unei creante....
Da, au fost situatii cand s-a considerat ca actiunea in revendicare intra in atributiunile judecatorului sindic, si situatii cand s-a considerat ca astfel de actiuni pot fi valorificate pe calea dreptului comun. Asa, fara sa cunosc alte detalii concreta ale doasrului dvs, as zice ca puteti incerca sa va valorificati dreptul in procedura care se deruleaza, pentru ca o logica simpla ne spune ca ar fi mai comod pentru toata lumea ca problema sa fie clarificata in aceasta faza.

Alte discuții în legătură

Refuz executor de a vira sumele de bani CI Ioana Butan CI Ioana Butan Buna ziua Supun atentiei dvs urmatoarea speta: Impotriva unei soc se obtine o solutie favorabila prin care este obligata la plata unor sume de bani ... (vezi toată discuția)
Publicatie vanzare executor - insolventa debitor carina.ionescu carina.ionescu Buna ziua, As dori sa aflu ce urmeaza sa se intample in situatia mea. Avem un proces de executare silita impotriva unui debitor, am afisat, ieri, publicatia ... (vezi toată discuția)
Cec-refuzat la plata-solutii???? ghimicim ghimicim societatea pt care lucrez are de incasat un CEC de la un debitor, CEC care a fost refuzat la plata. ce actiune as putea intenta in instanta? sa cer ... (vezi toată discuția)