avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1082 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

Daca in ultimile 24 de luni am 12 luni lucrate (dar am plecat prin demisie) si platesc timp de o luna de zile din mana toate asigurarile (sanatate, pensie, somaj), pot beneficia de ajutor de somaj?. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:09, 13 Mai 2017
Va multumesc mult pentru raspunsuri.
Si.. as mai avea totusi o intrebare. De regula citesc si pe internet dar o parere avizata ma linisteste in luarea deciziilor.
Intrebarea mea ar fi urmatoarea : daca se incheie un cim pe perioada nedeterminata dar exista stipulata ca perioada de proba 90 de zile, la sfarsitul perioadei de proba se poate beneficia de somaj? Si eventual care este procedura legala . Multumesc inca o data !
Puteti benefica de somaj, numai in situatia in care notificarea incetarii c.i.m. in baza art.31 alin.3 C.mun. - pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba - provine de la angajator.

Art. 17 Legea 76/2002
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare contract perioada determinata de 1 luna! diadora_74 diadora_74 La un contract pe perioada determinata de 1 luna, este necesara demisia/notificarea in scris? Trebuie respectat vreun preaviz? Poate inceta daca nu se ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca in perioada de proba sorinmold sorinmold sunt angajat pe perioada determinata de aprox.doua saptamani.din cauza efortului fizix si a adaptarii am descoperit o problema medicala care ma inpiedica sa ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa perioada de proba ruxandram ruxandram Buna ziua, Dupa finele perioadei de proba, daca angajatul sau angajatorul doreste sa sisteze colaborarea si angajatul este somer pana la un nou loc de munca, ... (vezi toată discuția)