avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatiile de proprietari pot beneficia de cota de 2% ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatiile de proprietari pot beneficia de cota de 2% din impozitul pe venit

Buna seara.
Mai pot asociatiile de proprietari beneficia de cota de 2% din impozitul pe venit aferent anului 2016 ?
Unde trebuiesc inregistrate aceste venituri si pentru ce pot fi folosite?
Asteptam cu interes parerile dumneavoastra, intrucat timpul ramas (in cazul unui raspuns afirmativ) este foarte scurt (25 mai 2017).
Cel mai recent răspuns: nicu1iancu , utilizator 21:33, 6 Ianuarie 2020
Da. Asociatiile de proprietari pot beneficia de cei 2% din impozitul pe venit.
Completati declaratia 230 si o depuneti la finante.
Asociatia va primi banii prin noiembrie-decembrie 2017.
Inregistrati acesti bani la alte venituri. Se asimileaza cu veniturile din exploatarea proprietatii comune si au aceeasi destinatie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit prevederilor art. 57 alin. 4 din legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pot beneficia de sumele reprezentand 2% din impozitul pe venit entitatile nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii cât şi unitatile de cult. De asemenea, sumele pot fi folosite si pentru acordarea de burse private, conform legii.
Codul fiscal defineşte la art. 7 pct. 18 organizaţia nonprofit ca fiind "orice asociaţie, fundaţie sau federaţie înfiinţată în România, în conformitate cu legislaţia în vigoare, dar numai dacă veniturile şi activele asociaţiei, fundaţiei sau federaţiei sunt utilizate pentru o activitate de interes general, comunitar sau nonpatrimonial"
În conformitate cu prevederile art. 57 pct. 1171 din HG nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal "In categoria entitatilor nonprofit se cuprind, de exemplu: asociatiile, fundatiile, organizatiile sindicale, patronatele, partidele politice, asociatiile de proprietari, casele de ajutor reciproc ale salariatilor, in masura in care, potrivit legilor proprii de organizare si functionare desfasoara activitati nonprofit iar sumele primite din impozit sa fie folosite in acest scop."
Institutiile publice nu pot beneficia de aceste sponsorizari.
Baza legala:
Legea nr. 571/2003 cu modificarile si completarile ulterioare articolul 7 pct. 18, art. 57 al. 4
Hotararea guvernului nr. 44/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, anexa 1 articolul 57 pct. 117^1.
Buna ziua.

Se mai aplica in continuare/este valabila optiunea de a completa formularul 230 pentru redirectionarea a 2% catre asociatiile de proprietari? Vorbesc de 2019 pt veniturile din 2018.

Multumesc.
M-am interesat direct la relatii clienti persoane fizice ANAF, unde mi s-a confirmat ca se pot redirectiona cei 2% catre asociatia de proprietari. Am strans toate formularele 230 de la cei care au dorit sa directioneze, am intocmit un borderou (formular tipizat) si am depus eu (administrator), la ANAF pe baza borderoului toate formularele. Au fost cateva verificari din partea ANAF, prin scrisoare recomandata, catre cei care au completat 230, scrisoare la care nu trebuie raspuns in cazul in care depunerea a fost vointa deponentului. Intrebarea mea este cum ma inregistrez cu sumele provenite din cei 2% in contabilitate ? In ce fond ii inregistrez, tinand cont ca sunt sume la care nu se platesc dari catre stat ? Cum se pot cheltui aceste sume ? MULTUMESC !
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Mai 2019
nicu1iancu, utilizator
La veniturile din exploatarea proprietatii comune se platesc "dari" catre stat. Cei de la ANAF au spus ca la acesti 2% redirectionati nu se platesc "dari" . Asa ca nu cred ca se inregistreaza astfel....

Adriantot a scris:

Da. Asociatiile de proprietari pot beneficia de cei 2% din impozitul pe venit.
Completati declaratia 230 si o depuneti la finante.
Asociatia va primi banii prin noiembrie-decembrie 2017.
Inregistrati acesti bani la alte venituri. Se asimileaza cu veniturile din exploatarea proprietatii comune si au aceeasi destinatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

2% la asociatiile de proprietari popacatalin68 popacatalin68 Sunt administrator la o as. de prpoprietari, am obtinut sumele rezultate din depunerea formularului 230, au venit banii in cont si acum nu stim ce putem face ... (vezi toată discuția)
Unde se duce procentul de 2% ? Gabriela Mitroi Gabriela Mitroi :(Buna ziua, Sunt functionar public.Ma intereseaza ce este de fapt acel 2%:-/ .Este optiunea noastra care ii va fi destinatia?Sau ne poate obliga institutia ... (vezi toată discuția)
Directionarea unei sume reprezentând pânã la 2% din impozitul pe venit ANDA CRETU ANDA CRETU Pot alege destinatia unei sume reprezentand pana la 2 % din impozitul pe venit obtinut in anul anterior. Ce inseamna pana la 2 % , exista o limitare in acest ... (vezi toată discuția)