avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Alcoolemia la volan
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Alcoolemia la volan

Buna ziua , ma poate ajuta cineva in legatura cu noile modificari din codul rutier . Mi sa retras carnetul pentru o perioada de 4 luni , plus evident amenda , in urma unui control cu etilotestul . aveam 0,13 mgL in aerul expirat , nu am fost sa mi se recolteze probe biologice . Este prima oara cand mi se intampla . Vreau sa fac contestatie si nu am inteles carei carei art din noile modificari . Sper ca cineva sa ma ajute . Multumesc
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 08:38, 23 Iunie 2017
scorpion6 a scris:

am gasit asta pe net legat de noile reglementari


Nu tot ce zboara pe net se mananca!
Nu este inca legiferat ceea ce ati mentionat, sunt doar propuneri.

Daca va incadrati in cerintele art.221 din HG1391 regulm.aplicare a OUG 195 puteti solicita reducerea suspendarii la 30 zile in baza art. 104 din OUG 195 prin promovarea testului 13/15.

Articolul 104-oug195
La cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de catre seful politiei rutiere a judetului sau a municipiului Bucuresti pe raza careia a fost savarsita fapta ori de catre seful politiei rutiere din Inspectoratul General al Politiei Romane, dar nu mai putin de 30 de zile, in conditiile prevazute in regulament.

Articolul 221-hg1391
(1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea contravenţională complementara nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
(2) Conducătorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:
a) perioadă de suspendare a fost majorată, conform legii;
b) a cumulat, din nou, cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
c) a fost implicat într-un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că a condus vehiculul în timp ce se află sub influenţa alcoolului;
d) sancţiunea contravenţională complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune.

OUG 195/2002 in vigoare la data curenta este aici
[ link extern ]

iar HG1391 il gasiti aici
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 9 Mai 2017
cyan, moderator
[ link extern ]
Da trebuie sa recunosc ...


(3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai urmatoarelor fapte:
a) conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune;
norbi00 a scris:

Noul Cod Rutier care a intrat in vigoare in 21 Ianuarie mai prevede că dacă un şofer se află la volan sub influenţa băuturilor alcoolice, care are o îmbibaţie alcoolică cuprinsă între 0,2 -0,5 g/l alcool pur în sânge, respectiv 0,15 – 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat, se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni (21 la 50 puncte-amendă) şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile”. În cazul în care îmbibaţia alcoolică este de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani.




Cind au fost adoptate aceste modificari ale codului rutier ? Cred ca sunt doar niste propuneri, neadoptate.
Am cautat pe 2017, aici:
[ link extern ]
Tocmai ce m.am intors de la politie unde mi sa transmis ca am permisul suspendat pe o perioada de 90 de zile , insa eu am dreptul sa dau reexaminare in termen de 15 zile , nu se intelegea nimic din scrisul agentului de pe procesul verbal , evident asta voi face tinand cont ca nu am avut niciodata probleme si am permis de 17 ani .
Multumesc mult pentru sfaturi , o zi buna tuturor !
Ce reexaminare sa dati? Nu ati inteles bine ce scrie in pv cu toate ca este scris in formularul tip si nu de catre agentul constatator.
Aveti dreptul sa contestati procesul verbal in termen de 15 zile si nu sa dati vreo reexaminare.
Faptul ca nu ati avut nicio problema sau ca aveti permis de 17 ani nu are nicio relevanta in cazul contraventiilor.
Doar in cazul infractiunilor pot fi considerate circumstante atenuante ca nu ati savarsit fapte la regimul circulatiei pe drumurile publice.

Alte discuții în legătură

Amenda +suspendare carnet coducere anamariacelik anamariacelik buna ziua as fi recunoscator daca cineva m-ar sfatui cum trebuie sa procedez in cazul in care am fost depistat in trafic conducand dupa ce am consumat un ... (vezi toată discuția)
Buna seara. va rog sa ma ajutați cu un sfat. o cunoștința ... Lessie Lessie Buna seara. Va rog sa ma ajutați cu un sfat. O cunoștința de a mea, șofer pe camion, astăzi la ora 14 in timp ce se afla in deplasare cu camionul a fost ... (vezi toată discuția)
Alcool la volan 0.40g/l dygital2006 dygital2006 Buna ziua. Daca ma poate ajuta si pe mine cineva cu o informatie, la care din surse multiple nu am gasit nici un rezultat exact. Am fost oprit la un control ... (vezi toată discuția)