avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Notificare vicii ascunse
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Notificare vicii ascunse

Buna ziua,
In cazul achizitionarii unui apartament intr un bloc nou, pt vicii ascunse vanzatorul trebuie notificat in scris despre problema aparuta ce se incadreaza aici. Ce metoda trebuie utilizata in acest caz?Este suficient pe email sau trebuie o scrisoare fizica chiar si cu o confirmare de primire?O pot realiza eu cumparatorul sau scrisoarea respectiva trebuie facuta de un avocat?
Cel mai recent răspuns: gokuhdbz1 , utilizator 20:30, 14 Mai 2017
Daca puteti demonstra ca acele vicii au fost ascunse deliberat, mai "face sens" sa intreprindeti un demers in justitie pentru inselaciune.
Va dau un exemplu din piata auto : ascunderea unor praguri ruginite prin acoperirea cu fibra de sticla, vopsite frumos si umplute cu carpe, hartie astfel incat sa para ca nu sunt ruginite. Sau cazul kilometrajului dat inapoi....Ambele sunt inselaciuni si se pot proba in instanta !
La fel si in cazul unui imobil : ati gasit ceva ce poate demonstra o inselaciune ?
Adica, de exemplu, vi s-a prezentat intr-un fel un anumit aspect al apartamentului si acum ati descoperit ca e defectiune ?
Odata contractul semnat si banii dati, repet, doar daca puteti demonstra ca vi s-a facut o inselaciune, mai aveti o sansa in justitie.
Cat despre modalitatea de instiintare a vanzatorului, mergeti pe clasicul romanesc : hartie facuta de avocat si livrata cu confirmare de primire.
In situatia in care ati evidentiat vicii ascunse,initial notificati oficial vanzatorul
Se mai poate parcurge inclusiv procedura prin mediator
Documentele care atesta parcurgerea procedurii prealabile,se pot intocmi numai de catre persoane specializate=notar,executor judecatoresc
Atentie ,pentru probarea viciilor ascunse este necesar sa detineti probe rezonabile=expertiza tehnica
Multumesc pt raspunsuri. Este vorba de aplicabilitatea paragrafului contractual/legal pt aceasta speta in masura in care o teava de apa nu a fost montata corect de constructor in mod plauzubil accidental iar aceasta a provocat igrasie mucegai daune ireparabile unui sifonier. Chiar daca este defect de fabricatie sau de montaj consider ca tot la vicii ascunse intra chiar daca nu a fost intentionat ascunsa problema de constructor. Conform codului civil (cred ca acolo am citit) la vicii ascunse intra un defect al apartamentului pe care vanzatorul nu avea cum sa il observe la momentul cumpararii. Chiar am citit ca exemplu teava sparta in perete.
aici am citit despre asta

Codul Civil, prevede la art 1672 pct 3, ca una dintre obligatiile vanzatorului, este de a-si asigura cumparatorul impotriva evictiunii si a viciilor. Viciile ascunse sunt acele nereguli pe care un cumparator nu le-ar fi putut descoperi prin examniarea bunului ca orice persoana prudenta si diligenta, fara sa aiba un ajutor de specialitate. Viciul ascuns trebuie sa fie grav si sa existe la momentul predarii bunului.

Textul de lege ofera deci o definitie a ceea ce se intelege prin „viciu ascuns” iar noi venim pentru o mai buna intelegere cu cateva astfel de exemple: tevi sparte in instalatia sanitara care nu ar putea fi descoperite la momentul cumpararii fara spargerea peretelui in care sunt amplasate

[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! dupa incheierea contractului de vanzare cumparare ... absalom34 absalom34 Buna ziua! Dupa incheierea contractului de vanzare cumparare a unui apartament (cu achitarea sumei) am constatat existenta unei tevi de apa sparte. Intra in ... (vezi toată discuția)
Garantie automobil second hand george034 george034 Buna ziua, In cazul in care am cumparat o masina de ocazie de la un vanzator profesionist si am descoperit mai tarziu un defect ce necesita reparatii, cine ... (vezi toată discuția)
Auto second hand verificat în service înainte de achiziționare, probleme mari după doar 4 zile. cine e răspunzător, vânzătorul sau service-ul? csiszar13 csiszar13 Buna ziua, In data de 15.09.2017 am cumparat o masina second hand, acesta a fost verificata la un service autorizat skoda si acestia mi-au spus ca masina ... (vezi toată discuția)