avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua! Dupa incheierea contractului de vanzare ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua! Dupa incheierea contractului de vanzare cumparare ...

Buna ziua!
Dupa incheierea contractului de vanzare cumparare a unui apartament (cu achitarea sumei) am constatat existenta unei tevi de apa sparte.
Intra in sarcina vânzătorului reparatia?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 05:01, 26 August 2021
Depinde, ati inspectat apartamentul inainte, vi s-a predat la incheierea actului de V-C ? Aveati cum sa descoperiti acea teava defecta la inspectare/predare ? Cind ati descopreit defectiunea ?

Art. 1708 din codul civil

Modificarea sau înlăturarea convenţională a garanţiei
(1) Dacă părţile nu au convenit altfel, vânzătorul este obligat să garanteze contra viciilor ascunse, chiar şi atunci când nu le-a cunoscut.
Art. 1709

Denunţarea viciilor

(1) Cumpărătorul care a descoperit viciile ascunse ale lucrului este obligat să le aducă la cunoştinţa vânzătorului într-un termen rezonabil, stabilit potrivit cu împrejurările, sub sancţiunea decăderii din dreptul de a cere măsura prevăzută la Art. 1710 alin. (1) lit. d).
(2) În cazul în care cumpărătorul este profesionist, iar bunul vândut este mobil corporal, termenul prevăzut la alin. (1) este de două zile lucrătoare.
(3) Atunci când viciul apare în mod gradual, termenele prevăzute la alin. (1) încep să curgă din ziua în care cumpărătorul îşi dă seama de gravitatea şi întinderea viciului.
(4) Vânzătorul care a tăinuit viciul nu poate invoca prevederile prezentului articol.

Art. 1710

Efectele garanţiei

(1) În temeiul obligaţiei vânzătorului de garanţie contra viciilor, cumpărătorul poate obţine, după caz:
a) înlăturarea viciilor de către vânzător sau pe cheltuiala acestuia;
b) înlocuirea bunului vândut cu un bun de acelaşi fel, însă lipsit de vicii;
c) reducerea corespunzătoare a preţului;
d) rezoluţiunea vânzării.
(2) La cererea vânzătorului, instanţa, ţinând seama de gravitatea viciilor şi de scopul pentru care contractul a fost încheiat, precum şi de alte împrejurări, poate dispune o altă măsură prevăzută la alin. (1) decât cea solicitată de cumpărător.

[ link extern ]



Am inspectat apartamentul si totul era ok. M-am mutat dupa cca 2 saptamani cand s-a eliberat apt. si abia atunci am constatat.
Dupa incheierea contractului de vanzare cumparare a unui apartament (cu achitarea sumei) am constatat existenta unei tevi de apa sparte.
Apartamentul se afla la curte unde mai locuiesc 6 familii, iar teava sparta ar fi undeva in curte...inca nu s-a depistat locul.
Pot acuza vanzatorul de vicii ascunse?
Multumesc!
Păi dacă țeava nu e în apartament, care e viciul ascuns? După cum ați relatat prima data, se înțelegea că e în interior.
Ultima modificare: Miercuri, 25 August 2021
latka, moderator
Cumparatorul va trebui sa plateasca pierderile de apa...sunt 6 consumatori pe acelasi ceas.
Sau sa faca separare de apa.
Nu stiu daca poate fi considerat viciu ascuns sau nu...din acest motiv am adresat si intrebarea.

Alte discuții în legătură

Intrebare promisiune bilaterala vanzare- cumparare Constantin2017 Constantin2017 Buna ziua.Va deranjez pe dvs,cu o intrevbare.In urma cu 4 luni de zile am facut ,o promisiune bilaterala vanzare-cumparare,pentru o garsoniera intr-un complex ... (vezi toată discuția)
Apa infiltrata apartament RoxanaCio RoxanaCio Buna ziua! Stam la etajul 1 intr-un apartament, iar etajul 2 este un etaj retras, adica vecinii de sus au terasa mare. Au fost cateva zile mai ploioase si ... (vezi toată discuția)
Reparatii parti comune rebell_rose rebell_rose Buna ziua, Intr-un bloc nou dat in folosinta de 2 ani de zile, s-a spart o teava pe partile comune afectand foarte rau un apartament de la parter. Reparatia ... (vezi toată discuția)