avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apa rece este calculată, pe listele de plată ale ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apa rece este calculată, pe listele de plată ale asociatiei, la un tarif mai mare faţă de cel solicitat de furnizorul de apa

Buna ziua,

Voi fi scurta pentru ca intrebarea mea este oarecum simplu de adresat.
Marea mea rugamintea este să-mi spuneţi ce implicatii legale poate avea modul de a proceda de mai jos ?

Se ştie că, de la 1 ianuarie 2017, au intrat în vigoare noile prevederi ale Codului Fiscal privind reducerea TVA la o serie de ... prestări de servicii - printre care şi pentru tariful practicat la serviciile de canalizare-epurare.

In lumina acestei masuri, este LEGAL ca, încă de la începutul anului 2017, canalizarea să fie calculată pe listele de plată ale asociaţei de proprietari la acelaşi tarif ca cel din ... 2015 ?

Lăsăm deoparte faptul că, în 2016, s-a făcut aceeaşi ilegalitate, când TVA-ul a scăzut foarte mult dar dna administrator nu l-a aplicat în calcule pe listele de plată !

Dumneaei a profitat că şi acest an nu a făcut nimeni nici o contestaţie şi continuă sa aplice un tarif mai mare decat :
- cel prevazut de lege,
- indicat de furnizorul de apa pe site si, deci,
- facturat de acesta !

Nerespectarea Codului Fiscal (prin aplicarea incorectă a TVA impus de legislatie !) în documentele emise, poate atrage sanctiuni ?

Astept cu interes raspunsul Dumneavoastra si va multumesc mult !
Ultima modificare: Marți, 16 Mai 2017
Loreleybc57, utilizator
Cel mai recent răspuns: Loreleybc57 , utilizator 00:24, 23 Mai 2017
comitetul trebuie sa emita o decizie privind modul de redistribuire a cheltuielilor legate de apa rece si apa calda.
Exista posibilitatea ca diferentele de apa sa fie repartizate cu consumul individual si atunci tariful intern e mai mare decat tariful furnizorului de apa rece.

Referitor la titlul topicului,in majoritatea asociatiilor de proprietari contorizate exista diferente intre factura si total consum comunicat de catre proprietari,motiv pentru care suplimentul de consum se repartizeaza tuturor proprietarilor in varianta adoptata de comitetul executiv
Din comoditate cel care intocmeste calculul utilitatilor fie majoreaza consumul individual adauga o anume cantitate,fie consemneaza consumul comunicat dar majoreaza pretul per unitate utilitate
amvirdan a scris:

comitetul trebuie sa emita o decizie privind modul de redistribuire a cheltuielilor legate de apa rece si apa calda.
Exista posibilitatea ca diferentele de apa sa fie repartizate cu consumul individual si atunci tariful intern e mai mare decat tariful furnizorului de apa rece.



Va multumesc mult pentru raspuns !

a) In privinta diferentelor de apa despre care faceti vorbire sunt evidentiate in coloane separate, intitulate : apa rece diferente si canalizare diferente !
Deci, lunar, este o anumita cantitate de apa ca urmare a diferentei de clasa dintre apometrele noastre si apometrul general, cantitate distribuita egal pe numarul de persoane din lista de plata.

b) Imi cer scuze ca, in prima postare, nu am explicat mai in detaliu situatia : eu ma refeream la cantitatea lunara de apa consumata (de exemplu, 100 mc !) care este facturata : ca APA RECE si, aceeasi cantitate de 100 mc, este facturata drept CANALIZARE.

In acest al doilea caz, CANALIZARE, stiu sigur ca furnizorul de apa factureaza la tariful legal - cu TVA scazut de la 1.01.2017 = 2.77 lei / mc.
Dar, dna administrator nu calculeaza cei 100 mc CANALIZARE la tariful in vigoare din ianuarie 2017.
Asa cum am spus, ea a pastrat acelasi pret mare din 2015 desi, TVA a scazut si anul trecut (de la 24 % la 9 %, in 2016) , dar si anul acesta (de la 20 %, la 19 %, in 2017).

La remarca noastra privind nerespectarea legii, dna administrator s-a arătat contrariată ca ne sesizam de câţiva bănuţi care rezultă din calcule pe listele de plată dar noi consideram ca nu este vorba de cât reprezintă diferenţa dintre tariful real pentru Canalizare impus de furnizorul de apa / mc şi cel folosit la calcule pe listele de plată ale Asociaţiei noastre de proprietari / mc , ci de respectarea tarifelor de facturare în vigoare, legale, impuse de furnizorul de apa !

Deoarece a realizat ca totusi ... "legea este lege", pe listele din ultimele doua luni, a mai scazut pretul in calcularea CANALIZARII dar tot nu respecta intocmai tariful in vigoare !

De incorectitudinea ei ne-am dat seama si din suma trecuta pe lista de plata ca fiind facturata de furnizorul de apa (pentru apa rece si canalizare) : de fiecare data, dna administrator trece o suma mai mare fata de cat a solicitat furnizorul de apa ! Poate procedeaza asa ca sa aiba acoperire pentru suma mai mare solicitata pentru Canalizare !?

Deci, revin la intrebarea mea : este corect sa se calculeze Canalizarea la un tarif mai mare decat cel prevazut de lege ?

In speranta ca, poate, acum am fost mai clara, va multumim din nou pentru interesul manifestat in problema noastra si va dorim toate bune.





ynocentta a scris:

Referitor la titlul topicului,in majoritatea asociatiilor de proprietari contorizate exista diferente intre factura si total consum comunicat de catre proprietari,motiv pentru care suplimentul de consum se repartizeaza tuturor proprietarilor in varianta adoptata de comitetul executiv
Din comoditate cel care intocmeste calculul utilitatilor fie majoreaza consumul individual adauga o anume cantitate,fie consemneaza consumul comunicat dar majoreaza pretul per unitate utilitate


Primiti multumirile mele pentru raspuns !

Intr-un topic anterior, am scris ca, in cadrul asociatiei noastre de proprietari, apometrele au fost scoase pe casa scarii, in mai 2015 si nu avem acces vizual la ele.
Multi dintre vecinii mei, nu stiu macar nici cum mai arata apometrul lor pentru ca acestea au fost inchise in cutii opace si dna administrator efectuaza citirea lor foarte ... discret, ca nu cumva sa auda vreun vecin si sa o surprinda in momentul citirii. Totul este top secret !
Sau, o parte din vecini lucreaza in momentul cand se face citirea apometrelor si nu au cum sa-si verifice consumul lunar.
Deoarece tinerea apometrelor sub obroc este o actiune ilegala, eu caut ca in ziua de citire a apometrelor sa fiu pe faza si, astfel, imi tin din scurt consumul.

In cazul nostru, dna administrator intocmeste calculul utilitatilor si intotdeauna rotunjeste in plus consumul individual. Si, pentru ca o nenorocire nu vine niciodata singura, aplica si un tarif mai mare pe mc la Canalizare, pentru ca la acest capitol este buba noastra !

Dupa parerea noastra, nu este corect ca dna administrator sa calculeze Canalizarea la un pret mai mare fatza de tariful afisat pe site-ul furnizorului de apa, tarif pe care acesta ni l-a si comunicat, telefonic.

Aici este nedumerirea noastra !

Va doresc numai bine. .
Administratora dv. procedeaza corect deoarece ea repartizeaza factura primita de la furnizor cu suma incluzand TVA-ul calculat si adaugat tarifului de catre furnizor, nu de administrator.

Deci, toata tevatura cu TVA-ul o rezolva furnizorul care va pune pe factura cat trebuie sa platiti, ca asociatie, in final, cu tot cu TVA.

Alte discuții în legătură

Apometrele pe casa scarii, inchise in cutii opace / solicitare consumuri de la furnizor de apa Loreleybc57 Loreleybc57 Buna ziua. As avea mai multe intrebari dar, deocamdata, voi supune atentiei Dumneavoastra doar doua, pe cele mai presante. Voi face o mica introducere - ... (vezi toată discuția)
Cum s-ar incadra fapta administratorului? alyana alyana Buna ziua. Admiistratorul impune pretul la apa rece la un tarif mai mare decit cel aplicat de furnizorul de apa. Concret: 1 mc de apa rece pe factura este 3,01 ... (vezi toată discuția)
Apa rece - pret / mc nicu1961 nicu1961 de ce variaza luna de luna pretul afisat la intretinere pt 1 mc de apa rece? care este pretul corect al 1mc apa rece azi 20.10.2010 ,inclusiv apa menajera ... (vezi toată discuția)