avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... administrator SA - director economic
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

administrator SA - director economic

Buna ziua,

Sunt director economic la un SA, angajata cu contract de munca. Societatea nu are Director General, este reprezentata de Presedintele CA si Director Economic (prin doua semnaturi).Actionarii doresc sa devin membru al Consiliului de Adminsitratie, dar in paralel sa raman si Directorul Economic al societatii. Membrii Consiliului de administratie nu primesc remuneratie, nu au contracte de management/administare cu societatea. Legea 31 spune ca pe durata indeplinirii mandatului de administrator contractul de munca se suspenda. Cum as putea ramane totusi si in functia de director economic (ex. semnare bilant in aceasta calitate)? Problema salariului s-ar rezolva, as fi angajata la un SRL unde SA-ul este 100% proprietar.
Eu ma gandeam la urmatorul scenariu:
- desfacere CIM la SA
- incheierea unui CIM cu SRL
- devenire memebru CA, fara remuneratie
- AGA se decida ca voi indeplini si functia de Dir. Ec.
Intrebarile mele in legatura cu acest scenariu:
- pot semna bilant daca nu sunt angajata cu CIM (nu sunt contabil autorizat sau expert cont.)
- e obligatoriu incheierea unui contract de administare in acest caz? (nu as vrea sa fiu numit director, si restul CA-lui sa devina neexecutiv)

Imi puteti sugera o alta solutie la aceasta problema?

Cu respect,
BM
Cel mai recent răspuns: Melinda2 , utilizator 08:08, 5 Octombrie 2009
Puteti sa fiti in acelasi timp si Pres AGA si Dir ec daca sunteti numita prin mandat conform unei hot AGA , se face Contract de mandat, firesc dupa ce este desfacut CIM-ul.
Succes
Este clar ca nu puteti cumula cele doua functii, in aceste situatii trebuie gasita solutia cea mai optima in functie de ,, bucataria interna" a societati, de interesele actonarului majoritar etc.
Melinda2 a scris:

Intrebarile mele in legatura cu acest scenariu:
- pot semna bilant daca nu sunt angajata cu CIM (nu sunt contabil autorizat sau expert cont.)
- e obligatoriu incheierea unui contract de administare in acest caz? (nu as vrea sa fiu numit director, si restul CA-lui sa devina neexecutiv)


1. Nu.

2. Da. Raporturile dintre administrator (membru al CA) si SA sunt guvernate de regulile aplicabile mandatului comercial, pentru a carui exercitare se incheie un contract de administrare.

Art. 144 ind. 1 din L 31/1990:
[...]
(5) Membrii consiliului de administratie nu vor divulga informatiile confidentiale si secretele comerciale ale societatii, la care au acces in calitatea lor de administratori. Aceasta obligatie le revine si dupa incetarea mandatului de administrator.
(6 Continutul si durata obligatiilor prevazute la alin. (5) sunt stipulate in contractul de administratie.

Dar functia de Director general poate fi cumulata cu cea de administrator (membru CA) cf. Legi 31. De ce nu se poate cumula si functia de director economic-administrator?
Melinda2 a scris:

Dar functia de Director general poate fi cumulata cu cea de administrator (membru CA) cf. Legi 31.


Da... dar numai in anumite conditii:
1) Consiliul de administratie va trebui sa delege atributiile de conducere a societatii unuia/mai multor directori (art. 143 alin. (1) LSC);
2) Presedintele CA va putea fi numit director general numai in cazul in care prin actul constitutiv sau printr-o hotarare a adunarii generale a actionarilor se prevede acest lucru (art. 143 alin. (3) LSC).

Din cele expuse de dvs in prima postare am inteles ca in acest SA consiliul de administratie nu a delegat conducerea societatii catre unul sau mai multi directori.


Melinda2 a scris:

De ce nu se poate cumula si functia de director economic-administrator?


Se poate cumula. Veti fi administrator executiv.

Art. 138 ind. 1
(1) In cazul in care intr-o societate pe actiuni are loc delegarea atributiilor de conducere catre directori, conform art. 143, majoritatea membrilor consiliului de administratie va fi formata din administratori neexecutivi.
(2) In intelesul prezentei legi, membri neexecutivi ai consiliului de administratie sunt cei care nu au fost numiti directori, in conformitate cu art. 143.

Alte discuții în legătură

Contract administrator/director sp2install sp2install As dori opinii in legatura cu urmatoarea problema: un consiliu de adm.la o soc .pe actiuni are 5 membri. Din acestia 4 sunt neexecutivi iar unul este ... (vezi toată discuția)
Contractul de management administrator si director general la societati pe actiuni patriciageorgescu patriciageorgescu Buna ziua, Ma intereseaza unde se inregistreaza contractele de management al administratorilor si cel al directorului general ( societati pe actiuni). In ... (vezi toată discuția)
Contract de mandat pt.director sucursala??? giconei giconei in cazul unei societi pe actiuni cu capital integral de stat si care are 10 sucursale pentru directori de sucursale s-a hotarit ca acestora sa li se inceteze ... (vezi toată discuția)