avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 332 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dare in plata si succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dare in plata si succesiune

Buna ziua,
Fratele meu decedat are un proces pentru dare in plata o casa cu teren, la care a platit o parte din suma de 45 mii euro bancii .
Creditul a fost girat doar cu proprietatea, nu are giranti.
In urma succesiunii, succesorii (sotie, frate, mama) preiau si acea proprietate care este in litigiu sau ea revine automat bancii si se incheie litigiul?
Deasemenea, vreau sa intreb daca exista posibilitatea ca cei trei succesori sa imparta masa succesorala de comun acord, sau sunt obligati sa primeasca fix cota parte din fiecare bun succesoral? ca bunuri succesoarale sunt 50%dintr-un teren dobandit cu sotia sa, care am vrea sa ramana in proprietatea sotiei, alaturi de o masina functionala , iar o masina nefunctionala pentru programul rabla, impreuna cu 33% din 50% dintr-un apartament si aceeasi cota dintr-o casa la tara mostenite de defunct in urma decesului tatalui, sa ramana in proprietatea fratelui.(mama vrea sa renunte in favoarea mea)
Cel mai recent răspuns: norii01 , utilizator 03:00, 18 Mai 2017
M-ati pierdut cu procentele alea.
Daca dezbateti succesiunea dupa frate (ceea ce si trebuie facut), litigiul cu banca va fi continuat de mostenitori, iar bunurile din masa succesorala vor fi dobandite de acestia.
Masa succesorala se imparte in cotele stabilite de Codul civil, respectiv 1/3 fiecare (mama, sotia si fratele), ele neputand fi modificate nici macar de comun acord.
Desigur, oricare dintre succesibili are posibilitatea de a renunta la succesiune, iar cota ce i-ar fi revenit acestuia va fi impartita in mod egal intre cei care raman mostenitori.
Eu v-as sugera sa ramana toti acceptanti, iar ulterior sa incheiati un act de partaj voluntar.
Va multumesc!

Am gasit si urmatoarea informatie. Este valabila?
Cote moştenire:

Dacă defunctul era căsătorit la data decesului, nu avea descendenţi, dar avea un părinte şi unul sau mai mulţi fraţi în viaţă:

soţul moşteneşte o parte de 2/6 din bunurile succesiunii;
părintelui îi revine cota de 1/6 din moştenire;
fraţii culeg 3/6 din avere, împărţită în cote egale.

[ link extern ]

Precizez ca tatal a murit, mai exista doar mama.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune in doua cazuri aproape indentice. nechitaconst nechitaconst matusa sora tatalui meu a decedat in 2010 neavand copii succesiunea s-a facut in favoarea tatalui meu si fratele lui unchiul meu, ei fiind singuri succesori de ... (vezi toată discuția)
Mostenire asirghie asirghie Domnilor avocati, Voi incerca sa explic cat de bine posibil situatia existenta in familia mea. Mama mea a avut un singur frate, care a decedat in urma cu ... (vezi toată discuția)
Drept la un bun renuntat,succesiune nicole852107 nicole852107 Buna seara,am mai pus o intrebare de genul acesta,dar raspunsurile au fost diferite,asa caci sunt in ceata :(.problema sta asa...sora mea a facut act de ... (vezi toată discuția)