avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Membru fondator poate fi si cenzor si contabil?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Membru fondator poate fi si cenzor si contabil?

Buna ziua,

Am o dilema legata de organizarea unui ONG.
Concret, asociatia are pentru inceput trei membri fondatori, deci trei membri in Adunarea Generala si trei membri in Consiliul Director, caci astia sunt toti.
Unul dintre ei, care are cat de cat cunostinte de contabilitate, am dori sa-l numim cenzor.
Se poate?
In plus, el ca membru fondator si membru in consiliul director poate fi angajat in conditiile legii pe functia de contabil?

Intreb de contabil caci vom lucra cu niste granturi nerambursabile si tare avem nevoie de un contabil care sa ne ajute la lamurirea bugetelor. Noi, ceilalti, nici nu ne pricepem la chestii contabile si am dori sa fim siguri ca nu facem vreo prostie cat casa, mai ales ca sunt banii statului iar acolo ne asteapta la cotitura Curtea de Conturi.

Multumesc pentru lamuriri.

Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 02:00, 16 Iulie 2017
In primul rand contabil si cenzor nu poate fi aceeasi persoana pentru ca ar insemna sa se controleze el pe el.
Necesitatea de a avea un cenzor care sa intocmeasca raportul cenzorului care se prezinta adunarii generale si se depune alaturi de alte acte, odata cu bilantul la finante, apare doar daca aveti peste 15 membrii cu drepturi depline in ong.
E bine ca pe perioada cat desfasurati proiecte cu finantare nerambursabila sa aveti o colaborare contractuala cu un contabil autorizat membru ceccar, din afara ong-ului.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Mai 2017
george-neagu, moderator
Sub 15 membri nu aveti nevoie de cenzor. Oricum cenzor nu poate fi un membru al CD. Contabil nu interzice legea sa angajati pe cineva care este si in CD, dar ar fi bine sa nu fie chair presedintele sau acel membru care e reprezentantul legal... sau, daca este, atunci cam orice act important sa il aprobe CD, nu doar el, daca cumuleaza functia aleasa de presedinte cu cea remunerata de contabil... Daca veti avea granturi de sume semnificative, mai ales din fonduri publice, finantatorii vor privi foarte chioras faptul ca pe post de contabil e cineva din consiliul director... ar fi preferabil sa fie un simplu memebru sau si mai bine un profesionist din afara asociatiei.... si daca chiar vrei sa va luati cenzor desi legea nu va obliga, luati pe cineva care nu e membru in asociatile, legea nu impune ca cenzorii sa fie membri, desi asa e cel mai firesc insa nu e totdeauna posibil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ong nou infiintat. help ContSters304613 ContSters304613 avem o asociatie cu 3 membri fondatori. va rog sa ne ajutati 1 - denumirea asociatiei in forma prescurtata poate fi folosita in documente oficiala? daca ... (vezi toată discuția)
Consiliu director , adunare generala , presedinte la o asociatie non-profit Adryan.D Adryan.D Zilele acestea m-am documentat si mai bine si aici pe site-u dar si pe google si sunt oarecum nelamurit de aceea pun intrebarea pentru a ma lamuri foarte ... (vezi toată discuția)
Bilanțul anual pentru ong nikc10 nikc10 Pentru ONG cu mai putin de 15 membri, am inteles ca cenzorul nu este obligatoriu, dar o situatie financiara trebuie depusa la finante la sfarsitul anului ... (vezi toată discuția)