avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Evacuare concubinul mamei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Evacuare concubinul mamei

Va rog cu ceva sugestii si cum ar trebui sa procedez.
Sunt propietarul unui imobil dobandit prin contract de vanzare cumparare in anul 2000. In anul 2002 am vandut uzul-fruct viager mamei mele. Din 2004 aceasta traieste in concubinaj cu un "individ", pe care eu l-am luat in spatiu in acel an. De cateva luni eu am ceva divergente cu ambii, in special ca el ii baga tot felul de nebunii in cap. Cum pot sa i-l evacuz pe acest individ din imobil.
Ultima modificare: Marți, 22 Septembrie 2009
cocomir, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 10:20, 23 Septembrie 2009
Proprietatea "golita" de atributele "usus " si "fructus " ramane , totusi , sa confere titularului dreptului de proprietate jus abutendi , adica un drept de dispozitie , materiala si juridica .

Pe cale de consecinta, si proprietarul poate avea dreptul de a-l evacua pe concubinul .(spre exemplu , x, printr-o conduita abuziva, aduce atingere dreptului de proprietate , degradand bunul).

Totusi , dreptul de uzufruct poate constitui obiectul unui contract de inchiere , spre exemplu , care poate fi incheiat si verbal .

Situatia e clarificata numai de acte , care permit sau nu , acceptarea de catre terte persoane care sa foloseasca bunul imobil, alaturi de uzufructuar.
Este atat de usor a primi in spatiu pe cineva si atat de complicat de a evacua... #-o
Ma gandesc sa atac si contractul de vanzare uz-fruct, deoarece in contract este specificat "Taxele si impozitele catre stat au fost si vor fi suportate de catre vanzator, pana azi data autentificarii prezentului contract, urmand ca de la aceasta data in continuare sa fie suportate de catre ambele parti contractante care vor suporta si taxele de perfectare a contractului de vanzare-cumparare."
Nu mai exista nici o alta clauza in acest contract. Ce sanse as avea? avand in vedere ca ea nu a platit nimic si am ajuns de 2 ori cu somatia la usa si eu am mers si am platit.
Ultima modificare: Marți, 22 Septembrie 2009
cocomir, utilizator
eu raman la convingerea ca si nudul proprietar poate solicita evacuarea toleratului, invocand abuzul de folosinta .
in ceea ce priveste contractul cu clauza de uzufruct, conform C civil, nudul proprietar are dreptul de a actiona pe uzufructuar daca in timpul uzufructului acesta a degradat imobilul supus uzufructului sau nu -si respecta obligatiile .
in cazul de fata , uzufructuarul nu-si respecta obligatia de a contribui la plata taxelor si impozitelor .
cocomir a scris:

In anul 2002 am vandut uzul-fruct viager mamei mele. Din 2004 aceasta traieste in concubinaj cu un "individ",
....el ii baga tot felul de nebunii in cap. Cum pot sa i-l evacuez ...?

roxanel a scris:

eu raman la convingerea ca si nudul proprietar poate solicita evacuarea toleratului, invocand abuzul de folosinta .

Da, dar eu am convingerea ca ... "tot felul de nebunii in cap"-ul uzufructuarului nu insemna abuz de folosinta a lucrului ce constituie obiect al uzufructului. Daca ar folosi barosul pe pe pereti ar fi alta discutie.

Abuzul de folosinta insemna ceva mai mult decat dorinta uzufructuarului de a trai cu cine vrea el (si nu cu cine vrea nudul proprietar, pe care de altfel nici n-ar trebui sa-l intereseze, de vreme ce el nu are dreptul de a folosi lucrul ce constituie obiect al uzufructului, decat cu ingaduinta uzufructuarului).
Ultima modificare: Miercuri, 23 Septembrie 2009
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct plopilor plopilor uzufructarul , se poate casatori ,poate sa refuze propietarului sa locuiasca in acelasi imobil sau poate lasa in folosinta unui posibil ... (vezi toată discuția)
Mosteniri. ce inseamna dreptul de uzufruct viager? lacryg lacryg Mama mi-a facut contract de vanzare- cumparare cu drept de uzufruct viager pe o locuinta mai are ea sau frații mei vreun drept asupra locuintei?? Se ... (vezi toată discuția)
Salut - drepturi proprietari in contract v-c cu uzufruct viager radu_nik radu_nik Am facut impreuna cu sotia un contract de vanzare cumparare cu uzufruct cu parinti ei.Acum am vrut sa ne mutam si nu vor sa ne primeasca acolo.la casa am pus ... (vezi toată discuția)