avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Recuperare restanta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Recuperare restanta

Buna ziua

Avem o nelemaruri in legatura cu restantierii...Luna trecuta am formulat 3 chemari in judecata impotriva restantierilor. Unul dintre ei a fost dat in judecata pt 158 ron,plus penalizari de intarziere de 23,83 ron., si diferite cheltuieli de judecata ce acopera pregatirea dosarului de chemare in judecata in valoare totala de 113,9o ron, deci in total 295,73 ron.
Proprietara a primit chemarea in judecata si a venit sa plateasca 2oo ron spunand ca ea nu plateste nici penalizarile,nici cheltuielile de judecata, ci doar o parte din fondurile de asociatie. (Pana 3o aprilie 2o17are 444,24 ron datorie totala).

Intrebarea mea este: cum sa incasez suma de 2oo ron,ce sa scriu pe chitanta?
Putem incasa as : penalitati+cheltuieli de judecata+ fonduri restante?
SAU numai fondul...?

...Daca nu luam banii de la ea poate sa spuna la tribunal ca a vrut sa plateasca, doar ca asociatia nu i-a luat banii.

Va multumesc anticipat!
ynocentta a scris:

Consemnati in chitanta exact ceea ce doreste proprietarul sa achite,iar restul debitului acumulat ramane drept suma cu titlu de restanta,pentru care in temeiul disp art 49 L nr 230/2007 puteti aplica penalitati
Daca debitul se majoreaza aveti dreptul ca in timpul judecatii cauzei sa sesizati oficial completul de judecata sa solicitati actualizarea sumei care face obiectul judecatii



Daca plateste doar restantele in fondurile asociatiei,cum doreste ea, nu si penalizarile de intarziere, atunci datoria ei ar fi O...Iar legea 23o/2oo7 spune ca suma penalizarilor nu poate depasi valoarea sumelor restante, adica zero, inseamna ca ar fi ilegal sa-i cerem sa plateasca si penalizari ulterior. Nu?...Daca o persoana fizica are restanta la energie electrica,gaz,etc. cu penalizari de intarziere si merge la caserie si spune ca plateste doar restanta,nu si penalizarile, nu cred ca furnizorul ar zice,,,da,sigur,cum doriti dvs., scuze ca am indraznit sa aplicam legea...''
Nu era necesara hotarare AG, cheltuielile de judecata si cele de executare se platesc intotdeauna de cei care pierd procesul sau sunt executati silit.
Este adevarat ca legea prevede dreptul actounii in instanta dupa 90 zile dar trebuie sa discerneti asupra nivelului sumei pentru care initiata inceperea actiunii in instanta.
Nu aveti prevazut fond de rulment?
1. Cat a fost fondul de rulment al proprietarului respectiv in anul 2016?
2. Cine reprezinta asociatia de proprietari in instanta?

Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Mai 2017
cyan, moderator
pandatao a scris:





Daca plateste doar restantele in fondurile asociatiei,cum doreste ea, nu si penalizarile de intarziere, atunci datoria ei ar fi O...


Fiecare apartament detine o fisa de evidenta contabila, unde se consemneaza lunar situatia financiara
Daca prooprietarul solicita sa plateasca partial debitele,in evidenta fisei ramane o suma cu titlu de restanta care este generatoare de penalitati
Eu,ca presedinte reprezint asociatia in instanta...Suma nu este importanta, din moment ce asa a hotarat Adunarea Generala, hotarare care trebuie aplicata...
Suntem un oras de aprox. 18ooo de locuitori.Aproape toate asociatiile de proprietari s-au infiintat anul trecut. Sunt 2-3 asociatii mai vechi care insa au fost inactivi pana acum. Deci oamenii nu-s obisnuiti. Iar cine nu vrea sa paltesca sumele mai mici, de ce sa vrea sumele mai mari?...Stiti cum e cu oameniii...cum le obisnuiesti,asa le ai.

Deci intrebarea mea ramane la fel: cum procedam cu aia 2oo ron pe care vrea sa platesca proprietara respectiva,dar nu mai mult...? Cum am mai scris anterior are datorie totala de peste 444 ron pana in prezent. Vrea sa plateasca atatea doar ca sa scape de acest proces,probabil...Cum sa procedam ca sa fie legal?...Ma gandesc ca daca castigam aceste procese, data viitoare se vor gandi de 2 ori inainte sa aibe restante...

Poate sa platesca partial,dar nu cum vrea ea. Adica fara penalizari si cheltuieli de judecata...si nici in fondul de reparatii de ex. Cum poate sa zica cuineva ca plateste factura la gaz de ex. doar in februarie si noiembrie. Ce foloseste in toate celelalte luni sa platesca cine vrea,adica ceilalti proprietari....Pe de alta parte, nu poti calcula penalizari pentru penalizari. De aceea ar fi logic,dupa parerea noastra sa plateasca prima oara penalizarile,cheltuielile de judecata si dupa aceea restantele la fonduri. Dar nu stiu cum ar fi legal. Si este important sa respectam procedurile legale...

Mesaje conexate. Aveti posibilitatea editarii mesajului timp de 30 de minute prin accesarea butonului Editeaza
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Mai 2017
cyan, moderator
Daca o reprezentati in instanta se poate presupune ca puteati intocmi si dosarul.
Dar proprietarii sunt cei care hotarasc iar daca au hotarat in adunarea generala ca dosarul sa fie facut de un avocat atunci cheltuirea banilor are temei legal chiar daca exista riscul ca asociatia sa piarda procesul si cheltuielile sa nu fie recuperate.
Proprietarul va poate trimite banii direct in cont bancar sau prin mandat postal cu confirmare de primire si nu va puteti impotrivi primirii, ar avea motive sa spuna in instanta ca ati refuzat incasarea banilor.

Nu ne-ati lamurit daca aveti sau nu fond de rulment si cat reprezinta din suma datorata.

Opinia mea este ca in loc sa hotarati actionarea in instanta a proprietarilor ptr sume modice mai bine hotarati strangerea unui fond de rulment care sa acopere doua luni de intretinere.

Actionarea in instanta nu garanteaza recuperarea datoriilor intr-un timp determinat, aveti mai mult de castigat cu vorba buna.

Alte discuții în legătură

Investitii asociatie de propietari timpuriu timpuriu se pot face investii de tipul : schimbul apometrelor din apartamente sau montari unui interfon la usa de la intrare in bloc ,din fondul de penalizari avand in ... (vezi toată discuția)
Fond special asociatie proprietari andalex24 andalex24 Buna ziua, asociatia de proprietari a hotarat crearea a doua fonduri speciale RADET respectiv Apa Nova, prin care lunar fiecare locatar este obligat sa ... (vezi toată discuția)
Restantieri intretinere bloc- executarea lor!? doar_eumike doar_eumike Buna seara, tocmai am preluat o asociatie de proprietari,dar ma lovesc de cateva probleme: = fondul de rulment desi in acte e de 29.000 ron ..la banca ... (vezi toată discuția)