avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Adeverinta salariat cu concediile medicale
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Adeverinta salariat cu concediile medicale

Buna ziua, am efectuat 22 zile CM pentru ingrijirea copilului bolnav si 61 ale mele. Pe adeverinta vad ca le cumuleaza, avand un total de 83 zile CM. Eu am o sarcina cu probleme, as dori sa stiu e corect sa mi se ia din cele 90 de zile pt copil, avand in vedere ca eu nu am avut nici o afectiune in cele 22, ci era a copilului. Adica eu am dreptul la 90 zile pe an minus 45 daca iau pt copil? Am nevoie sa stiu, pt ca daca intru in comisie am max 183 dreptul pe an. Multumesc
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 14:52, 22 Mai 2017
Angajatorul trebuie sa elibereze adeverinta de asigurat cu defalcarea numarului de zile de concediu medical pe coduri de indemnizatii. Concediul medical pentru copil se cumuleaza separat pana la 90 de zile, iar cel pentru afectiunile dvs. tot separat pana la 90 de zile calendaristice.

Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:

ART. 65
(1) Durata concediilor pentru tuberculoză, neoplazii, SIDA, boli cardiovasculare, a concediilor pentru sarcină şi lăuzie, îngrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de muncă şi pentru carantină, precum şi pentru risc maternal nu diminuează numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecţiuni.
(2) Pentru concediile medicale prevăzute la alin. (1), plătitorii de indemnizaţii au obligaţia să elibereze adeverinţe din care să rezulte numărul de zile de concediu medical aferent fiecărei afecţiuni în parte.



ANEXA 19
----------
la norme
--------

ANGAJATOR/CASA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE
...................................
Nr. de înregistrare ............ data ..........


ADEVERINŢĂ

Prin prezenta se certifică că domnul/doamna ............................., CNP .........................., act de identitate ............., seria ............. nr. .............., eliberat de ................................. la data de ............................., cu domiciliul în ........................................, str. ....................... nr. ...., bl. ...., ap. ...., sectorul/judeţul ......................., are calitate de persoană asigurată pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
Prezenta adeverinţă are o perioadă de valabilitate de 30 de zile de la data emiterii.
Sub sancţiunile aplicate faptei de fals în acte publice, declar că datele din adeverinţă sunt corecte şi complete.
Numărul de zile de concediu medical de care persoana asigurată a beneficiat în ultimele 12 luni este de .................. zile, până la data de ......................., aferente fiecărei afecţiuni în parte, după cum urmează:

┌────────────────────────┬─────────────────────┐
│ Cod de indemnizaţie │ Număr zile concediu medical în ultimele 12 luni │
├────────────────────────┼─────────────────────┤
├────────────────────────┼─────────────────────┤
├────────────────────────┼─────────────────────┤
└────────────────────────┴─────────────────────┘


Reprezentant legal angajator/Preşedinte - director general,
...........................................................






ART. 49
Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.
ART. 50
(1) Certificatul de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani şi îngrijirea copilului cu handicap în vârstă de până la 18 ani pentru afecţiuni intercurente se eliberează de medicul curant, în condiţiile şi până la duratele maxime prevăzute de lege.
(2) Medicul de familie are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, cu durată de cel mult 14 zile calendaristice, în una sau mai multe etape, pentru aceeaşi afecţiune.
(3) Medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, cu durată de cel mult 30/31 de zile calendaristice.
ART. 51
În situaţia în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat sau supus unor intervenţii chirurgicale, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face de medicul curant din unităţile care acordă asistenţă medicală în specialitatea respectivă, pentru durate stabilite de acesta, în funcţie de gravitatea afecţiunii. Dacă durata concediului medical depăşeşte 90 de zile, este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
ART. 52
(1) Beneficiază de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav, opţional, unul dintre părinţi, dacă solicitantul îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare prevăzute la art. 7 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005.
(2) Beneficiază de aceleaşi drepturi, dacă îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare pentru acordarea acestora, şi asiguratul care, în condiţiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, căruia i s-au încredinţat copii în vederea adopţiei sau i-au fost daţi în plasament.
ART. 53
(1) Beneficiază de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav cu afecţiuni care nu pot fi tratate în ţară unul dintre părinţi, tutorele, asiguratul căruia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare sau în plasament familial şi care însoţeşte copilul la tratament în străinătate
(2) Certificatul de concediu medical se eliberează de medicul curant, cu avizul direcţiilor de sănătate publică, pe baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, în condiţiile şi până la duratele maxime prevăzute de lege, dar nu mai târziu de 15 zile de la data revenirii în ţară.
ART. 53^1
(1) Beneficiază de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav care primeşte servicii medicale pe teritoriul unui stat membru în UE/SEE /Confederaţiei Elveţiene unul dintre părinţi, tutorele, asiguratul căruia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare sau în plasament familial şi care însoţeşte copilul.
(2) Certificatul de concediu medical se eliberează de medicul curant, pe baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, în condiţiile şi până la duratele maxime prevăzute de lege, dar nu mai târziu de 15 zile de la data revenirii în ţară.
ART. 54
Durata de acordare a indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilită de medicul curant.
ART. 55
Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav se determină conform art. 30 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005.
ART. 56
Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat concediu medical primeste mama dupa operatie pe cord copil? elennna elennna Buna ziua. Mi-am operat baietelul de 3 ani pe cord si nu am primit concediu decat pe perioada spitalizarii necesare interventiei, respectiv 2 saptamani. Nu ... (vezi toată discuția)
Concediu medical Gabytza13 Gabytza13 Buna ziua,am si eu doua fetițe care sunt bolnave (scarlatina) si am fost la medicul de familie pentru a-mi acorda concediu medical pentru ingrijire copil ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil dommy dommy Buna ziua. Daca sotul este in concediu crestere copil , mama mai poate beneficia de concediu de ingrijire copil bolnav, si care este articolul in care este ... (vezi toată discuția)