avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... fisa de aptitudini de la medicina muncii
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

fisa de aptitudini de la medicina muncii

Buna ziua,
Știu ca, din punct de vedere legal, nu ai voie sa închei un CIM fara fișa de aptitudini de la medicul de medicina muncii. Există însă, în practică, posibilitatea neamendată, de a accepta o astfel de fișa și ulterior încheierii CIM, dar în interval de maxim 30 zile de la respectiva dată?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:44, 22 Mai 2017
Exista posibilitatea aducerii ulterioare a certificatului medical din care sa reiasa ca este apt de munca.

Art. 57 C.mun.
...
(3) Nulitatea contractului individual de muncă poate fi acoperită prin îndeplinirea ulterioară a condiţiilor impuse de lege.
...
HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare privind supravegherea starii de sanatate a lucratoilor mentioneaza:
-art. 13. Examenul medical al lucratorilor la angajarea in munca stabileste aptitudinea/ aptitudinea conditionata/ inaptitudinea permanenta sau temporara in munca pentru profesia/ functia si locul de munca in care angajatorul ii va desemna sa lucreze privind:
a) compatibilitatea/incompatibilitatea dintre eventualele afectiuni prezente in momentul examinarii si viitorul loc de munca;
b) existenta/inexistenta unei afectiuni ce pune in pericol sanatatea si securitatea celorlalti lucratori de la acelasi loc de munca;
c) existenta/inexistenta unei afectiuni ce pune in pericol securitatea unitatii si/ sau calitatea produselor realizate sau a serviciilor prestate;
d) existenta/inexistenta unui risc pentru sanatatea populatiei careia ii asigura servicii.
-art.15 Examenul medical la angajarea in munca se efectueaza pentru:
a) lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
Efectuarea examinarii medicale in vederea angajarii, dupa semnare CIM, stabileste aptitudinea in munca pentru lucrator, iar in conditiile in care acesta are deja semnat CIM, iar pe fisa de aptitudine apare scris "inapt pentru locul de munca ....", ar insemna ca respectivul lucrator sa fie concediat.
Legea ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare stabileste:
-art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
j) să angajeze numai persoane care, în urma examenului medical şi, după caz, a testării psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de muncă pe care urmează să o execute şi să asigure controlul medical periodic şi, după caz, control psihologic periodic, ulterior angajării;
-art.39 (4) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei încălcarea dispoziţiilor art. 12 alin.(1) lit. a) şi b), art. 13 lit. a), d) – f), h) – m) şi o), art. 20, art. 29 alin. (1) lit. a) şi ale art. 32 alin. (2).
Se observa ca angajarea/ incheierea CIM fara examinarea medicala la angajare constituie contraventie si se amendeaza contraventional de catre inspectorii de munca si/ sau inspectorii sanitari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare handsu handsu In cazul unei angajari cine plateste cheltuielile medicale pentru angajare : angajatorul sau cea care se angajeaza , care este somera iesita din plata ,adica ... (vezi toată discuția)
Dublare control - medicina muncii nelubt nelubt Buna ziua, Sunt administrator la o firma de asistenta in brokeraj - cod CAEN 6622 - Activitati ale agentilor si broker-ilor de asigurari. Firma are 4 angajati ... (vezi toată discuția)
Fisa aptitudini daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti daca fisa de aptitudini este obligatorie, cand se elibereaza si daca trebuie sa fie pastrata la dosarul personal sau in alta parte. (vezi toată discuția)