avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Retragere membru fondator ONG/Asociatii non-profit
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Retragere membru fondator ONG/Asociatii non-profit

Sunt membru fondator si vicepresedinte al unei asociatii non-profit,infiintata cu 3 membri fondatori.Asociatia a avut o activitate redusa ca amploare doar in al doilea an de la infiintare.S-au depus bilanturile contabile cf.legii la termen,in fiecare an(3 ani).
In prezent,as dori sa ma retrag din aceasta asociatie,deoarece presedintele,ia decizii si are in plan sa initieze actiuni,fara acordul adunarii generale.
Mentionez ca stampila asociatiei este si a fost in permanenta la presedinte,acesta fiind si singura persoana care are drept de semnatura in banca ptr contul asociatiei.
Convocarea adunarii generale si excluderea presedintelui sau retragerea atributiilor acestuia nu este o solutie deoarece al treilea membru fondator(si el vicepresedinte)nu este de acord.
M-ar interesa in situatia aceasta,cum pot face cat mai repede mentiunea de retragere in Registrul asociatiilor si fundatiilor.
Va multumesc anticipat ptr colaborare si informatii.
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 00:54, 17 Iulie 2017
Depuneti in scris o instiintare in dublu exemplar si cu numar de inregistrare, cum ca dumneavoastra (cu nume si celelalte date din buletin), incepand din data de renuntati la functia detinuta dar si la calitatea de membru al asociatiei. Procedura de convocare a adunarii generale si desfasurare a alegerilor pentru noua structura de conducere, apoi inregistrarea procesului verbal la judecatorie, revone asociatiei, nu dumneavosstra.
Ultima modificare: Marți, 23 Mai 2017
george-neagu, moderator
Nimeni nu poate fi silit sa ramana membru intr-un organ ales al unei asociatii, ex. consiliu director sau comisie de cenzori, deci o notificare de demisie , in scris, cu dovada depunerii ei la asociatie / trimitere prin posta ca scrisoare cu continut declarat si confirmare de primire, prin care anuntati ca incepand cu data de x va retrageti din calitatea de vicepresedinte si deci nu mai veti faca parte din Consiliul Director, rezolva problema. La fel si cu calitatea de membru al asociatiei. In principiu nu e nevoie in niciunul dintre cazuri de vreun preaviz, insa ca vicepresedinte daca stiti ca prin plecarea Dvs. scade si numarul total de membri sub minimul legal, ar trebui sa dati un preaviz rezonabil ca sa aiba timp cei ramasi sa recruteze macar un nou membru si sa faca sedinta AG de ales un nou vicepresedinte... cu exceptia cazului cand Dvs. ati incercat sa recrutati noi membri si ceilalti din CD au avut actiuni sau inactiuni care au ingreunat sau impiedicat asta, caz in care nu vi se mai poate cere vreo diligenta si deci nici ceva preaviz in retragerea din CD..... Asociatia ar trebui sa opereze in RAF retragerea dvs. din functia de vicepresedinte... dar daca nu o face,nici dupa ce o somati oficial, se poate incerca o actiune in instanta de obligare a asociatiei sa actualizeze in RAF actele constitutive... o cerere directa catre Judecatorie din partea Dvs. de regula se respinge ca inadmisibila pe motiv ca legislatia speciala nu prevede ca altcineva decat asociatia prin reprezentantii ei legali sau conventionali sa ceara incuviintare si operare in RAF a modificarilor de acte constitutive. Este o interpretare cam formalista si ingusta din partea instantelor, daca cam este este in general la ora actuala.... deci nu prea sunt variante fezabile in afara unei actiuni civile in obligatia de a face contra asociatiei...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actualizare date asociatie emillius emillius Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu procedurile de urmat in cazul fiecarei situatii de mai jos: 1. Cativa membrii fondatori ai asociatiei au iesit ... (vezi toată discuția)
Membri unei asociatii VioletaNed VioletaNed Buna ziua. Cererea de inscriere a unei asociatii in Reg. asoc. trebuie sa fie insotita de actele constitutive care sa cuprinda in preambul toti membrii ... (vezi toată discuția)
Asociatie - actualizare statut/act constitutiv - cine semneaza statutul si actul constitutiv? sebastian2020 sebastian2020 Buna, ziua. Avem o Asociatie in care am fost 5 fondatori, tot cu 5 membrii in Consiliul Director. Acum suntem 11 membri, 2 dintre fondatori nu mai ... (vezi toată discuția)