avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Refuz efectuare expertiza tehnica a unei constructii ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Refuz efectuare expertiza tehnica a unei constructii dispusa de instanta

Buna ziua

Va aduc in atentie aspectele de mai jos si va rog sa va exprimati un punct de vedere in acest sens

Mi s-a comunicat de tribunal ca in urma dispozitiilor luate de instanta prin incheierea de sedinta pronuntata intr-un dosar la care a fost mentionat numarul am fost desemnat sa fac parte dintr-o comisie de experti formata in scopul efectuarii expertizei tehnice avand ca obiect stabilirea modului in care o cladire (a carei edificare face obiectul dosarului , s-a precizat numarul acestuia aflat pe rolul instantei) respecta 2 cerinte fundamentale in constructi(rezistenta mecanica si stabilitate si securitatea la incendiu) statuate de Legea nr.10/1995 privind calitatea in constructii, republicata in 2016. De asemenea mi s-a precizat in adresa ca la acasta s-au atasat si obiectivele incuviintate, existand o anexa in acest sens in care la un punct in ceea ce ma priveste se statueaza ca: sa se precizeze daca prin modul in care a fost edificata Cladirea.... respecta reglementarile referitoare la securitatea la incendiu.

Mi s-a solicitat sa comunic pana la termenul de judecata care este cuantumul onorariului pe care il solicit si durata estimativa de de necesara efectuarii acestei lucrari. Totodata, mi se aduce la cunostinta ca refuzul de a primi lucrarea sau nedepunerea lucrării în mod nejustificat la termenul fixat se sanctioneaza cu amenda judiciara, potrivit legii.

Citind Legea nr. 134/2010, republicata, privind Codul de procedura civila, cu modificarile si completarile ulterioare am vazut ca temeiurile legale(desi acestea nu sunt precizate/invocate in adresa instantei) sunt dispozitiile art. 187 alin (1) pct 2 lit d)(amenda judiciara de la 50 lei la 700 lei pt refuzul expertului de a primi lucrarea sau nedepunerea lucrării în mod nejustificat la termenul fixat) si art.330, art. 331(incuvintarea expertizei, numirea expertului, obiectivele asupra carora trebuie sa se pronunte expertul, fixarea un termen scurt pentru când va solicita expertului să estimeze în scris costul lucrării ce urmează a fi efectuată, cât şi termenul necesar efectuării expertize) din acest cod . Prevederi similare sunt statuate si de art.17-24 din OG nr. 2 din 21 ianuarie 2000 privind organizarea activităţii de expertiza tehnică judiciară şi extrajudiciara, aprobată prin Legea nr. 156/2002, cu modificarile si completarile ulterioare

Dar art. 331 alin(1) din Codul de pr civ stipuleaza :
Numirea expertului
Dacă părţile nu se învoiesc asupra numirii experţilor, ei se vor numi de către instanţă, prin tragere la sorţi, de pe lista întocmită şi comunicată de către biroul local de expertiză, cuprinzând persoanele înscrise în evidenţa sa şi autorizate, potrivit legii, să efectueze expertize judiciare.

Potrivit dispozitiilor acestui alineat rezulta ca instanta poate numi numai experti autorizati sa efectueze expertize judiciare.

Conform art. 2 din OG nr. 2/2000 “ Expertiza tehnică efectuată din dispoziţia organelor de urmărire penală, a instanţelor judecătoreşti sau a altor organe cu atribuţii jurisdicţionale, de către expertul sau specialistul numit de acestea, în vederea lămuririi unor fapte sau împrejurări ale cauzei, constituie expertiză tehnică judiciară.”
Calitatea de expert tehnic judiciar se dobândeşte conform art.1 din OG nr. 2 din 21 ianuarie 2000 privind organizarea activităţii de expertiza tehnică judiciară şi extrajudiciara, cu modificarile si completarile ulterioare, in conditiile prevazute de acest act normativ la art 10-12, 12 indice 1. Potrivit alin (2) al articolului mentionat “Expertul tehnic judiciar este expert oficial şi poate fi numit de organele de urmărire penală, de instanţele judecătoreşti sau de alte organe cu atribuţii jurisdicţionale pentru efectuarea de expertize tehnice judiciare.

Fac mentiunea ca eu nu detin calitatea de expert tehnic judiciar in specialitatile solicitate de instanta si nu detin o astfel de autorizatie, eliberată de Biroul central pentru expertize judiciare din Ministerul Justiţiei sau de catre direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Justiţie, intrucat nu am partcipat la niciun examen de obtinere a acestei calitati si nici nu am solicitat acordarea acestei calitati pe baza de interviu in situatia persoanei care a dobândit de la alte ministere sau instituţii publice de specialitate autorizarea de a realiza lucrări în specializarea pentru care susţine interviul, conform dispozitiilor legale mentionate mai sus din O.G nr.2/2000 .

Totodata, precizez ca nu am fost informat si nu am cunostinta ca am fost selectionat de Biroul central pentru expertize tehnice judiciare ca specialist pentru efectuarea de expertize tehnice judiciare, precum si testat prin interviu privind verificarea gradului de însuşire a actelor normative referitoare la domeniul respectiv, a dispoziţiilor din codurile de procedura civilă şi penală cu privire la expertiza şi din alte acte normative care reglementează activitatea de expertiza tehnica judiciară, drepturile şi obligaţiile experţilor. asa cum statueaza dispozitiile art. 13.(1)-(3) din OG nr. 2 din 21 ianuarie 2000 privind organizarea activităţii de expertiza tehnică judiciară şi extrajudiciara, cu modificarile si completarile ulterioare, redate mai jos:
“Articolul 13
(1) În lipsa experţilor tehnici judiciari din specialitatea cerută, expertizele tehnice judiciare pot fi efectuate şi de alţi specialişti care nu au calitatea de expert tehnic judiciar, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. a)­f).
(2) Persoanele prevăzute la alin. (1), selecţionate de Biroul central pentru expertize tehnice judiciare, la propunerea instanţelor judecătoreşti, după testare vor fi ţinute într­o evidenta nominală specială. Testarea specialiştilor se face prin interviu şi consta în verificarea gradului de însuşire a actelor normative referitoare la domeniul respectiv, a dispoziţiilor din codurile de procedura civilă şi penală cu privire la expertiza şi din alte acte normative care reglementează activitatea de expertiza tehnica judiciară, drepturile şi obligaţiile experţilor.
(3) Lista nominală cuprinzând specialiştii selecţionaţi, cu datele de identificare, întocmită pe specialităţi şi pe judeţe, în funcţie de domiciliul acestora, se comunică periodic birourilor locale pentru expertize judiciare tehnice şi contabile.”

Precizez ca eu detin calitatea de expert tehnic atestat(cu certificat si legitimatie de atestare) de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene pentru cerinta fundamentala securitate la incendiu in toate domeniile de constructii si in toate specialitatile de instalatii aferente constructiilor, in baza prevederilor art.13 alin (4) si art.21 alin (1) din Legea nr.10/1995, art.1 din Regulamentul de verificare şi expertizare tehnica de calitate a proiectelor, a execuţiei lucrărilor şi a construcţiilor, aprobat cu H.G nr.925/1995 si Îndrumătorului pentru atestarea tehnico-profesională a specialiştilor cu activitate în construcţii, aprobat cu ordinul ministerului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr 777/2003, cu modificarile si completarile ulterioare. Fac precizarea ca figurez in lista expertilor tehnici atestati publicata pe pagina de internet a Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene

Privind obligaţiile şi răspunderile experţilor tehnici, atestaţi, prevazute de sistemul legislativ privind calitatea in constructii, mentionez urmatoarele:

- Potrivit prevederilor art. 26 alin (5) din Legea nr.10/1995 În cazul producerii unor evenimente deosebite din cauza unor factori naturali sau antropici, la solicitarea Inspectoratului de Stat în Construcţii - I.S.C., experţii tehnici atestaţi participă la evaluarea stării tehnice a construcţiilor avariate în vederea stabilirii condiţiilor de utilizare în continuare ori de dezafectare a acestora.

- La Art 15 din Regulamentul aprobat cu HG nr 925/1995 se mentioneaza:
“Expertizarea tehnica de calitate este o activitate complexa care cuprinde, după caz, cercetări, experimentari sau încercări, studii, relevee, analize şi evaluări necesare pentru cunoaşterea stării tehnice a unei construcţii existente sau a modului în care un proiect respecta cerinţele prevăzute de lege, în vederea fundamentarii măsurilor de intervenţie. Aceasta activitate se efectuează de către experţi tehnici de calitate, atestaţi, atunci când o reglementare legală sau un organism cu atribuţii de control al statului în domeniul calităţii construcţiilor prevede acest lucru sau când o situaţie deosebită o impune pentru”
a) rezolvarea unor situaţii care intervin la construcţiile existente:
- în cazul dezastrelor sau accidentelor datorate fenomenelor naturale, acţiunilor umane sau activităţii tehnologice;
- în vederea determinării, în orice stadiu, a stării tehnice a construcţiei pentru evaluarea capacităţii ei de satisfacere a cerinţelor conform legii;
rezolvarea litigiilor privind calitatea tehnica a unor proiecte sau a execuţiei unor lucrări de construcţii.
Reglementarea legala care stabileste efectuarea experizei tehnice in constructii este art. 18 alin (2) din Legea nr.10/1995, care prevede că: (2) “Intervenţiile la construcţiile existente se referă la lucrări de construire, reconstruire, desfiinţare parţială, consolidare, reparaţie, modernizare, modificare, extindere, reabilitare, reabilitare termică, creştere a performanţei energetice, renovare, renovare majoră sau complexă, după caz, schimbare de destinaţie, protejare, restaurare, conservare, desfiinţare totală. Acestea se efectuează în baza unei expertize tehnice întocmite de un expert tehnic atestat şi, după caz, în baza unui audit energetic întocmit de un auditor energetic pentru clădiri atestat, şi cuprind proiectarea, execuţia şi recepţia lucrărilor care necesită emiterea, în condiţiile legii, a autorizaţiei de construire sau de desfiinţare, după caz.”

Organismele cu atributii de control al statului in domeniul calitatii in constructii care pot stabil efectuarea de expertize tehnice in constructii sunt Inspectoratul de Stat in Constructii, Inspectoratele Regionale si Inspectoratele judetene in constructii , potrivit art.33 din Legea nr.10/1995 privind calitatea in constructii.

Tinand seama de sistemul legislativ privind sistemul calitatii in constructii rezulta ca legiuitorul nu a statuat obligativitatea efectuarii de expertize tehnice in constructii de expertul tehnic atestat in cazul expertizelor tehnice judiciare stabilite/.dispuse de instanta.
De exemplu, acest aspect de obligativitate de efectuare de expertize tehnice judiciare care sunt sunt dispuse de instante se regasesc in prevederile art.24 alin (2) din OG nr.2/2000 Expertizele contabile judiciare pot fi efectuate numai de experţi contabili atestaţi în condiţiile legii, art. 139 lit e) din HG nr. 1/1995 republicată Regulamentul de organizare şi funcţionare a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România( e) efectuarea de expertize contabile judiciare dispuse de organele judiciare), cap 1, art2 din Hotararea Consiliului superior al Camerei Consultantilor Fiscali nr. 13/2008 pentru aprobarea Normelor privind realizarea de expertize fiscale la solicitarea instanţelor judecătoreşti, organelor de cercetare penală,organelor fiscale sau altor părţi interesate, publicată în M.O. nr. 270/2008, modificata cu Hotararea nr 13/2011, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 715 din 11 octombrie 2011, in care se precizeaza ca  expertizele fiscale pot fi efectuate numai de cãtre consultanţii fiscali - membri activi ai Camerei Consultanţilor Fiscali, aşa cum sunt definiţi la art. 15 din Ordonanţa Guvernului nr. 71/2001 privind organizarea şi exercitarea activitãţii de consultanţã fiscalã, aprobatã cu modificãri prin Legea nr. 198/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. iar expertizele fiscale judiciare pot fi efectuate doar de cãtre persoanele fizice consultanţi fiscali.

Precizez ca in prezent intr-un proiect de act normativ de modificare al Regulamentului aprobat cu HG nr. 925/1995( care nu este in vigoare), postat pentru dezbatere publica in luna martie anului 2017 pe pagina de internet a Ministerului Dezvoltarii Regionale([ link extern ] .
Expertizarea tehnică prevăzută la alin. (1) se efectuează atunci când un act normativ prevede aceasta, sau în situația în care Inspectoratul de Stat în Construcţii – I.S.C. o dispune în vederea rezolvării unor situații stabilite în procedurile de control şi verificare ale Inspectoratului de Stat în Construcţii – I.S.C., care intervin la construcţii existente sau nefinalizate, precum şi la solicitarea instanţei sau a proprietarilor/investitorilor (persoane fizice sau juridice) pentru lămurirea unor împrejurări
Totodata avand in vedere prevederile legale invocate privind activitatea de expertiza tehnica judiciara, rezulta fara echivoc ca expertizele tehnice judiciare pof fi efectuate numai de catre persoana care a dobândit calitatea de expert tehnic judiciar sau de specialist care poate efectua expertize tehnice judiciare, in conditiile legii

Avand in vedere cele de mai sus va rog sa-mi precizati daca pot invoca refuzul de a primi lucrarea dispusa de instanta intrucat nu am dobandit si nu detin calitatile mentionate de expert tehnic judiciar sau de specialist care poate efectua expertize tehnice judiciare, cu argumentele indicate mai sus, motive care le consider temeinice potrivit art. 15 din OG nr. 2/2000.
Va rog sa-mi precizati si daca comunicarea adresei de refuz pana la data de judecata de 07.06.2017(interiorul termenului) stabilita de instanta o pot face prin “ scrisoare recomandată la oficiul poştal sau depusa la un serviciu de curierat rapid ori la un serviciu specializat de comunicare este socotit a fi făcut în termen” asa cum prevede art. 183 din Codul de procedura civila sau este mai bine sa o depun eu la registratura tribunalului/sectiei respective de contencios administrativ pentru dosarul respectiv de la care sa iau numar de inregistrare.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:24, 24 Mai 2017
da, puteti refuza lucrarea, aducand instantei argumentele de mai sus. puteti trimite oricum refuzul, recomandarea este sa o faceti cu 6-7 zile inainte de termen, pentru a putea fi studiat de instanta anterior datei stabilite.
Mentionati, citez: ".... am fost desemnat sa fac parte dintr-o comisie de experti formata in scopul efectuarii expertizei tehnice avand ca obiect stabilirea modului in care o cladire (a carei edificare face obiectul dosarului, s-a precizat numarul acestuia aflat pe rolul instantei) respecta 2 cerinte fundamentale in constructi(rezistenta mecanica si stabilitate si securitatea la incendiu) statuate de Legea nr.10/1995 privind calitatea in constructii, republicata in 2016...."
Probabil este vorba de o expertiza deosebita, iar in cadrul listei cu experti tehnici judiciari existenta la Ministerul justitiei, ori nu au fost gasiti experti/ specialisti tehnici judiciari, ori in instanta s-a invocat necesitatea cooptarii in echipa a unor experti din cadrul Ministerului dezvoltarii si la recomandarea Corpului de experti din care faceti parte la Ministerul dezvoltarii ati fost nominalizat de catre instanta de judecata.
Formularea din adresa primita este tipica pentru expertii/ specialistii tehnici judiciari.
Trimiteti obligatoriu, prin posta, cu confirmare de primire, o nota in care sa invocati paragrafe din discutia deschisa pe forum de dvs. si sa incercati sa refuzati participarea (daca aceasta este dorinta dvs.) in comisia respectiva de expertiza. Trimiteti nota cu minim 10 zile inainte de termenul de judecata. In mod normal (?!), nu puteti fi obligat sa faceti o expertiza tehnica judiciara si nu puteti fi amendat, nefiind expert tehnic judiciar.
Banuiesc ca este vorba de un dosar penal, "greu", cu implicatii deosebite. In dosar exista probabil niste expertize tehnice pe domeniu si sunt facute observatii la care nu s-a raspuns.
Nu cred ca refuzul va fi o solutie viabila pentru dvs. Probabil, instanta cunoaste faptul ca nu sunteti expert tehnic judiciar si a apelat totusi la dvs. ca membru in comisia de experti pe care a aprobat-o. In cadrul comisiei de experti veti fi consultant/ expert tehnic extrajudiciar pe domeniul in care sunteti calificat/ autorizat la Ministerul dezvoltarii.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este obligatorie autorizarea anevar pentru expertul tehnic evaluator? Irina S. Irina S. In cazul in care expertul tehnic a fost numit ptr. efectuarea unei expertize de evaluare imobiliara intr-un dosar de executare silita imobiliara, acesta ... (vezi toată discuția)
Expert mlpat bucuresti Victor76 Victor76 Buna ziua Dilema mare la inceput de an...Instanta din Constanta recurge la lista expertilor tehnici in constructii din Bucuresti pentru efectuarea unei ... (vezi toată discuția)
Un topograf autorizat cat b poate face expertize extrajudiciare? ... rdhoratiu rdhoratiu Un topograf autorizat cat B poate face expertize extrajudiciare? Care este legea sau ordonanta care reglementeaza expertizele extrajudiciare? Potrivit OG. nr 2 ... (vezi toată discuția)