avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Mama a plecat cu minorul cu acordul obtinut prin ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Mama a plecat cu minorul cu acordul obtinut prin ordonanta dar nu s-a mai intors la data stabilita

Buna seara!
As dori sa stiu ce poate face un tata in cazul in care fosta sotie a obtinut prin ordonanta presidintiala suplinirea acordului pentru iesirea din tara cu minorul pt o vacanta de 10 zile in Spania, doar ca a plecat si nu s-a mai intors. Acun si-a gasit de munca acolo si spune ca a inscris si copilul la scoala.
Precizez ca este si o actiune pe rol deschisa de aceasta pt custodia copilului care este comuna acum si pt stabilirea domiciliului copilului in Spania.
Va multumesc pentru orice raspuns pe care mi-l puteti da!
Cel mai recent răspuns: againstPAS , utilizator 13:30, 31 Mai 2017
asaofi a scris:

Daca aveti drept de legaturi personale, puteti apela prin plangere la parchet la prevederile art 379 cod penal.

Susțin cele scrise de asaofil. Aveți în vedere că la infracțiunea de Nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului - Art. 379 Cod penal
(1) Reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredinţat minorul potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta persoanei căreia i s-a încredinţat minorul prin hotărâre judecătorească spre creştere şi educare de a împiedica, în mod repetat, pe oricare dintre părinţi să aibă legături personale cu minorul, în condiţiile stabilite de părţi sau de către organul competent.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
este important Termenul de introducere a plângerii prealabile - Art. 296 Cod proc. pen.
(1) Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Mai 2017
Daniela Gratiela, Alte profesii
DG, mai important este ca, prin martori, sa se constate repetabilitatea faptului ca parintele rezident nu a permis accesul rezidentului la copil. Mai departe...s-o desculpa rezidentul...daca mai poate. Asadar plangerea prealabila se face NUMAI CU consemnarea repetabilibitatii. Nu e nevoie de we-uri imediat succesive. Daca intelegeti ce vreau sa spun....
Cererea a fost introdusa pe 2 11 2016, dar tatalui s-a comunicat pe 3 01 2017 si a depus tarziu intampinarea pe 21 03 2017 pt ca era plecat pe tir in strainatate. De aceea a si introdus fosta sotie cerere pt custodie totala si schimbarea domiciliului pt ca s-au divortat in august, si au custodie comuna iar tata drept de vizita cu preluare la domiciliul sau doua weekend-uri pe luna.
Dupa Sfintele Pasti aceasta a plecat pt perioada 24 04-3 05, doar ca nu s-a mai intors. Tatal acum este angajat in tara din 23 martie, doar ca acum nu mai poate prelua minorul fiindca mama nu s-a mai intors cu acesta la domiciliul din romania care este precizat in hotararea de divort.
Va multumesc din suflet pt raspunsuri!
Daca ati intarziat cu intampinarea, ea va fi luata in seama doar ca si concluzii scrise, fara inscrisurile probatorii eventual depuse. In mod normal nu se acorda posibilitatea de emigrare impreuna cu copilul decat daca se face dovada unui contract de munca extern si a unor conditii locative clare (contract inchiiriere) si proprii cresterii unui copil. Chiar si in aceste conditii, autoritatea parinteasca comuna nu va fi anulata si programul de legaturi se va da conform (convorbiri video periodice), vizite, vacante.
Intre timp, mergeti impreuna cu un martor la fiecare program de vizita pe care il aveti deja. Dupa doua astfel de incercari nereusite, puteti depune plangerea de care v-am spus (se poate depune si la sectia de politie unde este arondat domiciliul mamei), in care sa povestiti ce vi s-a intamplat si sa indicati martorii care v-au insotit.
Ultima modificare: Joi, 25 Mai 2017
asaofi, utilizator
Se poate incerca pe rapire internationala in acest caz.

Restul sunt detalii tehnice care depind de apararile partilor.
De principiu, pareti ca aveti prima sansa in caz de proces dar orice sansa trebuie fructificata in concret.
Ca sa va sporiti sansele ar trebui sa apelati la avocat pentru a se efectua toate demersurile necesare si sa nu apara tot felul de greseli in apararea dvs.

Alte discuții în legătură

Partenerul meu nu își dă acordul ca eu să vin în vacanță cu copiii din italia. ce putem face? Gabriela G1011 Gabriela G1011 Eu si cei doi copii ai mei ne aflam in Italia, iar partenerul meu nu isi da acordul ca eu sa pot veni in vizita (2 saptamani) in Romania impreuna cu copiii. ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea unei hotariri judecatoresti yarrrns yarrrns In urma unei ordonante pesedinteala , instanta hotaraste incredintarea minorei la tata. Aceasta hotarire este definitiva si executorie fara termen si fara ... (vezi toată discuția)
Schimbare domiciliu minor, o noua cerere de chemare in judecata? DanyD DanyD Daca printr-o HJ s-a obtinut stabilirea domiciliului minorului (doar la unul dintre parinti - careau conceput copilul dintr-o relatie de concubinaj, nu sunt ... (vezi toată discuția)