avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... proprietate corespondenta pe emailul de serviciu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

proprietate corespondenta pe emailul de serviciu

Corespondenta primita/trimisa pe/de pe adresa angajatului de serviciu gen "x.escu@firma.ro" sunt proprietatea angajatorului sau ale angajatului?
Este considerata corespondenta privata sau de serviciu?

Ma refer la toate mesajele, nu numai la cele care au legatura cu serviciul.

Poate fi tras la raspundere si i se pot cere daune interese in cazul in care angajatul sterge toate mesajele la incheierea contractului individual de munca?
Ultima modificare: Joi, 25 Mai 2017
cyan, moderator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 18:49, 25 Mai 2017
Evident ca fiind vorba despre unitatea tehnica a angajatorului si contul angajatului apartine angajatorului
Bună ziua!

Avem vreo referință legală în acest sens? Mă interesează și pe mine subiectul.

Și o completare: Din punctul meu de vedere, chiar dacă poate fi considerat e-mail-ul ca fiind proprietate a angajatorului, pentru a solicita daune interese, acesta ar trebui să poată cuantifica cu exactitate pierderile generate sau să stabilească în prealabil o sumă pentru situația aceasta concret. În cazul acesta mi se pare imposibil să estimezi eventualele pierderi, totuși.
Ideea este ca pe adresa de email a angajatului acesta primeste diverse informatii in legatura cu munca lui si activitatea firmei.

De multe ori sau in majoritate, emailurile nu sunt trimise in cc si altor angajati care ar avea legatura sau nevoie de informatiile respective iar angajatul care le primeste nu le forward-eaza intotdeauna si acestora.

Ce regim au aceste email-uri primite pe adresa "personala" de pe serverul firmei?

Exista posibilitatea ca mailurile sa fie sterse de angajat. Nu stiu daca exista vreo setare ca dupa deschiderea mailului acesta sa fie arhivat automat pe server astfel incat mailul sa nu "dispara".

Intrebarea este pusa ca urmare a faptului ca unii colegi sterg din mailurile primite din partea colaboratorilor pe motiv de "spatiu insuficient".

Cum poate fi restrictionata o astfel de "activitate"?

In privinta pierderilor, sa presupunem ca angajatul primeste o cerere de oferta din partea unui client, angajatul face cererea "pierduta". Chiar daca este vorba despre un contract prezumtiv tocmai un astfel de aspect priveste intrebarea din topic. Unii mai fac si "afaceri" personale pe mailul firmei in detrimentul firmei.
Ultima modificare: Joi, 25 Mai 2017
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile angajatorilor asupra emailurilor angajatilor nemona2011 nemona2011 Buna. As avea si eu o intrebare. Am lucrat pana ieri (inclusiv) la o multinationala; mi-am dat demisia la zi ieri (fara preaviz), iar demisia intra in vigoare ... (vezi toată discuția)
e legal ca patronul sa ti citeasca mailurile primite pe mailul de serviciu? otiliap otiliap Buna In cadrul unei societati private , patronul citeste mailurile angajatilor este legal acest lucru? este vb de mailul de serviciu , angajatii nu au fost ... (vezi toată discuția)
Violarea corespondentei Katiusha Katiusha Ma poate ajuta cineva cu un punct de vedere? Sunt angajata intr-o firma de aprox 1 an, am un laptop de serviciu si evident un mail de serviciu cu o parola ... (vezi toată discuția)