avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1591 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii impozit indemnizatie asociat unic
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

impozit indemnizatie asociat unic

Asociatul unic (SRL ) a incheiat declaratie de asigurare cu Casa de Pensii si plateste 31,3% din venitul asigurat ( 318 lei) , respectiv suma de 100 lei.

La sanatate a incheiat contract C2 si plateste 5,5% din salariu minim pe economie ( 600 lei), respectiv suma de 33 lei lunar.

Mentionez ca aceste sume le plateste in nume personal din propriul buzunar ( nu le decontez pe firma).

Intrebare:

De la finante mi-au spus ca tb. sa platesc si impozitul pe acest venit( care este asimilat salariului) in procent de 16% din venitul declarat in declaratia de asigurare . Cum se calculeaza acest impozit?

A)

- cas 31.3% din 318 lei= 100 lei
- cass 5.5% din salariu minim pe economie, adica 600 le i= 33 lei

Total contributii: 133 lei

Cf.art.57(2)lit.b) CF -impozit indem.=( 318-133)x16%=185 x 16%= 30 lei

Deci, baza de impozitare este185 lei si impozit 30 lei.

b)
Doamna de la finante mi-a spus ca tb. sa platesc 16% din venitul de pe declaratia de asigurare, adica 16% din 318, si sa nu scad cele 2 contributii ( cas si sanatate) . M-a bulversat si nu mai inteleg nimic...Cum este corect?

Obs. Mentionez ca firma este platitor de impozit pe profit si nu are nici un angajat cu CIM sau cu alta forma de contract.
Multumesc,

Cel mai recent răspuns: vioviod , utilizator 21:57, 23 Septembrie 2009
Multumesc foarte mult, Domnule Iulian Manea.
Astazi am fost din nou la Adm. Financiara si o alta Doamna mi-a spus exact acelasi lucru pe care mi l-ati spus si Dvs si anume ca daca nu incasez nici un ban din firma sub forma de indemnizatie nu tb. sa platesc acest impozit . O sa platesc in continuare cas si sanatatea din buzunar ( fara a le deconta pe firma) si atat.

Ieri o alta Doamna de la finante mi-a spus ca tb sa platesc 16% din venitul asigurat in Declaratia de asigurare ( incheiata la Casa de Pensii).!!!
Oricum bine ca am rezolvat problema...
Multumesc inca o data,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare cu cim- scap de plata ultimilor 5 ani la sanatate? aida1 aida1 In ultimii 5 ani nu am platit asigurari de sanatate deoarece nu am fost salariata. Acum sunt asociat unic si administrator la un SRL. Daca inchei contract ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie asociat unic aida1 aida1 Ca asociat unic pot sa-mi acord o indemnizatie pe care s-o decontez pe firma? Care ar fi note contabile in acest caz? Multumesc mult, (vezi toată discuția)
Obligatii cas estimate ... nu am incasat suficienti bani (facturi fiscale) educ2012 educ2012 -Am deschis PFA in februarie (2018). \"Sunt in primul an\". -Am completat Declaratia Unica in 10 august 2018. -Am incasat (Facturi Fiscale) 7100 lei ... (vezi toată discuția)