avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de donatie

Buna ziua. Sunt cumparator cu prima casa. Banca mi-a acceptat dosarul dar acuma am dubii in a semna sau nu contractul deoarece abia acuma notarul-vanzatorului mi-a adus la cunostinta despre ce inseamna"donatia". Situatia: Parintii-donatori au donat fiicei-donatara un apartament. Fiica mi-l vinde mie. In contract scrie: "subsemnatii donatori, declaram ca nu avem alti susceptibili rezervatari si instistam in perfectarea prezentului contract de donatie. Prezenta donatie se face fara scutire de raport". "Subsemnata donatara declar ca sunt de acord ca in cazul predecesului subsemnatei imobilul mai sus mentionat sa reintre in proprietatea donatorilor" .
Intrebarile mele:
* ce ar trebui sa treaca notarul-vanzatoarei in contractul de vanzare cumparare sau intr-un aditional la donatie (?) astfel incat sa am garantia ca devin propritara deplina a apartamentului.
* daca apare un copil infiat acesta poate ataca donatia si implicit contractul de vz-cump? Ce se poate intampla?
Ce ma sfatuiti? Sa cumpar in baza acestui act de donatie?
Cel mai recent răspuns: mcristi2004 , utilizator 14:14, 16 Februarie 2016
Nu va priveste pe dvs. impartirea averii parintilor cu alti potentiali mostenitori - nu va este opozabila pretentia acestuia, dvs. ati platit pretul si gata. Recititi mesajul -trimiterea la art. 855 cod civil. De altfel, s-ar putea ca intr-adevar asa cum s-a specificat in donatie sa nu existe alti mostenitori rezervatari - in speta parintii sa nu aiba alti copii!
Buna ziua. Doresc sa cumpar un apartament prin intermediul programului "Prima Casa" si am intampinat urmatoarea problema:

Proprietarul apartamentului a realizat un contract de donatie prin care a cedat partea sa cuvenita prin mostenire ( de la tatal decedat ) catre mama dansului.
In acest moment, mama proprietarului este unicul titular mentionat in documente.

Cu toate acestea, proprietarul are un copil minor care, din punct de vedere al bancii, dupa varsta majoratului si posibil deces al parintelui, poate ataca donatia si totodata actul de vanzare-cumparare.

Va rog sa ma ajutati prin a ma sfatui care sunt pasii de urmat in acest caz, pentru a putea finaliza tranzactia, tinand cont ca exista o mare posibilitate ca banca sa nu accepte acordarea creditului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de dezmembrare si donatie ...atacabil? andre85 andre85 SPETA: contract de dezmembrare si donatie incheiat intre 1. 'A' si satia 'B' in calitate de copartajanti si donatari, si: 2.X (fiica lui A si B ) in ... (vezi toată discuția)
Se poate ataca contractul de donatie cu scutire de raport? Anamaria37 Anamaria37 Buna ziua, parintii mei mi-au donat apartamentul lor bun propiu mie prin contract donatie cu scutire de raport, retinandu-si dreptul de uzufruct viager, iar eu ... (vezi toată discuția)
Act donatie sau vanzare cumparare! david ciprian david ciprian va rog sa-mi spuneti si mie cam cat m-ar costa pentru o suprafata de teren intravilan de 500 m.p. in caloare de circa 15000 de euro, un contract de vanzare ... (vezi toată discuția)