avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediul medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediul medical

Buna ziua!Vă deranjez cu o întrebare legată de concediul medical.La 2 săptămâni de la revenirea din concediul de creștere a copilului,am avut un concediu medical de 10 zile de la medicul specialist!După o consultație ulterioara medicul a decis prelungirea concediului cu inca 11 zile.Problema este că angajatorul refuza eliberarea adeverinței de salariat,contesta diagnosticul medicului,ba mai mult,au trecut la amenințări!Este legal cum procedează și ce pot face in acest sens? Mulțumesc pentru timpul acordat!O zi buna!
Cel mai recent răspuns: Mihai Cochior , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:48, 29 Mai 2017
Pentru ca refuza sa va elibereze adeverinta de slariat , puteti sesiza ITM-ul.

Angajatorul poate solicita controlul modului de eliberare a certificatului de concediu medical. Controlul se realizeaza ca urmare a sesizarii CNAS sau a caselor teritoriale de sanatate.

Asadar, acesta are la dispozitie posibilitatea oferita de catre Ordinul 627 din 12 iulie 2010 pentru aprobarea Metodologiei de control privind modul de eliberare a certificatelor de concediu medical in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate Publicat in Monitorul Oficial 512 din 22 iulie 2010 ,de a sesiza Casa de Sanatate daca aveti indoieli ca concediul nu ar fi acordat pt. o afectiune reala.
In Anexa-Metodologie de control,la lit.A se prevede :
A. Efectuarea controlului la sesizarea casei de asigurari de sanatate de catre platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate

1. Platitorii de indemnizatii prevazuti la art. 36 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, pot sesiza casa de asigurari de sanatate referitor la eliberarea certificatelor de concediu medical numai pentru angajatii sau asiguratii proprii.

2.1. Sesizarea se adreseaza casei de asigurari de sanatate cu care medicul are incheiata conventie pentru eliberarea certificatelor de concediu medical si va cuprinde obligatoriu: denumirea angajatorului, datele de identificare ale acestuia, descrierea punctuala a cazurilor, copie a certificatelor de concediu medical care urmeaza a fi controlate, istoricul acordarii de concedii medicale angajatului in cauza, mentionarea realizarii stagiului de cotizare.


Conform Codului Muncii, angajatorul trebuie să elibereze orice document la cerere:

„Art. 34 (5) La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.”

„Art. 40, alin. (1), lit h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;”

În completare, HG nr. 500/2011 spune că aceste documente trebuie eliberate în cel mult 15 zile.

Detalii aici: www.avocatnet.ro/content/art...

În ceea ce privește contestarea certificatelor de concediu medical, acest lucru nu intră în atribuțiile sau competența angajatorului. Dacă CNAS sau Casa Teritorială de Sănătate stabilesc acest lucru la cererea lui, atunci da. Amenințările, atât timp cât nu sunt fondate de documente în scris, nu reprezintă nimic, sunt doar tentative de intimidare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie privind eliberarea nejustificata a c.m. ContSters146823 ContSters146823 In conformitate cu art.88 din ordinul CNAS nr. 60/32/2006 de aplicare a OUG 158/2005, institutia unde lucrez a contestat la CJAS modul de eliberare a unui ... (vezi toată discuția)
Sesizare cjas L.Loredana L.Loredana Doresc sa depun o reclamatie catre CJAS legat de un medic de familie care a acordat un concediu medical nejustificat la cererea unui angajat al societatii care ... (vezi toată discuția)
Refuz concediu medical Cislariu_Gica Cislariu_Gica Buna ziua. Ce se poate face in situatia in care exista suspiciunea ca un angajat aduce concedii medicale fara sa fie cu adevarat bolnav? Se poate face ... (vezi toată discuția)