avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Am parasit locul accidentului
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Am parasit locul accidentului

Buna ziua.Ieri,circuland pe o strada din oras,cu viteza de 20 km pe ora,mi-a venit din lateral dreapta,o fetita in viteza si s-a izbit de portiera dreapta fata a masinii mele.A oprit,mama ei era la cativa metri de ea,a luat fetita de mana si a plecat zicand ca nu are nimic si nu vrea sa mearga la spital.A plecat inapoi in bloc,moment in care eu am plecat.Astazi mama s-a dus cu copilul la spital,politia a venit la mine,au dus masina la expertiza,mi s-au recoltat probe de sange si mi-a retinut permisul.Ce voi pati,cat este de grav.Copilul nu are nimic grav.Va multumesc
Vi s-a intocmit dosar penal pentru infractiunea prevazuta si pedepsita de art. 338 c.p.
Ar fi indicat sa va asigurati apararea, riscul de a fi trimis in judecata si condamnat fiind destul de ridicat, din descrierea dvs fapta savarsita pare sa intruneasca conditiile de tipicitate ale infractiunii retinute.

ART. 338 c.p.
Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia
(1) Părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a şterge urmele accidentului de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la faţa locului.
(3) Nu constituie infracţiune părăsirea locului accidentului când:
a) în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale;
b) conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuşi persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului;
c) conducătorul autovehiculului cu regim de circulaţie prioritară anunţă de îndată poliţia, iar după terminarea misiunii se prezintă la sediul unităţii de poliţie pe a cărei rază de competenţă s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare;
d) victima părăseşte locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunţă imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliţie.

M-ai am dreptul sa conduc,sau mi se anuleaza permisul?
Cat dureaza cercetarile nu veti putea conduce, daca veti fi condamnat se anuleaza permisul.
Amanarea aplicarii pedepsei nu reprezinta o forma de condamnare.


Aceasta forma de individualizare judiciara, insa, va fi mentionata in cazierul judiciar, cazier care va fi curat in termen de doi ani, termen ce curge de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.


Nu rezulta, de asemenea, interdictii sau decaderi ce rezulta din condamnare.


Prin amanarea aplicarii pedepsei este stabilit un termen de supraveghere, pe o durata determinata, fixata de instanta de judecata, in sarcina condamnatului fiind instuite obligatii si masuri de supraveghere.


In ipoteza in care obligatiile, respectiv masurile de supraveghere sunt nesocotite, instanta de judecata poate proceda la revocarea amanarii aplicarii pedepsei, putand dispune executarea pedepsei in regim privativ de libertate.


Instanta de control judiciar poate mentine hotararea judecatoreasca , apreciind -o ca fiind legala si temeinica.


O poate infirma, dispunand suspendarea sub supraveghere a pedepsei, ca modalitate de individualizare judiciara.


Suspendarea sub supraveghere reprezinta o modalitate de individidualizare judiciara a pedepsei, o veritabila forma de condamnare.


In cazul suspendarii sub supraveghere, permisul de conducere este anulat, in mod obligatoriu.


Exista, insa, posibilitatea de a redobandi dreptul de a conduce pe drumurile publice , in termen de 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.


Si in cazul suspendarii sub supraveghere sunt instituite obligatii si masuri de supraveghere.
Nu se poate dispune amânarea aplicării pedepsei în cazul acestei infracțiuni.

Alte discuții în legătură

Accident rutier Mariuuuuusssssss Mariuuuuusssssss Bună Ziua! În urmă cu aproximativ 10 lunii de zile am produs un accident soldat cu victimă art 338, dar datorită faptului că m-am speriat foarte tare, am ... (vezi toată discuția)
Discutie juridica - parasirea locului accidentului nikolino nikolino Buna ziua.Pe data de 21.02.2017 circulam cu masina pe un DN si un cetatean in stare de ebrietate ce venea pe carosabil pe partea dreapta a directiei mele de ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu victima si parasirea locului accidentului Vlad26 Vlad26 Buna ziua am si eu un caz din data de 23.02.2014 , accident rutier cu victima si parasirea locului accidentului. Accidentul sa produs seara in jurul orei 19:30 ... (vezi toată discuția)