avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Nu am cum sa revin in tara pentru a innoi CI. Ce fac?
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Nu am cum sa revin in tara pentru a innoi CI. Ce fac?

Buna ziua,

Sunt curios care este legislatia din care as putea afla ce se intampla in urmatorul caz de exceptie:

Imi va expira cartea de identitate (CI), dar nu am posibilitatea sa revin in tara la timp pentru a o innoi. Ce prevede legea in acest caz?

Multumesc anticipat!
Ma puteti salva de la indelungi cautari pe net ... stiti cum e ...
Cel mai recent răspuns: rosioru_tudor , utilizator 23:15, 1 Iunie 2017
cyan a scris:

Atunci nu mai cautati pe net inutil. Legea prevede o sanctiune de vreo 50 lei pentru neinnoirea CI la timp dar puteti justifica ca erati la munca in strainatate.

Doar 50 de lei? Atat de putin?
Sunteti 100% sigur?

Multumesc.

:D
Poate fi chiar si mai putin si nici nu se prea aplica - intre 40 si 80 de lei, mai exact.

Art. 19
(3) Cu cel mult 180 de zile inainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai putin de 15 zile, titularul sau reprezentantul legal al acestuia are obligatia sa solicite serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor eliberarea unei noi carti de identitate, prezentand documentele prevazute la art. 14 alin. (3), (4) sau (5).

Art. 43
Constituie contraventii si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
b) nerespectarea dispozitiilor art. 15 alin. (1), art. 18 alin. (1), art. 19 alin. (2) si (3), art. 39 si 40, cu amenda de la 40 lei la 80 lei;
[ link extern ]

rosioru_tudor a scris:
OK, si o intrebare de concluzie:
Ce ma fac daca nu am cum sa ajung nici pana la ambasada/consulat?

Sunteti sau nu in situatie, vreti sa veniti in tara si nu mai aveti cu ce sa va legitimati sau de ce intrebati? Spuneti concret ca sa stim exact ce sa va raspundem.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Mai 2017
Ares-3, moderator
:(Ma scuzati, 20 de lei.

OUG nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români

Art 43
Constituie contravenţii şi se sancţionează după cum urmează:
b) nerespectarea dispoziţiilor art. 12 alin. (2), art. 18 alin. (1), art. 19 alin. (2), art. 39 şi 40, cu amenda de la 40 lei la 80 lei;
-
Art19
(1) Serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor eliberează un nou act de identitate în următoarele cazuri:
(2) Titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat să solicite eliberarea unui nou act de identitate, în condiţiile art. 15 şi 16, după cum urmează:
a) cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai puţin de 15 zile, în situaţia prevăzută la alin. (1) lit. a);
b) în termen de 15 zile de la producerea uneia dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b)-j);
c) oricând, în situaţia prevăzută la alin. (1) lit. k).

Art 45
Contravenţiilor prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

[ link extern ]

OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor

Art 28
(1) Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute în actul normativ, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal. În actul normativ de stabilire a contravenţiilor această posibilitate trebuie menţionată în mod expres. Termenele statornicite pe ore încep să curgă de la miezul nopţii zilei următoare, iar termenul care se sfârşeşte într-o zi de sărbătoare legală sau când serviciul este suspendat se va prelungi până la sfârşitul primei zile de lucru următoare.

[ link extern ]
Ares-3 a scris:

:D
Poate fi chiar si mai putin si nici nu se prea aplica - intre 40 si 80 de lei, mai exact.

Art. 19
(3) Cu cel mult 180 de zile inainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai putin de 15 zile, titularul sau reprezentantul legal al acestuia are obligatia sa solicite serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor eliberarea unei noi carti de identitate, prezentand documentele prevazute la art. 14 alin. (3), (4) sau (5).

Art. 43
Constituie contraventii si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
b) nerespectarea dispozitiilor art. 15 alin. (1), art. 18 alin. (1), art. 19 alin. (2) si (3), art. 39 si 40, cu amenda de la 40 lei la 80 lei;
[ link extern ]

rosioru_tudor a scris:
OK, si o intrebare de concluzie:
Ce ma fac daca nu am cum sa ajung nici pana la ambasada/consulat?

Sunteti sau nu in situatie, vreti sa veniti in tara si nu mai aveti cu ce sa va legitimati sau de ce intrebati? Spuneti concret ca sa stim exact ce sa va raspundem.

Va multumesc!
Un astfel de text cautam, dar nu ma gandisem ca pot sa il iau din Monitorul Oficial.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buletin expirat sandu31 sandu31 ce amenda ma asteapta pentru buletin expirat la nivel de municipiu (vezi toată discuția)
Divorț în lipsa pârâtului. MauraElena MauraElena Bună ziua , vă rog frumos să-mi răspundeți la unele întrebări dacă este cu putință: -Mă aflu în strainatate cu fiul meu , sotul meu a ... (vezi toată discuția)
Buletin expirat stirbu67 stirbu67 Biroul de evidenta are obligatia legala de a verifica valabilitatea buletinelor? Daca da, care este santiunea in cazul nerespectarii acestei obligatii (vezi toată discuția)