avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiune bilaterala de vanzare - cumparare teren ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiune bilaterala de vanzare - cumparare teren agricol extravilan nefinalizata

Buna ziua ! In august 2012 am primit oferta de cumparare de terenuri agricole extravilane, la un pret oarecum derizoriu, de 0,35 Ron/mp, din care 0,05 Ron/mp, suma retinuta de firma cumparatoare din pret, fara prevedere in promisiunea, pentru intocmirea documentatiei cadastrale si desschidere de carti funciare pentru terenurile promise, pretul fiind achitat integral subsemnatului cumparator, respectiv 0,30 Ron/mp = 3000 Ron/ha, iar tot atunci firma cumparatoare a retinut actul original de proprietate, solicitand din partea vanzatorului si o procura autentica prin care firma vanzatoare, in numele si pentru subsemnatul proprietar vanzator, putea actiona peste tot si oriunde va fi necesar, inclusiv obtinerea de subventii de la APIA Vaslui pentru terenurile promise, urmand ca pana in august 2014 sa fie perfectate contractele de vanzare - cumparare avand ca obiect terenurile propmise. Intre timp a aparut si Legea 17 / 2014, care complica oarecum problemele, privind procedura si dreptul de preemtiune la cumparare, dar care, cu intelegere si vointa se pot rezolva, insa cu toate interventiile subsemnatului vanzator si notificari repetate, firma cumparatoare refuza orice comunicare cu subsemnatul, fiind depasit si termenul legal de apelare la instanta de judecata, fiind acum deja in anul 2017!? In 2016 am primit o notificare de amenintare de la o firma de avocati prin care mi se cerea, intr-un termen f. scurt, sa ma prezint cu toate actele la un birou notarial din Iasi pentru incheierea contractului de vanzare - cumparare pentru o parte din terenuri, pentru care presupounh ca firma vanzatoare intocmise, in baza procurii date, documentatii cadastrale, cu deschiderea de carti funciare, dartermenul f. scurt si lipsa actului de proprietate si lipsa documentatiilor cadastrale si a extraselor de carte funciara, pe care nu le-am primit niciodata, precum si varsta si starea sanatatii, a facut imposibila prezenta la biroul notarial si incheierea contractului de vanzare - cumparare, fiind deci intr-o imposibilitate totala de a incheia contractul!??? Nu stiu ce sa cred, dar lipsa totala de comunicare din partea firmei cumparatoare si cumpararea de terenuri agricole extravilane cu acel pret derizoriu, pret de care eu aveam nevoie la data perfectarii promisiunilor bilaterale de vanzare - cumparare, imi da de gandit, mai ales ca au trecut ceva ani din 2012 - prezent, fara niciun rezultat, cu toate notificarile, solicitarile si interventiile mele repetate, cu scrisori recomandate cu confirmare de primire, e-mailuri, telefoane, si cred ca la mijloc este o smecherie prin care firma cumparatoare, pe baza procurii, a incasat an de an subventii de la APIA, cred ca ceva mai mult decat pretul convenit si achitat, iar in final, prin tergiversare si necomunicare, se va incerca de catre firma cumparatoare dezicerea de contarctul de vanzare - cumparare promis, incercand sa recupereze si dreptul de creanta constand in pretul achitat mie, in calitate de v anzator, ceea ce echivaleaza cu o escrocherie, cu o inselaciune, bine gandita, la care nu m-am asteptat?! Nu stiu ce sa fac, simt ca mi-am agravat si starea sanatatii in tot acesti ani, fiind in varsta si suferind si doresc lamuriri calificate in aceasta privinta, cu indicarea pasilor ce trebuie sa-i parcurg pentru finalizarea problemelor in care am intrat, fara a ma astepta si fara a-mi da seama de consecinta, fiind obligat, ca proprietar, an de an, de a ma prezenta la primaria locului de situare a terenurilor promise si a achita impozitele aferente, circa 500 RON in fiecare an. Rog insistent un raspuns cat mai clar pentru a actiona in consecinta, pensia fiind de 1800 Ron/lunar si neavand posibilitatea de a ma angaja in cheltuieli mari, o parte din banii de pensie fiind cheltuiti pentru medicamente. Astept urgent raspuns si indrumare! Va multumesc din suflet!
Raspuns la comentarii.
Alte precizari: Firma cumparatoare, in afara promisiunilor bilaterale de vanzare - cumparare, a solicitat si i s-a intocmit la fiecare promisiune (total, 3 promisiuni), cate o procura speciala prin care, in numele proprietarului vanzator si pentru acesta, sa poata actiona, pana la perfectarea vanzarii, pentru folosirea terenurilor promise, inclusiv incasarea subventiilor de la APIA Vaslui, sa poata solicita intocmirea documentatiilor cadastrale si deschiderea de carti funciare etc., prerogativele proprietarului .- vanzator, precum posesia si folosinta, fiind cedate, prin procurile respective, firmei cumparatoare.
Despre actiunile firmei cumparatoare, din 2012 si pana in prezent, in baza procurilor date, nu stiu nimic, din lipsa si refuzul de comunicare cu subsemnatul proprietar - vanzator, iar APIA refuza sa-mi dea informatii motivand ca acestea sunt secrete si nu se pot comnunica!?
Cu privire la solicitarea de informatii de la cartea funciara - BCPI Vaslui, pentru cele circa 10 parcele de teren agricol extravilan, promise vanzarii, se percep taxe destul de mari, ceea ce multiplica cheltuielile subsemnatului, astfel: extras de informare, 20 roni - pentru parcelele cu carte funciara si 50 roni - pentru parcelele fara carte funciara.
La judecatorie cred cca nu ma pot adresa, firma cumparatoare nefolosind terenurile promise, acestea sunt folosite de terte petrsoane fizice proprietare de terenuri vecine, eu, de asemenea, nu folosesc terenurile, locuind in Barlad, la o distanta de circa 55 km de Lipovat, iar firma cumparatoare probabil ca ia subventiile de la APIA, pe baza procurilor speciale, tragand de timp pentru a amortiza pretul achitat, probabil. Spun probabil deoarece nu am alte informatii, cert este ca terenurile promise sunt folosite de foarte multi ani de tertele persoane fizice vecine cu terenurile in cauza, profitand de faptul ca eu nu am avut timp sa ma ocup de aceste probleme si nici nu cred ca pot sa ma ocup, fiind persoana in varsta (73 ani), iar starea sanatatii nu-mi permite acest lucru, de aceea am si hotarat vanzarea, in favoarea firmei cumparatoare, de la care am primit oferta, pe care am acceptat-o, dar cu toate consecintele redate, ceea ce imi complica foiarte mult situatia, fiind cred un abuz din partea firmei cumparatoare, care ma hartuie de circa 5 ani, fara nicio rezolvare a problemelor.
De asemenea, conform Legii 17 / 2014, problemele se complica si mai mult, cererea si oferta pentru terernuri agricole s-au schimbat in favoarea mea, punandu-se mai multe intrebari: ofertele de vanzare mai trebuie sa respecte sau nu pretul din promisiunile bilaterale de vanzare - cumparare, firma cumparatoare fiind decazuta din drepturile promisiunilor, prin neiancadrarea in termenele conventionale si legale etc., etc.???!!!
Astept alte pareri concludente!
Cu multumiri si stima,
Promitentul vanzator - proprietar.

@blanarudorin, apreciez ca va exprimati foarte bine si clar in scris, va felicit, insa este important sa raspundeti strict la ce va intreb, fapt pentru care reformulez intrebarile anterioare:
1) data cand au fost semnate/incheiate promisiunile bilaterale (nu mai faceti referire la procuri)
2) daca in promisiune se face se face mentiune despre plata pretului si in ce cuantum, total sau partial
3) daca in promisiune se face se face mentiune despre termenul pentru finalizarea actelor de vanzare cumparare sau nu, si daca da, care este termenul (nu mai faceti referire la procuri)
4) unde au fost incheiate promisiunile, la notar sau in alta parte? (nu mai faceti referire la procuri)
5) cat este valoarea totala a terenurilor in litigiu? (valoare absoluta, nu per hectar)

Sunt 5 intrebari simple. Daca doriti sa raspundeti, atunci raspundeti la aceste intrebari, deocamdata.
Eu as incerca sa vad daca firma respectiva mai exista. Se poate ca firma sa fi dat faliment sau s-a inchis si totul s-a uitat. La ANAF verificati daca firma mai exista. Daca nu mai exista sunteti inca proprietar. Actele de proprietate se obtin usor si fara probleme. Fiind proprietar puteti face ce doriti cu el.
Buna seara! Va multumesc pentru aprecierea exprimarii mele in scris si, conform solicitarii dvs., va raspund punctual la cele 5 intrebari anterioare, reformulate:
1. Promisiunile bilaterale de vanzare - cumparare, in numar de 3 (trei), avand ca obiect terenuri agricole extravilane, au fost incheiate si semnate la urmatoarele date:
14 august 2012
23 august 2012 si
27 august 2012.
2.In promisiunile bilaterale de vanzare - cumparare se face mentiune despre achitarea in intregime a pretului vanzarii, la datele incheierii si semnarii promisiunilor bilaterale de vanzare - cumparare, ceea ce se recunoaste in promisiune de catre subsemnatul vanzator.
3. In promisiunile bilaterale de vanzare - cumparare se face mentiune despre termenul pentru finalizarea actelor de vanzare - cumparare, termenele de finalizare fiind urmatoarele:
14 august 2014
01 septembrie 2014 si,
27 august 2014.
4.Cele 3 (trei) promisiuni de vanzare - cumparare, avand ca obiect terenuri agricole extravilane, au fost incheiate la acelasi notar public, in forma autentica.
5. Valoarea totala a terenurilor agricole extravilane promise, conform preturilor convenite si achitate integral de catre cumparator, conform promisiunilor bilaterale de vanzare - cumparare, este de 32.270 RON.

Cu stima, consideratie si multumiri,
Promitent proprietar - vanzator

@blanarudorin,
Cu privire la prescriptia dreptului la actiune in termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia incheiat, in practica instantelor s-a decis in mod constant ca atunci cand promitentul-cumparator a preluat imobilul, si in cazul dvs imobilul a fost predat/preluat, prescriptia dreptului la actiune incepe sa curga in momentul in care promitentul-vanzator se manifesta expres in sensul negarii dreptului promitentului-cumparator, ceea ce nu este cazul in speta dvs.
Cu privire la Legea 17/2014, dispozitiile acesteia nu se aplică antecontractelor şi pactelor de opţiune care au fost autentificate la notariat anterior intrării în vigoare a acesteia, ceea ce este cazul din speta dvs.
Asa incat, apreciez ca din punct de vedere juridic, aveti multiple variante de rezolvare a problemei dvs. (fie in sensul definitivarii vanzarii terenurilor, fie in sensul desfiintarii promisiunilor facute pana acum, dupa caz), insa sub conditia unei indrumari competente din partea unui jurist (insa avand in vedere ca justitia costa, nu ma pronunt asupra mijloacelor dvs banesti insuficiente si a unei modalitati de rezolvare a problemei din acest punct de vedere).

Alte discuții în legătură

Refuz perfectare contract de vanzare terenuri blanarudorin blanarudorin In august anul 2012, in calitate de proprietar - primitent vanzator, am incheiat cu o firma SC 3 promisiuni bilaterale de vanzare, avand ca obiect terenuri ... (vezi toată discuția)
Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare terenuri agricole extravilane, fara finalizare. blanarudorin blanarudorin In anul 2012 s-a incheiat o promisiune bilaterala de vanzare - cumparare, avand ca obiect terenuri agricole extravilane, cu plata integrala a pretului convenit ... (vezi toată discuția)
Precontract aelemarac aelemarac Vanzarea unui teren cu achitarea unui procent din valoare la precontract in care sa se specifice un termen limita de achitare a intregii sume (dupa obtinerea ... (vezi toată discuția)