avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 308 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere - detalii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere - detalii

buna ziua

sunt novice in detalii prinvind contractul de munca si doresc sa ma ajutati

lucrez intr-un domeniu de retail cu aproximativ 500 de oameni si pe departamentul meu sunt 5 posturi din care directorul m-au anuntat ca vor ramane 3 si vor trebui 2 persoane fie sa se mute pe alt departament...fie "alta solutie - oferta"

sub nicio o forma i-am spus ca nu doresc sa ma mut sa fac altceva decat ce am facut eu, respectiv domeniul pe care am terminat facultatea pentru ca nu se mai regaseste in nici un alt departament

va pot oferi cateva detalii

1. CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCÃ (din 2007)
2. perioada: nedeterminată
3.

Alte clauze:

a) perioada de proba este de 30 zile calendaristice de la data inceperii activitatii.
b) perioada de preaviz , in cazul concedierii, este 20 de zile lucratoare conform Codului Muncii.
c) perioada de preaviz in cazul demisiei este de 15 zile calendaristice, conform Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii;

Drepturi si obligaţii generale ale părţilor
1. Salariatul are, in principal, urmatoarele drepturi :

a) dreptul la salarizare pentru munca depusa ;
b) dreptul la repaus zilnic si saptamanal ;
c) dreptul la concediu de odihna anual ;
d) dreptul la egalitate de sanse si de tratament ;
e) dreptul la securitate si sanatate in munca ;
f) dreptul la formare profesionala, in conditiile actelor aditionale, precum si alte drepturi recunoscute in baza art. 39 pct. (1) din Legea nr. 53 /2003.

2. Salariatului ii revin , in principal , urmatoarele obligaţii :

a) obligatia de a realiza norma de munca sau, dupa caz, de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului;
b) obligatia de a respecta disciplina muncii si regulile de comportament profesional stabilite in Regulamentul de Ordine Interioara;
c) obligatia de fidelitate fata de angajator in executarea atributiilor de serviciu;
d) obligatia de a respecta masurile de securitate si sanatate a muncii in unitate;
e) obligatia de a respecta secretul de serviciu;
f) obligatia de a permite societatii prelucrarea datelor cu caracter personal in interesul desfasurarii activitatii societatii conform Legii 677/2001.

3.Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi :

a) sa stabileasca organizarea si functionarea societatii;
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat;
c) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;
d) sa exercite controlul asupra modului de indeplinire a sarcinilor de serviciu ;
e) sa constate savarsirea abaterilor disciplinare si sa aplice sanctiunile corespunzatoare potrivit legii, Regulamentului Intern .


Angajatorului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:
a) sa acorde salariatului toate drepturile ce decurg din contractele individuale de munca din contractul colectiv de munca si din lege ;
b) sa asigure permanent conditii tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa informeze salariatul asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
d) sa elibereze, la cerere toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
e) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatului, conform prevederilor Legii 677/2001.



Dispozitii finale

Prevederile prezentului contract individual de munca se completeaza cu dispozitiile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii cu modificari ulterioare si ale contractului colectiv de munca aplicabil incheiat la nivelul angajatorului/grupului de angajatori/ramurii/national, inregistrat sub nr. ......../......... la Directia generala de munca si solidaritate sociala, a judetului/municipiului ................./Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale.
Orice modificare privind clauzele contractuale in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, conform dispozitiilor legale.


12.Conflictele in legatura cu incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea prezentului contract individual de munca sunt solutionate de instanta judecatoreasca competenta material si teritorial, potrivit legii.


de asemenea fiind primul meu job nu prea am stiu cum se procedeaza si NU mi s-a dat nici o copie a contractului de munca..

am facut rost de aceasta copie prin alte ..mijloace


va rog cine poate sa ma elucideze si sa-mi dea sfaturi si sa nu cad in capcana angajatorului

nu doresc sub nicio forma sa schimb functia in cadrul firmei

am dreptul la salarii compensatorii?! somaj?! in contextul in care concedierea nu are loc din vina angajatului

multumesc anticipat
Ultima modificare: Miercuri, 23 Septembrie 2009
ciprian_br, utilizator
Cel mai recent răspuns: ciprian_br , utilizator 23:44, 26 Septembrie 2009
locul de munca / functia pot fi modificate doar cu acordul angajatului.exceptie fac delegarea si detasarea.
in cazul in care se dispune concedierea pt motive ce nu tin de persoana salariatului puteti beneficia de somaj si de 1 salariu compensatoriu conform CCM national
Mergeti la resurse umane si cereti CIM si Fisa de post in original(exemplarul dvs )
Nu este normal sa nu aveti o copie a contractului individual de munca, in care sa fie trecute toate datele: datele dvs. personale, functia exacta, salariul etc.,
si care contract sa aiba in partea dreapta sus stampila ITM-ului, cu un numar si o data (data la care v-ati angajat).
Este dreptul dvs. sa primiti un exemplar din acest contract, inca de la angajare (dupa cateva zile).
D-na Angel are dreptate: mergeti si cereti actele dvs.

In continuare, fata de problema mai serioasa cu care va confruntati:

1. V-a spus directorul ca dvs. ar trebuio sa fiti printre cei care vor fi mutati (sau alte solutii) din departament? Aveti idee de ce ar trebui sa va mutati dvs. si nu alti colegi?

2. Care credeti ca sunt alte solutii, din ceea ce v-a dat directorul de inteles?

3. Puteti beneficia de salarii compensatorii si somaj numai daca veti fi concediat ca urmare a desfiintarii postului pe care il ocupati (inseamna sa primit un preaviz de 20 de zile, o decizie de concediere)
Daca va dati demisia, sau daca sunteti de acord cu incetarea cotractului "prin acordul partilor", nu aveti dreptul nici la somaj, nici la salarii compensatorii.
De obicei, desfiintarea postului este mai dificila pentru firma (din cauza salarilor compensatorii), si atunci directorii incearca sa pacaleasca oamenii sa isi dea demisia (uneori in schimbul unei compensatii de cateva salarii). Daca nu va pasa ca pierdeti dreptul la somaj, puteti accepta o astfel de negociere.

4. Fara acordul dvs., functia nu va poate fi schimbata, deci nu puteti fi mutat in cadrul altui departament, cu alta functie.
Se poate insa sa fiti mutat in alt departament, cu aceeasi functie (se poate legal, dvs. stiti mai bine daca este posibil practic)
De asemenea, daca nu sunteti de acord cu mutarea, se poate sa fiti concediat cum am arata la 3, sau sa vi se faca viata imposibila in acea firma.

5. In orice caz, pe viitor, cititi bineorice semnati si mai ales cereti sa primiti un exemplar sau o copie. Mai trebuie sa stiti ca toate aspectele ce tin de relatia de munca se reglementeaza in scris: nu primiti preaviz sau mutarea in alt departament doar verbal, cereti sa vi se dea in scris.

Mult succes!
nu mi s-a zis alta "oferta" probabil plati compensatorii in schimbul demisiei mele


deja se fac presiuni din partea altor departamente sa accept o astfel de mutare de astazi ora 12-15:00 sa "accept" mutarea la alt departament, pana imi gasesc eu de munca ..pe domeniul meu (clar e capcana)

am refuzat categoric (nici nu-mi mai vine sa ma duc la munca )

o alta varianta ar fi sa mi se faca referate (pandirea si inflorirea oricarei greseli posibile la locul de munca) prin presiune exercitata de cei din jur, am inteles de la un coleg ca ar tb sa merg la ITM sa anuns ca deja se pune presiune pe umerii mei si ca incepand din data cand se face acea sesizare orice alt referat etc nu este valabil

o alta chestiune fff dezavantajoasa(posibila capcana) este faptul ca firma e multinationala si intrebarea mea este daca nu cumva se poate recurge la relocarea mea?!
cheltuielile din salariul nu ajung pentru chirie, etc
Ultima modificare: Miercuri, 23 Septembrie 2009
ciprian_br, utilizator
Schimbarea locului de munca la alt sediu este deasemena posbila doar cu acordul salariatului, cum v-a explicat mai sus @smeagull.

trebuie sa mai stiti ca pentru a primi somaj trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni de la data depunerii dosarului de somaj.
daca ati lucrat mai putin de 1 an, nu puteti nici primi somaj.

Alte discuții în legătură

Demisie cu preaviz sau nu!!! Cosmino Cosmino Companie:multinationala Domeniu:caen 9200-Jocuri de noroc;capital 100% privat; M-am angajat in mai 2008 pe postul de \"Atendant\" operator sala,apoi in ... (vezi toată discuția)
Codul muncii - desfiintare post valir2013 valir2013 Buna seara, as dori si eu sa stiu care este legea actuala privitoare la codul muncii. La actualul loc de munca ne a fost trimis un e mail cu o noua organigrama ... (vezi toată discuția)
Diminuare salariu prin restructurare post/ valabilitate ccm elagrosu elagrosu Buna seara, Am mare nevoie de sfatul specialistilor de pe acest forum , specialisti carora le multumesc pentru anterioarele raspunsuri pe care le-am primit si ... (vezi toată discuția)