Mama doreste sa isi aduca copilul minor la scoala in Italia farà acordul tatalui . Dar avand imputernicire de al scoate din Romania. Ce consecinte ar avea. Ce poate face tatal cand va afla motivul
Ideea de bază este interesul superior al copilului, , noţiune insuficient clarificată de legiuitor şi mai puţin înţeleasă de anumiţi beneficiari ai drepturilor părinteşti, care, în virtutea drepturilor lor, foarte bine aprofundate, (dar ignoranţi în privinţa obligaţiilor lor faţă de acelaşi copil) şi cu lozinca "interesului superior", realizează exact contrariul.
Interesul superior al copilului este unul personal pentru fiecare copil în parte.
Poate oferi tatăl condiţii mai bune copilului aici, în Romania, faţă de mama, în Italia? Are mai mult timp disponibil să se ocupe de copil tata decât mama? Copilul este atât de ataşat de tata încât distanţa de mii de km între ei să-l facă să sufere? Mama are ocupaţie mai neortodoxă, care pune în pericol dezvoltarea copilului.? Etc., etc.
În funcţie de răspunsul la aceste întrebări, este oportună sau nu acţiunea în justiţie a tatălui.
Pentru mine este clar ceea ce vrea să transmită mama când menționează despre aflarea motivului deplasării de către tată (când va afla motivul). Adică, el își dă acordul pentru o călătorie în străinătate pe un termen determinat, iar mama știe de la început că nu se mai întoarce conform acordului ci va rămâne acolo și va înscrie copilul la o școală.
Sunt prea multe cazuri de acest gen, iar traumele sunt atât pentru copii cât și pentru părintele care constată că nu își mai poate vedea copilul.
Poate că cea care a pus întrebarea ar trebui să mai lămurească unele aspecte.